Trwa ładowanie...

Nadmiar jest groźny dla organizmu. Może osłabiać siłę mięśni

Avatar placeholder
31.03.2024 11:12
Niedobór szkodzi, ale nadmiar jest jeszcze groźniejszy. Uważaj na suplementację pierwiastka
Niedobór szkodzi, ale nadmiar jest jeszcze groźniejszy. Uważaj na suplementację pierwiastka (Getty Images)

Cynk jest niezwykle istotnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Wpływa na działanie układu odpornościowego, a także na prawidłowe funkcjonowanie zmysłów smaku i węchu. Jednak należy zachować ostrożność przy jego suplementacji, gdyż nadmiar może okazać się szkodliwy dla zdrowia.

spis treści

1. Ważny dla zdrowia pierwiastek

Cynk to jeden z niezbędnych mikroelementów, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Właściwy poziom pierwiastka jest niezbędny dla sprawnego działania układu odpornościowego, jak również dla zachowania zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Ten mikroelement jest nieocenionym pomocnikiem w walce z problemami skóry wrażliwej, pomaga łagodzić podrażnienia i redukuje zaczerwienienia. Zapotrzebowanie na cynk może jednak różnić się w zależności od płci i wieku.

Zobacz film: "Niedoceniane pierwiastki. Czy warto suplementować cynk i selen?"

Zdecydowanie warto rozważyć suplementację cynkiem, ale zawsze należy to skonsultować z lekarzem. Samo spożywanie produktów bogatych w pierwiastek nie jest wystarczające, aby utrzymać prawidłowy poziom tego składnika w organizmie.

Aby poprawić absorpcję cynku, zaleca się łączenie żywności bogatej w ten minerał, na przykład z białkami pochodzenia zwierzęcego, a także włączenie do jadłospisu produktów zawierających kwas cytrynowy, takich jak: cytrusy, maliny, porzeczki i truskawki. Taki sposób żywienia przyczyni się do znacznego zwiększenia biodostępności cynku.

Wiele produktów spożywczych zawiera cynk, na przykład:

  • produkty mleczne,
  • jaja,
  • czosnek,
  • cebula,
  • mięso i podroby,
  • ryby,
  • kakao,
  • groch
  • pestki dyni.

2. Uwaga na niedobory podczas suplementacji

Eksperci zalecają jednoczesne przyjmowanie miedzi podczas długotrwałego uzupełniania diety cynkiem. Badania dowodzą, że zarówno nadmiar, jak i niewystarczająca ilość cynku może szkodzić naszemu zdrowiu. Zbyt duża ilość tego pierwiastka może gromadzić się w nerkach i wątrobie, a co gorsza, może zakłócić proces absorpcji miedzi, co prowadzi do jej niedoboru.

Brak miedzi w organizmie może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zaburzenia funkcjonowania mózgu czy choroby neurologiczne. Dodatkowo, niedobór tego pierwiastka może objawiać się nadmierną pobudliwością, osłabieniem mięśni, częstymi infekcjami, trudnościami z koncentracją i pamięcią, a także problemami z ciśnieniem krwi. Długotrwały niedobór miedzi może z kolei prowadzić do anemii.

Niedostatek miedzi może stanowić ryzyko nie tylko dla osób spożywających nadmierną ilość cynku, ale również dla tych, które zmagają się z przewlekłymi biegunkami, problemami z absorpcją miedzi, czy starających się zrzucić na wadze.

Z drugiej strony, nadmierna ilość miedzi w ciele również może być szkodliwa dla zdrowia. W takiej sytuacji mogą pojawić się objawy takie jak: ból mięśni, ból żołądka, nudności, oraz problemy z wątrobą, sercem i układem oddechowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze