Używasz ich w kuchni? Natychmiast je wyrzuć!
Używanie łyżek i szpatułek kuchennych Kamille może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Podczas ich kontaktu z żywnością, do jedzenia mogą przenikać toksyczne związki.
1. Nie używaj ich w kuchni
Chodzi o pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobów pn. Łyżka Kamille i Szpatułka Kamille" - czytamy w komunikacie GIS.
Inspekcja sanitarna precyzuje, że w przypadku łyżek chodzi o partię nr KM 5023, a w przypadku szpatułek - nr KM 5022.
2. "Produkty wycofane z całego sytemu dystrybucji"
GIS informuje, że importer sprzętu - spółka Ravex Group, podjął już działania związane z wycofaniem tych produktów.
"Produkty zostały wycofane z całego systemu dystrybucji. Dystrybutorzy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji. Zalecono im niezwłocznie wycofanie kwestionowanych partii wyrobów do kontaktu z żywnością ze wszystkich punktów handlowych, oraz zwrot do magazynu importera" - czytamy w komunikacie sanepidu.
3. Niebezpieczne akcesoria kuchenne
To nie pierwszy taki przypadek, kiedy kuchenne akcesoria zostały wycofane ze wzgledu na tokstyczne związki. Podobna sytuacja dotyczyła m.in. wykonanej z nylonu ażurowej łopatki NAVA, która została wycofana w maju, a także szczypiec Ambition, których sprzedaż została wstrzymana w czerwcu.
Prowadzone wówczas badania również wykazały możliwość przenikania do jedzenia szkodliwych pierwszorzędowych amin aromatycznych.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.