Pilne wycofanie. Jeśli masz ją w swojej kuchni, lepiej wyrzuć
GIS ostrzega przed używaniem ażurowych łopatek kuchennych NAVA. Produkty są wykonane z czarnego nylonu. Badania wykazały, że podczas kontaktu z żywnością, do jedzenia mogą przenikać toksyczne związki.
1. Toksyczne substancje mogą przenikać do żywności
GIS opublikował komunikat, w którym ostrzega przed korzystaniem z ażurowej łopatki kuchennej NAVA, która jest wykonana z nylonu.
Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że podczas kontaktu produktów z żywnością może dochodzić do "migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych".
"Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności" - podkreśla GIS.
Poniżej szczegóły dotyczące groźnych dla zdrowia akcesoriów kuchennych:
- Łopatka kuchenna ażurowa nylonowa
- Numer partii: 111.21.05.21
- Kod kreskowy: 5205746135183
- Importer: NAVA SA 12 th klm O.N.R. Thessaloniki - Kilkis, GR 57008, Greece
2. To kolejne wycofanie kuchennych akcesoriów wykonanych z czarnego nylonu
GIS ostrzega przed korzystaniem z produktu, a dystrybutorzy wycofują go z rynku. Jak zapewnia grupa Orion "proces wycofania produktu z rynku jest w toku". Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
To nie pierwszy przypadek, kiedy wykorzystywane w kuchni produkty wykonane z czarnego nylonu, okazują się groźne dla zdrowia. Naukowcy z National Food Institute już kilka lat temu odkryli, że pod wpływem kontaktu z wysoką temperaturą akcesoria wykonane z czarnego nylonu mogą wydzielać wiele szkodliwych substancji. Potwierdziły to również badania prowadzone w Polsce.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.