Projektantka biżuterii przestrzega przed konsekwencjami rygorystycznego detoksu
Celia Weinstock ledwo uniknęła poważnej operacji z powodu kamieni nerkowych. Teraz ostrzega przed skutkami ekstremalnego detoksu i popełnianiem błędów żywieniowych.
1. Dieta roślinna, zielona herbata, witaminy C i D - to może być niebezpieczne połączenie
Już niedługo styczeń, a jest to miesiąc, kiedy po świątecznym przejedzeniu wyruszamy na siłownię, przechodzimy na dietę owocowo – warzywną oraz stosujemy rygorystyczny detoks.
Jednak chęć zadbania o siebie, może prowadzić do nieprzemyślanych decyzji żywieniowych. Przestrogą przed ekstremalną detoksykacją może być np. historia 34-letniej projektantki biżuterii i założycielki społeczności Lyme Fine Jewellery.
Celia Weinstock po letnich wakacjach w Europie czuła się ociężała, więc pomyślała, że dobrym pomysłem będzie przejście na dietę bezmleczną. Całkowicie zrezygnowała z picia alkoholu, za to piła spore ilości zielonej herbaty, oraz suplementowała witaminy C i D.
Nie zrezygnowała za to z przyjęć, na których udawała, że jej woda z limonką to drink. Cieszyła się, że na drugi dzień nie ma kaca, budzi się wypoczęta i pełna energii.
Dodatkowo zauważyła, że wygląd jej cery znacznie się poprawił, że jest ona świeża i lśniąca.
2. Ból w nerkach był paraliżujący
Jednak pewnego ranka obudził ją przeszywający ból z lewej strony, wymiotowała, pociła się i nie mogła chodzić. Trafiła na oddział szpitala Princess Grace, gdzie została podłączona do kroplówki.
Badania wykazały, że w jej nerkach znajdują się dwa kamienie, jeden w moczowodzie o wielkości 3 mm, a drugi - 4 mm- w lewej nerce.
Lekarze zastosowali leczenie farmakologiczne i w ciągu miesiąca przeszła trzy sesje z falami uderzeniowymi w celu rozbicia tych kamieni.
Natomiast eksperci zastanawiali się, dlaczego ta przypadłość, która zwykle dotyka starszych mężczyzn, pojawiła się u młodej kobiety z doskonałym BMI i prowadzącej zdrowy styl życia.
W rezultacie doszli oni do wniosku, że problemy te to wynik długotrwałego stosowania diety roślinnej, w której występują szczawiany silnie wiążące się z minerałami. Tak doszło u niej do powstania kamieni nerkowych, które spowodowały tak silny ból, że aż doprowadzający pacjentkę do wymiotów.
3. 80 proc. kamieni nerkowych powstaje ze szczawianów
Warto zauważyć, że popularne w diecie roślinnej produkty typu szpinak, jarmuż, czy masło orzechowe, zawierają dużo dobroczynnych właściwości, typu przeciwutleniacze i błonnik, ale przy okazji zawierają też dużo szczawianów.
Dodatkowo suplementacja witamin C i D mogła przyczynić się do wysokiego poziomu wapnia w nerkach projektantki.
Niewątpliwie niekorzystnie zadziałało również picie w nadmiarze zielonej herbaty, która też charakteryzuje się dużą zawartością szczawianów i działa moczopędnie. Podsumowując, efektem diety stosowanej przez Weinstock było przedawkowanie szczawianu.
Obecnie kobieta ściśle stosuje się do zaleceń lekarzy i przede wszystkim stara się uzupełnić swoją dietę w produkty bogate w wapń typu nabiał, ponieważ to one pomagają powstrzymać szczawiany przed niekorzystnym działaniem. Pomna swoich doświadczeń wzywa też do rozważenia konsekwencji ulegania modnym dietom i ekstremalnego detoksu.
Warto wspomnieć, że szczawiany wapnia w moczu – jak zauważają eksperci – mogą być efektem stosowania złej diety, ale nie tylko. Bywa, że ich obecność jest spowodowana nabytymi chorobami lub o charakterze wrodzonym.
Dodajmy, że zawsze warto przechodzenie na dietę skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.