2 z 5Pomidory
Chociaż pomidory znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości, osoby cierpiące z powodu szczególnego rodzaju zapalenia stawów, jakim jest dna moczanowa (nazywana także podagrą lub artretyzmem), powinny ograniczyć ich spożywanie.
Okazuje się bowiem, że warzywa te powodują wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi. Zbyt duża ilość tego związku nie może ulec rozpuszczeniu, więc dochodzi do jego krystalizacji.
Ostre kryształki określane jako moczany odkładają się w tkankach okołostawowych i stawach, wywołując stan zapalny.
Warto pamiętać, że obniżeniu poziomu kwasu moczowego sprzyja odpowiednia dieta. Należy unikać jedzenia produktów obfitujących w związki o nazwie puryny, które występują m.in. w podrobach, pasztetach czy tłustych rybach, a także w czekoladzie i herbacie.
Zaleca się natomiast spożywanie produktów zbożowych oraz mlecznych, miodu, warzyw, owoców. Nie można zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu.