Trzy rodzaje produktów, które sprawiają, że bolą cię stawy

Zesztywniałe, obrzęknięte i bolesne stawy skutecznie utrudniają sprawne funkcjonowanie.

Według danych Instytut Reumatologii w Warszawie, na choroby reumatyczne cierpi co czwarty Polak. 1,5 miliona mieszkańców naszego kraju pobiera rentę z tej przyczyny.

Skłonność do wystąpienia tego typu dolegliwości często dziedziczymy po przodkach. Nie bez winy jest jednak prowadzony przez nas tryb życia.

Uciążliwy ból może pojawić się w odpowiedzi na różnego typu przeciążenia związane np. z wykonywaną pracą czy uprawianym sportem.

Okazuje się także, że na kondycję stawów może wpływać dieta. Oto trzy rodzaje produktów, które zwiększają ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie dłoni / Shutterstock

/ 3Pomidory

Chociaż pomidory znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości, osoby cierpiące z powodu szczególnego rodzaju zapalenia stawów, jakim jest dna moczanowa (nazywana także podagrą lub artretyzmem), powinny ograniczyć ich spożywanie.

Okazuje się bowiem, że warzywa te powodują wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi. Zbyt duża ilość tego związku nie może ulec rozpuszczeniu, więc dochodzi do jego krystalizacji.

Ostre kryształki określane jako moczany odkładają się w tkankach okołostawowych i stawach, wywołując stan zapalny.

Warto pamiętać, że obniżeniu poziomu kwasu moczowego sprzyja odpowiednia dieta. Należy unikać jedzenia produktów obfitujących w związki o nazwie puryny, które występują m.in. w podrobach, pasztetach czy tłustych rybach, a także w czekoladzie i herbacie.

Zaleca się natomiast spożywanie produktów zbożowych oraz mlecznych, miodu, warzyw, owoców. Nie można zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu.

/ 3Oleje roślinne

Obraz
© Zdjęcie oleju / Shutterstock

Wiele mówi się na temat prozdrowotnych właściwowści kwasów omega-3 i omega-6.

Podczas gdy te pierwsze okazują się pomocne w walce z bólem, omega-6 mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

Wykazują bowiem działanie prozapalne, dlatego ich nadmiar może okazać się szczególnie groźny dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.

Aby nie narażać się na nasilenie dolegliwości, warto zatem unikać częstego używania oleju kukurydzianego, sojowego, słonecznikowego czy sezamowego, które uchodzą za najważniejsze źródła tego związku.

Zmniejszenie spożycia kwasów omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu ilości omega-3 nie tylko hamuje postęp choroby, ale świetnie przeciwdziała pojawieniu się pierwszych objawów.

/ 3Słodkie napoje gazowane

Obraz
© Zdjęcie napojów / Shutterstock

Uważane za główną przyczynę otyłości wśród amerykańskiego społeczeństwa napoje gazowane przyczyniają się do rozwoju dolegliwości artretycznych – tak wynika z badań opublikowanych w "Jurnal of the American Medical Association".

Testy przeprowadzone przez naukowców z Harvardu dowodzą, że regularne picie tego typu napojów może skutkować wspomnianą podagrą, przy czym u kobiet ryzyko wzrasta aż o 79 proc..

Należy zaznaczyć, że otrzymane wyniki były niezależne od innych czynników, takich jak choćby wiek, menopauza, zażywanie leków moczopędnych czy indeks masy ciała, które bierze się pod uwagę, badając skłonności do rozwoju chorób stawów.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu