4 substancje, których niedobór może doprowadzić do depresji

Brak energii, ciągłe przygnębienie, zdenerwowanie, zmniejszenie aktywności i brak zainteresowania otaczającym światem to niektóre objawy depresji. Jej początek bywa nagły, ale choroba ta może się też rozwijać wiele miesięcy, a nawet lat.

Depresję powoduje kilka czynników, wśród których wymienia się środowisko, uwarunkowania genetyczne, a także negatywne doświadczenia i pesymistyczne myślenie. Okazuje się, że przyczyną stanów depresyjnych może być też niedobór niezbędnych substancji odżywczych.

Złe nawyki żywieniowe, których konsekwencją jest dostarczanie organizmowi niewystarczających ilości witamin i składników mineralnych, zaburzają poziom substancji chemicznych w mózgu. Ich niedobór ma negatywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne.

Poznaj 4 substancje odżywcze, których brak może przyczynić się do rozwoju depresji.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, z którego dowiesz się, skąd bierze się fala depresji

Zobacz też: Wiesz, jak alkohol działa na organizm? Możesz mieć problemy, żeby odpowiedzieć

Niedobór witamin i minerałów może skutkować depresjąNiedobór witamin i minerałów może skutkować depresją
Źródło zdjęć: © (123rf) Niedobór witamin i minerałów może skutkować depresją

/ 4Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3

Regulują procesy metaboliczne i optymalizują funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. Ponadto łagodzą i hamują stany zapalne oraz normalizują procesy podziału substancji chemicznych w mózgu. W efekcie unikamy też przedwczesnego starzenia się komórek.

Wchodzące w ich skład kwasy EPA i DHA stanowią budulec serotoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. Jednocześnie omega-3 obniżają w organizmie poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. W ten sposób pomagają zachować równowagę i witalność.

Do naturalnych źródeł kwasów omega-3 (nie są one syntetyzowane w organizmie, więc trzeba je dostarczać z pożywieniem) należą m.in. fasola i rośliny strączkowe. Ponadto warto włączyć do jadłospisu tłuste ryby morskie, orzechy włoskie i olej lniany.

Kwasy omega-3 nie tylko poprawiają nastrój zdrowych osób. W przypadku chorych na depresję łagodzą objawy schorzenia (niedobór może je pogłębić). Kanadyjscy naukowcy dowiedli, że są one równie skuteczne, jak leki farmakologiczne (to wynik trwającego 2 miesiące badania, w którego trakcie podawali pacjentom tabletki z kwasami tłuszczowymi: EPA i DHA). Co więcej, Amerykańskie Stowarzyszenie Psychiatrów zaleca pacjentom z depresją przyjmować 1g EPA i DHA dziennie w ramach uzupełnienia leczenia farmakologicznego.

/ 4Niedobór witaminy D

Niedobór witaminy D może powodować stany depresyjne
Niedobór witaminy D może powodować stany depresyjne © (123rf) Niedobór witaminy D może powodować stany depresyjne

Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania serotoniny, czyli neuroprzekaźnika, który jest odpowiedzialny za samopoczucie (obniża ryzyko zaburzeń nastroju). Niedobór tej witaminy prowadzi nie tylko do występowania stanów depresyjnych. Może przyczynić się też do rozwoju demencji.

Związek pomiędzy niskim poziomem witaminy D a depresją udowodnił prof. psychiatrii E. Sherwood Brown. Wraz z zespołem przeanalizował on wyniki badań ponad 12 tys. chorych. Na ich podstawie stwierdził, że ci, którzy często eksponowali organizm na słońce (najlepszym naturalnym źródłem tej witaminy są promienie słoneczne) i dbali o dietę, są mniej narażeni na zachorowanie na depresję. Odkrył on też, że niedobór tej witaminy oznacza większe ryzyko nawrotów choroby.

Ponadto, jak wynika z badań przeprowadzonych dla “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, w przypadku kobiet, u których stwierdzono niedobór witaminy D, ryzyko rozwoju depresji było 2 razy większe niż w odniesieniu do tych, które miały jej pod dostatkiem.

Aby uniknąć problemów ze zdrowiem psychicznym, warto korzystać ze słońca i wzbogacić dietę w takie produkty jak: ryby (np. 100 g śledzia zawiera 20 µg witaminy D), wątróbka, nabiał i przetwory mleczne, jajka (żółtka) i produkty sojowe.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o znanych Polkach, które chorowały na depresję

/ 4Niedobór cynku

Ten składnik mineralny reguluje procesy odpowiedzialne za nastrój i samopoczucie. Ma pozytywny wpływ na aktywność komórek nerwowych. Dzięki cynkowi czujemy się lepiej, ponieważ pobudza on produkcję neuroprzekaźników oraz ich pracę. Ponadto gwarantuje on prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, właściwy wzrost i rozwój organizmu.

Niedobór cynku może powodować zmienność nastroju i problemy z koncentracją uwagi, a nawet doprowadzić do ciężkich zaburzeń psychicznych. O prawidłowy poziom tego pierwiastka w organizmie zadbamy, wprowadzając do jadłospisu takie produkty jak brązowy ryż i pełne ziarna. Ponadto warto jeść orzechy, pestki dyni, a także rośliny strączkowe i brokuły.

Badanie nad związkiem pomiędzy cynkiem a zdrowiem psychicznym przeprowadzili naukowcy z Research Institute, Pfeiffer Treatment Center of Warrenville (wyniki zostały opublikowane w “Nutrition and Metabolic Insight”). Przeanalizowali oni obecność minerałów we krwi 38 osób ze stanami lękowymi i 16 zdrowych. Odkryli, że te z chronicznym lękiem miały w organizmie niższy poziom cynku w porównaniu do miedzi.

Odpowiednie proporcje tych składników mineralnych determinują zdrowie i funkcjonowanie neuroprzekaźników — cynk powinien dominować nad miedzią. W przeciwnym wypadku mogą pojawić się zaburzenia neurologiczne, takie jak stany lękowe czy depresja.

/ 4Niedobór magnezu

Magnez odgrywa ważną rolę w zapobieganiu depresji
Magnez odgrywa ważną rolę w zapobieganiu depresji © (123rf) Magnez odgrywa ważną rolę w zapobieganiu depresji

Pierwiastek ten odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu depresji. Ma wpływ na zwiększoną produkcję dopaminy i serotoniny. Równocześnie ogranicza wydzielanie hormonu stresu.

Związek między hipomagnezemią, czyli stanem obniżonego poziomu magnezu w organizmie człowieka, a depresją został udowodniony przez naukowców. W 2009 r. norwescy badacze przeprowadzili badanie z udziałem ponad 5,7 tys. osób chorych na depresję i zmagających się ze stanami lękowymi. Naukowcy zaczęli podawać im magnez. Po zakończeniu badania doszli do wniosku, że ten pierwiastek poprawia zdrowie psychiczne. Ponadto stwierdzili, że poziom magnezu w płynie mózgowo-rdzeniowym chorych na depresję był niższy niż u osób zdrowych.

Jeśli chcemy zadbać o prawidłowy poziom tego składnika mineralnego w organizmie, powinniśmy jeść takie produkty jak migdały i pestki dyni, awokado i banany. Warto wprowadzić do menu otręby i produkty z pełnych zbóż. Magnez znajdziemy też w fasoli.

Obraz

Źródła

  1. krokdozdrowia.com
Wybrane dla Ciebie
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
WHO ponownie obala mit o związku szczepień z autyzmem. Jednoznaczne wnioski analizy 31 badań
WHO ponownie obala mit o związku szczepień z autyzmem. Jednoznaczne wnioski analizy 31 badań
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Katar nie ustępuje miesiącami? To może być przewlekłe zapalenie zatok
Katar nie ustępuje miesiącami? To może być przewlekłe zapalenie zatok
Jak rozpoznać covidowy kaszel? Charakterystyczna cecha według lekarki
Jak rozpoznać covidowy kaszel? Charakterystyczna cecha według lekarki
Pierwszy od ponad 40 lat przypadek trądu w Rumunii. Cztery kobiety pod nadzorem epidemiologicznym
Pierwszy od ponad 40 lat przypadek trądu w Rumunii. Cztery kobiety pod nadzorem epidemiologicznym
Większe ryzyko zawału i udaru. Byli palacze szczególnie narażeni
Większe ryzyko zawału i udaru. Byli palacze szczególnie narażeni