2 z 6Ostra papryczka
Jeśli lubisz ostre przyprawy, pewnie nie raz próbowałeś pikantnych papryczek, takich jak chilli i jelapeno. To dobrze, bo badania naukowe potwierdzają, że ostre potrawy pomagają schudnąć i utrzymać prawidłową wagę. Ale papryczki mają też ciemną stronę.
Za pikantny smak papryczek odpowiedzialna jest kapsaicyna. To dzięki niej, podczas spożywania tego warzywa, czujemy pieczenie. Jeśli jemy np. jelapeno w niewielkich ilościach – nie ma problemu. Natomiast przekroczenie granicy może być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. W przypadku Naga Jolokia, czyli najostrzejszej papryczki na świecie, granicą bezpieczeństwa są naprawdę niewielkie ilości spożycia tego warzywa. W przeciwnym wypadku kapsaicyna w niej zawarta może poparzyć układ pokarmowy i doprowadzić do śmierci.