Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr inż. Małgorzata Jezierska
7 błędów, przez które narażamy się na problemy z trawieniem
1 z 8Przejadanie się
Błędem, który często popełniamy, jest przejadanie się. Zbyt duża ilość jedzenia przyjmowanego w małym odstępie czasu może skutkować zgagą i obciążeniem układu pokarmowego, który nie nadąża z produkcją poszczególnych enzymów oraz kwasu żołądkowego.
Jedzenie napiera na mięsień, którego zadaniem jest utrzymywanie treści żołądkowej we właściwym miejscu. Jeżeli ciśnienie jest zbyt wysokie, wówczas dochodzi do zgagi. Odstępy pomiędzy poszczególnymi posiłkami powinny wynosić między 2-4h – w zależności od wielkości i jakości posiłku. Nasz organizm ma wtedy czas na dokładnie strawienie, zwłaszcza białek. Na zalecany odstęp czasu ma wpływ również gospodarka węglowodanowa organizmu i regulacja poziomu cukru we krwi.