2 z 10Dieta bogata w błonnik
W naszej diecie jest coraz mniej błonnika. Unikamy jego źródeł, m.in. pełnoziarnistego pieczywa, które zastępujemy białym chlebem lub bułkami. W wielu jadłospisach brakuje miejsca na warzywa i owoce. Zapominamy o tym, że włókno pokarmowe jest niezbędne organizmowi do prawidłowej pracy. Odpowiada za wiele funkcji.
Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zapobiegając tym samym chorobom krążenia. Obniża też stężenie glukozy we krwi, daje poczucie sytości, a przy tym działa niczym "szczotka", usuwając z jelit resztki pokarmowe. Błonnik ponadto reguluje wypróżnianie, przyśpiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Każdego dnia warto włączać do diety produkty, które wspomogą pracę układu pokarmowego. Są to m.in. otręby owsiane, fasola, brązowy ryż, ziemniaki, truskawki, jabłka, orzechy.