Amigdalina – tani zabójca nowotworów. Czy wiesz, w jakich produktach się znajduje?

12 milionów ludzi rocznie dowiaduje się, że ma raka. Wizja żmudnego leczenia i brak pewności, czy przyniesie ono pożądany skutek napawa niepokojem i pogarsza stan chorego. Okazuje się, że lek jest na wyciągnięcie ręki, ale nikt go nie produkuje, bo... jest zbyt tani i skuteczny.

10 zachowań, które podnoszą ryzyko zachorowania na nowotwór

Czy wiedziałeś, że niezdrowe nawyki żywieniowe oraz brak aktywności fizycznej mogą przyczynić się do wystąpienia raka? Chociażby z tego względu warto zmienić...

Farmaceutom to się po prostu nie opłaca

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak to jest: mamy coraz bardziej rozbudowane technologie, latamy w kosmos, potrafimy, nie ruszając się z domu, komunikować się z całym światem, wciąż powstają kolejne, szokujące wynalazki, ale nadal nie ma leków, które niwelowałyby skutki poważnych chorób. Tak jest na przykład z nowotworami, których leczenie jest możliwe, ale to proces żmudny, wyczerpujący dla pacjenta i pochłaniający dużo pieniędzy. Tymczasem okazuje się, że już dawno odkryto naturalny, tani i łatwy do pozyskania lek zwalczający raka.

Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu

Czy słyszałeś o amigdalinie? Pewnie nie. Lek jest zbyt naturalny i nie daje się opatentować. Oficjalna medycyna go nie uznaje, ponieważ gdyby nawet został dopuszczony do obiegu, nie generowałby zysków, a to one napędzają farmaceutyczny świat. Amigdalina, nazywana również amygdaliną, laetrile, letril albo po prostu witaminą B17, zawarta jest w naturalnych produktach żywnościowych, a odpowiednie jej stężenie w lekarstwie mogłoby wyleczyć chorobę nowotworową.

Przez wiele lat i w różnych krajach prowadzono badania na temat skuteczności tej substancji w walce z rakiem. Niestety ich wyniki są marginalizowane, niedoceniane i nikt ich nie chce finansować.

Amigdalina została odkryta już w 1830 roku przez niemieckiego chemika, Justusa von Liebiga. Cztery lata później zarejestrowano tę substancję w uniwersyteckiej farmakopei i poddawano ją regularnym badaniom. W połowie XX wieku amigdalina trafiła na azjatycki rynek, gdzie została opisana jako „środek rozpuszczający raka”. Również w latach 50. dwóch naukowców, ojciec i syn Ernst T. Krebs i Ernst T. Krebs junior, nazwali ten związek witaminą B17 oraz opublikowali szereg prac o jej wpływie na komórki nowotworowe. Okazuje się bowiem, że zawarty w amigdalinie cyjanek nie tylko działa profilaktycznie, chroniąc przed tworzeniem się komórek nowotworowych, ale także niszczy już te powstałe, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek.

Publikacje niemieckich naukowców spotkały się z falą krytyki ze strony koncernów farmaceutycznych, które nie chciały dopuścić do zatwierdzenia amigdaliny (witaminy B17) przez Agencję Żywności i Leków (FDA). Środowiska farmaceutyczne zaczęły rozpowszechniać informację o toksyczności tej substancji. Stąd też do dziś pozostaje ona dla wielu nieznana.

Produkty zawierające amigdalinę

Nazwa amigdaliny pochodzi od gorzkich migdałów, w których została wykryta. Odnajdziemy ją także w produktach takich jak:

  • nasiona owoców pestkowych tj. moreli, brzoskwiń, śliwek i wiśni,
  • pestki większości owoców, poza cytrusowymi,
  • owoce jagodowe (czarne jagody, maliny, jeżyny, truskawki),
  • żółtka jaj,
  • drożdże piwne,
  • maniok, brązowy ryż, pełne ziarna zbóż,
  • orzechy, zwłaszcza nerkowca.

Warto wiedzieć, że aby dostarczyć swojemu organizmowi 50 mg letrilu, który działa przeciwrakowo, wystarczy zjadać dziennie np. 6 nasion moreli. Dla chorych dawki są odpowiednio większe. Dr Ernesto Corntrerasa, który w swojej klinice wyleczył z raka wielu pacjentów, jest zdania, że pestka z moreli zawiera witaminę B17, która leczy nowotwór w 100 proc.

Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia podkreślają rolę profilaktyki w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Odpowiednia dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto wzbogacić ją w produkty bogate w amigdalinę, nawet jeśli oficjalne stanowisko medyczne nie dopuszcza substancji jako zarejstrowanego leku onkologicznego.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o chorobach nowotworowych, zajrzyj na nasze forum.

Komentarze (168)
~rakowiec
~rakowiec ponad rok temu

Po usunięciu nerki i nadnercza piłem paprykę Habanero z olejem z pestek winogron przez 1,1/2 roku oraz od trzech lat jem pestki moreli 1 pestka na 5 kg. wagi-20 szt. Trzymam się dobrze.Lekarze tylko ramionami ruszają.

Odpowiedz
~Megi
~Megi ponad rok temu

@~milka:Kupić w sklepie że zdrową żywnością.Są to jądra pestek moreli ,gorzkiej to właśnie one zawierają amigdaline.Ale pestka pestce nie równa.Najlepiej kupić Bio ,dobre są z Uzbekistanu z eco Vit ,zawierają dużo amigdaline.

Odpowiedz
~marmal
~marmal ponad rok temu

@~sylwia: Przecież nikt nie powiedział, że będzie łatwo... Najpierw proponuję zadbać o zęby tak, aby bezpiecznie gryźć pestki. Inna technika zakłada długotrwały trening - sugeruje się wykorzystanie do tego celu orzechów kokosowych...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Onkologia
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Onkologia
Onkologia

Owoc grawioli - panaceum na nowotwory

Owoc grawioli - panaceum na nowotwory

Choroby XXI wieku Nowotwory to choroba cywilizacyjna XXI wieku. Mimo ogromnego postępu medycyny zbierają żniwo wśród populacji państw wysoko rozwiniętych. Chociaż większość z nas jest świadoma przyczyn rozwoju raka, to niektóre z nich są nie do uniknięcia....

Onkologia

Wczesne symptomy raka - nie ignoruj ich

Wczesne symptomy raka - nie ignoruj ich

Śmiertelne zagrożenie Choroba, który budzi strach u większości z nas. Okazuje się, że wiele wczesnych objawów nowotworów łatwo pomylić z symptomami innych dolegliwości lub zwyczajnie zbagatelizować. Zdiagnozowanie raka w początkowym stadium daje szansę...

Onkologia

Objawy nowotworów. Dolegliwości, które najczęściej ignorujesz

Objawy nowotworów. Dolegliwości, które najczęściej ignorujesz

Objawy, które bagatelizujesz Chrypka, utrata wagi, przewlekłe zaparcia, biegunki to objawy, które są często przez nas bagatelizowane, a mogą sugerować rozwój chorób nowotworowych. Dziwne, nawracające dolegliwości powinny skłonić do szybkiej wizyty u...

Onkologia

Onkolog bez skierowania (WIDEO)

Onkolog bez skierowania (WIDEO) Odtwórz wideo

Lekarz pierwszego kontaktu nie zawsze jest w stanie pomóc, jeśli objawy pacjenta sugerują nowotwór. Do onkologa w Polsce można oczywiście iść bez skierowania, tak jak do lekarzy specjalistów takich jak dermatolog, wenerolog czy ginekolog. Wizyta u lekarza...

Onkologia

Guzy miednicy mniejszej (WIDEO)

Guzy miednicy mniejszej (WIDEO) Odtwórz wideo

Guzy miednicy mniejszej to na przykład guzy i mięśniaki macicy, torbiele okołojajowodowe czy guzy jajników. Mogą to być guzy nowotworowe lub torbiele czynnościowe. O guzach, które powodują silne bóle brzucha opowiada prof. dr hab. Paweł Kamiński, ginekolog...

Onkologia

Niepozorne dolegliwości, które mogą być objawem nowotworu

Niepozorne dolegliwości, które mogą być objawem nowotworu

Ukryty zabójca Choroby nowotworowe bywają podstępne. Często nie dają typowych objawów, rozwijają się w ukryciu, a ich symptomy są niespecyficzne i trudne do zdiagnozowania. Zdarza się, że trudno jest ustalić jednoznaczną przyczynę złego samopoczucia i...

Onkologia

Jakie są pierwsze objawy raka jajnika?

Jakie są pierwsze objawy raka jajnika?

Podstępny wróg Rak jajnika najczęściej dotyczy kobiet po 50. roku życia. Jednak eksperci podkreślają, jak ważne jest, by już 20- i 30-latki miały wiedzę na temat wczesnych symptomów choroby. Najlepszą metodą zapobiegania jest coroczne, profilaktyczne...

Onkologia

Najczęstsze symptomy raka u mężczyzn

Najczęstsze symptomy raka u mężczyzn

Ból brzucha to nie tylko niestrawność Niestrawność, ból brzucha, częste oddawanie moczu - to tylko niektóre, zdawałoby się błahe, problemy zdrowotne, które nie wymagają wizyty u lekarza. Jednak mogą to być wczesne oznaki raka u mężczyzn. Eksperci są zdania,...