Angiotensyna I i II 

Angiotensyna jest hormonem, który poprzez kilka mechanizmów odpowiada za podwyższanie ciśnienia tętniczego krwi. Wchodzi w skład tzw. układu RAA (renina- angiotensyna- aldosteron). U osób z nadciśnieniem tętniczym można oznaczać tzw. aktywność reninową osocza, której miarą jest stężenie powstającej angiotensyny I.

Angiotensyna I i IIAngiotensyna I i II

Układ RAA, rola angiotensyny w organizmie

Nazwa układ RAA pochodzi od pierwszych liter tworzących go związków: reniny, angiotensyny i aldosteronu. Związki te są nierozłącznie ze sobą związane i wzajemnie wpływają na swoje stężenie -renina pobudza produkcję angiotensyny, angiotensyna zwiększa wytwarzanie aldosteronu, aldosteron i angiotensynazaś hamują uwalnianie reniny. Renina jest enzymem produkowanym w nerkach w obrębie tzw. aparatu przykłębuszkowego.

Produkcję reniny pobudzają np. hipowolemia (czyli spadek objętości krwi krążącej) czy spadek stężenia jonów sodowych w osoczu. Uwolniona do krwi renina działa na angiotensynogen, czyli jedno z białek osocza, wytwarzane głównie w wątrobie. Renina odczepia od angiotensynogenu peptyd o nazwie angiotensyna I, która stanowi prekursor dla angiotensyny II. W krążeniu płucnym, pod wpływem enzymu o nazwie konwertaza angiotensyny, angiotensyna I przekształcana jest do czynnej biologicznie formy, czyli angiotensyny II. Angiotensyna II pełni w organizmie wiele ról, m.in.:

  • pobudza uwalnianie aldosteronu z kory nadnerczy (hormon ten z kolei wpływa na gospodarkę wodo - elektrolitową, powodując zatrzymywanie w organizmie jonów sodu i wody a zwiększając wydalanie przez nerki jonów potasu- prowadzi to do wzrostu objętości krwi krążącej - czyli do wzrostu wolemi, a co za tym idzie wzrostu ciśnienia tętniczego).
  • działając na receptory znajdujące się w ścianie naczyń, prowadzi do skurczu naczynia, co skutkuje wzrostem ciśnienia tętniczego.
  • wpływa również na ośrodkowy układ nerwowy, zwiększając wytwarzanie wazopresyny , czyli hormonu antydiuretycznego ADH (wazopresyna zwiększa nerkową resorpcję zwrotną wody, czyli zwiększa ilość zatrzymywanej w organizmie wody, a więc i ilość krwi krążącej, wpływa ponadto na naczynia krwionośne powodując ich skurcz oraz pobudza ośrodek pragnienia - wszystkie te mechanizmy prowadzą do wzrostu ciśnienia).

Oznaczanie aktywności reninowej osocza (ARO), normy zawartości we krwi angiotensyny I i angiotensyny II

Oznaczanie aktywności reninowej osocza (ARO) jest badaniem, które wykonuje się u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Jak już wspomniano miarą aktytywności reninowej osocza jest ilość angiotensyny II. Badanie polega na pobraniu od pacjenta krwi żylnej po 6-8 godzinach snu nocnego przy diecie zawierającej 100-120 mmol soli na dobę (jest to tzw. badanie bez aktywacji wydzielania reniny). Badanie z aktywacją wydzielania reniny polega na badaniu krwi pacjentów po trzydniowym stosowaniu diety z ograniczeniem spożycia solido 20 mmol na dobę oraz po 3-4 godzinnej pionizacji. Oznaczenie poziomu angiotensyny II w próbkach krwi dokonuje się przy użyciu metod radioimmunologicznych. Norma ARO w badaniu bez aktywacji wydzielania reniny wynosi u osób zdrowych ok. 1,5 ng/ml/godz. , w badaniu po aktywacji wrasta 3-7 razy. Wzrost ARO obserwuje się:

  • u osób z nadciśnieniem tętniczym pierwotnym (czyli nadciśnieniem, które rozwija się samoistnie i nie można ustalić jego przyczyny) u tych pacjentów pomiar ARO może pomóc w doborze odpowiednich leków przeciwnadciśnieniowych,
  • w nadciśnieniu złośliwym,
  • niedokrwieniu nerek, np. w przebiegu zwężenia tętnicy nerkowej,
  • u kobiet stosujących doustne środki antykoncepcyjne,
  • w przebiegu nowotworów produkujących reninę.

Jeżeli chodzi o normy zawartości angiotensyny I i angiotensyny II oznaczanych we krwi, wynoszą one odpowiednio 11 – 88 pg/ml i 12 – 36 pg/ml.

Źródła

  1. Chory z nadciśnieniem - schemat postępowania
  2. Kemona H., Mantur M. (red.), Diagnostyka laboratoryjna, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-264-5
  3. Hyla-Klekot L., Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4301-3
  4. Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?