Trwa ładowanie...

Białko roślinne i białko zwierzęce - czym się różnią, które białko jest najzdrowsze, czy wegetarianie mają niedobór białka?

Białka roślinne i zwierzęce są podsawą naszej codziennej diety. Jest budulcem wszystkich komórek, odpowiada za siłę mięśniową i uczestniczy we wszystkich procesach życiowych. Można je znaleźć zarówno w produktach mięsnych, jak i w niektórych roślinach. Czy ich właściwości są takie same? Czy różni się białko roślinne od zwierzęcego?

Zobacz film: "5 najzdrowszych ryb"

spis treści

1. Rola białka w organizmie

Białka, inaczej proteiny, to podstawowy budulec wszystkich komórek. Umożliwiają ich wzrost i regenerację. Są także podstawowym składnikiem krwi, limfy, a także mleka matki. Odpowiadają także za utrzymanie prawidłowych barier odpornościowych. Białka są także dobrym źródłem energii.

Białko zawarte w mleku matki oraz w jajkach jest nazywane białkiem wzorcowym - zawiera ono wszystkie niezbędne składniki, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Po spożyciu białko niemal natychmiast rozpada się na poszczególne aminokwasy i wykorzystywane jest w konkretnych procesach w organizmie.

W przyrodzie istnieje niemal 300 aminokwasów, z czego 8 z nich nasz organizm nie syntetyzuje samodzielnie. Z tego powodu należy dostarczać je z zewnętrznych źródeł.

2. Białko zwierzęce

Białko zwierzęce swoją strukturą jest najbardziej zbliżone do tego, które buduje nasze tkanki. Zawiera kompletny zestaw wszystkich niezbędnych aminokwasów. Nazywane jest białkiem pełnowartościowym. Jego najlepszym źródłem jest mięso, ryby oraz owoce morza. Znajduje się także w jajkach, mleku oraz wszystkich jego przetworach. Białko zwierzęce zawiera mnóstwo aminokwasów, które wspierają prawidłową pracę wszystkich układów w organizmie.

Białko zwierzęce zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm ludzki samodzielnie nie syntetyzuje.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Białko roślinne

Białko roślinne nazywane jest niepełnowartościowym, ponieważ w swoim składzie ma nieco mniej aminokwasów. Dodatkowo są one mniej skoncentrowane. Nie oznacza to jednak, że białko roślinne zapewnia mniej energii lub jest mniej wartościowe. Wystarczy tylko odpowiednia jego podaż, aby zapewnić sobie zdrowie i sprawność.

Istnieją produkty roślinne, które dostarczają dużo energii i cechują się wysoką wartością odżywczą. To przede wszystkim warzywa strączkowe, orzechy, nasiona zbóż, a także soja, komosa ryżowa czy amarantus.

4. Które białko jest zdrowsze?

Nie można jednoznacznie stwierdzić, czy zdrowsze jest białko zwierzęce, czy roślinne. Proteiny pochodzenia zwierzęcego zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale jednocześnie w mięsie znajduje się dużo tłuszczu, który w nadmiarze może okazać się szkodliwy.

Jeśli chodzi o roślinne źródła energii - choć proteiny te nie mają tak wysokich wartości odżywczych jak białko roślinne, ich odpowiednia podaż może pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko. Dodatkowo warzywa i owoce posiadają mniej tłuszczu, niż większość mięs.

Nie oznacza to jednak, że rośliny są pod każdym względem zdrowsze. Kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta.

4.1. Czy białko roślinne wystarczy?

Osoby będące na diecie wegetariańskiej również mogą dostarczyć sobie odpowiednią dawkę energii. Muszą jednak bardzo precyzyjnie zaplanować swoją codzienną dietę. Ważne jest, aby dostarczać białko z różnych źródeł, a zatem w codziennym menu muszą znaleźć się różnorodne warzywa, owoce czy zboża. Dodatkowo spożycie roślinnego białka musi być nieco wyższe, niż tego pochodzącego ze źródeł zwierzęcych.

Najlepszym źródłem białka roślinnego są strączki i orzechy, ponieważ zawierają one najwyższą wartość biologiczną.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.