Brązowy tłuszcz – właściwości i funkcje. Jak zwiększyć jego ilość?

Brązowy tłuszcz to rodzaj tkanki tłuszczowej, która występuje głównie u małych dzieci. Dorośli posiadają jego niewielkie rezerwy, a szkoda, ponieważ jest on bardzo wartościowy. Z czego zbudowany jest brązowy tłuszcz? Jaką pełni rolę? Jak zwiększyć jego produkcję?

Brązowy tłuszcz to rodzaj tkanki tłuszczowej, która występuje głównie u małych dzieciBrązowy tłuszcz to rodzaj tkanki tłuszczowej, która występuje głównie u małych dzieci
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to jest brązowy tłuszcz?

Brązowy tłuszcz, czyli tkanka tłuszczowa brunatna, to jeden z rodzajów tkanki tłuszczowej (łac. textus adiposus), która zalicza się do tkanki łącznej.

Tkanka tłuszczowa znajduje się głównie w warstwie podskórnej. Składa się z komórek tłuszczowych, to jest adipocytów (łac. lipocytus) oraz macierzy łącznotkankowej. Ta zawiera nerwy, naczynia i komórki układu immunologicznego.

Z uwagi na funkcję tkankę tłuszczową dzieli się trzy rodzaje. To:

Trening pozwalający na spalenie tłuszczu. Eksperci dzielą się przydatnymi wskazówkami

  • tkanka tłuszczowa brunatna (ang. brown adipose tissue BAT),
  • tkanka tłuszczowa biała (ang. white adipose tissue WAT),
  • tkanka tłuszczowa różowa (ang. pink adipose tissue PAT).

Zawartość tanki tłuszczowej, a także jej rozmieszczenie w ciele, zależy od wielu czynników, między innymi płci, wieku, stanu zdrowia, kondycji organizmu, ale i czynników środowiskowych, fizycznych, społecznych.

Za optymalną osób dorosłych uznaje się tkankę tłuszczową w ilości 20-25% masy ciała u kobiet i 15-20% masy ciała u mężczyzn. Niższe wartości oznaczają niedowagę, a wyższe otyłość.

Właściwości brązowego tłuszczu

Brązowy tłuszcz występuje tylko u ssaków. Jego komórki zawierają wiele kropli tłuszczu z jednym okrągłym i położonym centralnie jądrem. Jego kolor wynika z dużej liczby bogatych w żelazo mitochondriów.

Tkanka tłuszczowa brunatna występuje u niemowląt, z czasem sukcesywnie i powoli zanika. Najprawdopodobniej ma to związek z mniejszą ekspozycją na zimno środowiskowe.

Brązowy tłuszcz u małych dzieci gromadzi się głównie między łopatkami, w okolicy szyi, śródpiersia oraz w okolicy dużych tętnic i nerek. U dorosłych, którzy są narażeni na działanie niskich temperatur, w największych ilościach odkłada się w okolicy nadobojczykowej, na karku, między łopatkami, wzdłuż rdzenia kręgowego, w okolicy przyaortowej w śródpiersiu, w okolicy koniuszka serca.

Gdy osoba dorosła nie jest stale narażana na zimno, unerwienie sympatyczne tkanki tłuszczowej brunatnej znika. W rezultacie brązowy tłuszcz zamienia się w tkankę tłuszczową białą.

Funkcje brązowego tłuszczu

Tkanka tłuszczowa brunatna pełni ważną rolę. Ponieważ jest zbudowana z dużej ilości mitochondriów, w wyniku spalania kwasów tłuszczowych i glukozy, wytwarza dużo ciepła. Chroni organy i tkanki, które są narażone na jego utratę. Tym samym można powiedzieć, że biały tłuszcz magazynuje kalorie, a brązowy tłuszcz je spala (pozwala na to termogeneza).

Brązowy tłuszcz odgrywa ważną rolę zwłaszcza w przypadku małych dzieci, u których umiejętności termoregulacji nie są dostatecznie rozwinięte, w mniejszym stopniu także młodzieży i osób dorosłych, którzy są narażeni na działanie niskich temperatur.

Z kolei tłuszcz biały (tkanka tłuszczowa biała) jest największym gruczołem wydzielania wewnętrznego oraz magazynem energii gromadzonej w formie trójglicerydów. Ponieważ wypełnia przestrzeń pomiędzy narządami, pomaga w utrzymaniu ich w stałej lokalizacji.

Ma także właściwości izolacyjne, przez co ułatwia termoregulację organizmu. Tkanka tłuszczowa różowa bierze udział w produkcji mleka u kobiet w okresie ciąży i laktacji.

Wszystkie typy tkanki tłuszczowej biorą udział w detoksykacji organizmu, pełnią funkcje endokrynne, wpływając na poziom insuliny we krwi, a także układ odpornościowy czy nerwowy.

Jak zwiększyć produkcję tłuszczu brązowego?

Mniejsza zawartość tkanki tłuszczowej brunatnej ma związek z siedzącym trybem życia, większą masą ciała, insulinoopornością oraz wiekiem.

Dobra wiadomość jest taka, że produkcję tłuszczu brązowego można zwiększać. Jak to zrobić? Warto pamiętać, że jego aktywacja następuje już w temperaturze 20°C, a zimno pobudza go do większych przemian metabolicznych. Katalizuje również przemianę tkanki tłuszczowej białej w brunatną.

Pomóc może zatem obniżenie temperatury w pomieszczeniach w domu czy biurze. By przyspieszyć spalanie kalorii, a także wzrost ilości brązowego tłuszczu, wystarczy utrzymywać temperaturę 19 stopni Celsjusza.

Warto również pozbywać się sukcesywnie białej tkanki tłuszczowej oraz tłuszczu trzewnego, przestrzegając zasad diety: racjonalnej, dobrze zbilansowanej i optymalnej pod względem kaloryczności.

Trzeba pamiętać, że na nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej białej wpływa spożywanie nadmiernej ilości kalorii (więcej niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne organizmu), brak aktywności fizycznej w optymalnym wymiarze oraz nieodpowiednie działanie naturalnych czynników regulujących na organizm.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"