Czy można zamrozić chleb? Nowe badania nie pozostawiają złudzeń
Mrożenie chleba to jeden z powszechniejszych sposobów na przedłużenie jego świeżości. Tymczasem okazuje się, że proces ten zmienia nieco jego właściwości - jak wynika z badań opublikowanych w "European Journal of Clinical Nutrition". Spożywanie mrożonego chleba wpływa na poziom cukru we krwi.
W tym artykule:
Mrożony chleb lepszy od świeżego?
Mrożenie chleba może znacząco wpłynąć na jego właściwości, w tym na reakcję glikemiczną organizmu. Badania opublikowane w "European Journal of Clinical Nutrition" wykazały, że pieczywo poddane mrożeniu, a następnie rozmrożone, powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi niż świeży chleb.
Kluczowym elementem jest skrobia, której zawartość w mące pszennej wynosi ponad 80 proc. Mrożenie prowadzi do retrogradacji skrobi, co skutkuje powstaniem skrobi opornej na trawienie w jelicie cienkim. Taka skrobia trafia do jelita grubego, gdzie wspiera zdrowie układu trawiennego.
Podobne procesy retrogradacji skrobi zachodzą w ugotowanych i schłodzonych ziemniakach oraz ryżu. Spożycie produktów bogatych w skrobię oporną może wspierać uczucie sytości i regulować poziom cukru we krwi.
Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"
Mrożenie chleba wspiera także zdrowie jelit dzięki produkcji maślanu przez bakterie jelitowe - jest to kwas tłuszczowy o działaniu przeciwzapalnym, który wspiera zdrowie układu trawiennego.
Eksperci podkreślają, że mrożenie pieczywa to nie tylko korzyść zdrowotna, ale także sposób na ograniczenie marnowania żywności. Rocznie na wysypiska trafiają miliony ton chleba - warto walczyć z tym zjawiskiem nie tylko dla swojego zdrowia, ale i dla planety.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.