Czy mrożone jagody są zdrowsze? Lekarka rozwiewa wszelkie wątpliwości
Czy mrożone borówki mogą być zdrowsze od świeżych? Według endokrynolożki Magdaleny Jagięłło, znanej w mediach społecznościowych jako @doktormagda, odpowiedź brzmi: tak. We wpisie na swoim Instagramie specjalistka szczegółowo wyjaśnia, dlaczego właśnie mrożone jagody mogą mieć przewagę pod względem wartości odżywczych.
W tym artykule:
Dlaczego warto sięgać po jagody?
Borówki i jagody są naturalnym źródłem ogromnej ilości polifenoli, zwłaszcza antocyjanów, czyli pigmentów nadających im charakterystyczny głęboki kolor.
"Obecnie opisano ponad 600 różnych antocyjanów! Ich zgłaszane prozdrowotne efekty są związane głównie z ich działaniem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym w zapobieganiu niektórym zaburzeniom metabolicznym" - zauważa dr Magdalena Jagięłło.
Badania jednoznacznie wskazują, że regularne, umiarkowane spożycie borówek wiąże się z szeregiem korzyści: "zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, zgonu i cukrzycy typu 2, a także poprawą utrzymania masy ciała oraz neuroprotekcją" – wylicza doktormagda.
Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej
Świeże, suszone czy mrożone - które są najlepsze?
Niestety, jak zwraca uwagę lekarka, podczas przechowywania jagód ilość cennych antocyjanów ulega znacznemu zmniejszeniu. Najsłabiej wypadły owoce suszone – ich proces obróbki powodował nawet do 50 proc. utraty tych związków.
Na tym tle wyróżniają się jednak jagody mrożone. Jak podkreśla ekspertka, mrożenie to korzystna forma przechowywania. Co więcej, w trakcie badań wykazano, że w pierwszych dwóch miesiącach mrożenia stężenia antocyjanów były wyższe niż w świeżych owocach.
Wszystko dzięki powstawaniu kryształków lodu w czasie mrożenia, które zwiększają biodostępność antocyjanów, czyli ułatwiają ich wchłanianie w organizmie. Jednak jest pewne ograniczenie.
"Mrożenie nie powinno trwać dłużej niż 2 miesiące (66 dni). Po tym czasie stężenia antocyjanów zaczynają spadać" - ostrzega endokrynolożka.
Werdykt jest jednoznaczny: "Mrożone jagody to HIT!". Jeśli więc chcemy w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości borówek, warto włączyć do swojej diety mrożone owoce, pamiętając jednak o ograniczeniu czasu przechowywania.
Wniosek jest prosty: w sezonie warto zaopatrzyć się w borówki i zamrozić je na później, najlepiej z myślą o ich spożyciu w ciągu kilku tygodni. To nie tylko pyszny, ale i naukowo potwierdzony sposób na dbanie o zdrowie.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.