David Attenborough kończy 99 lat. Mówi, z jakich produktów zrezygnował

Ikona kinematografii dokumentalnej świętuje 99. urodziny, nie zwalniając tempa życia. Attenborough podkreśla, że jego celem jest dożycie co najmniej setki, dlatego wprowadził zmiany w swoim żywieniu.

David Attenborough ma 99 lat. Jego sekret długowieczności jest prostyDavid Attenborough ma 99 lat. Jego sekret długowieczności jest prosty
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Dieta kluczem do długowieczności

Sir David Attenborough, legendarny biolog i popularyzator nauki, 8 maja obchodzi swoje 99. urodziny. Mimo podeszłego wieku wciąż aktywnie działa zawodowo, użyczając swojego charakterystycznego głosu dokumentom BBC. Sam przyznaje, że jednym z czynników sprzyjających jego dobremu zdrowiu i energii jest zmiana nawyków żywieniowych, co, choć może wydawać się prozaiczne, naprawdę działa.

Już kilka lat temu Attenborough ogłosił, że znacząco ograniczył spożycie czerwonego mięsa. Choć nie przeszedł na pełen wegetarianizm, przyznał, że stał się "znacznie bardziej wegetariański" niż kiedykolwiek przypuszczał. Zrezygnował z takich produktów jak wołowina, jagnięcina czy wieprzowina, a zamiast tego częściej sięga po warzywa, ryby i nabiał.

Wasze Zdrowie – odc.6. Zrozumieć męskość

Sekret długowieczności Davida Attenborougha

Attenborough nie tylko głosi ideę ochrony środowiska, ale także żyje w zgodzie z naukowymi rekomendacjami. Badania, na które powołują się m.in. Harvard Health i Cleveland Clinic, wskazują, że dieta oparta na roślinach zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów i cukrzycy typu 2. Ograniczenie czerwonego mięsa, bogatego w tłuszcze nasycone, może także wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL).

Eksperci ostrzegają jednak, by całkowita eliminacja mięsa była dobrze zaplanowana – konieczna jest dbałość o dostarczanie organizmowi pełnowartościowego białka i innych kluczowych składników odżywczych.

Sir David Attenborough
Sir David Attenborough © Getty

Ciągle aktywny

Choć Attenborough otwarcie mówi o świadomości zbliżającego się końca życia i lękach związanych ze starzeniem, nie przestaje inspirować - nadal pozostaje aktywny zawodowo, co w jego wieku jest spotykane niezwykle rzadko.

W najnowszej serii dokumentalnej "Ocean", która wkrótce trafi do serwisu Disney+, bada kluczową rolę życia morskiego w równowadze naszej planety.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • D. Pendick, Replacing red meat with healthier options may reduce your risk of early death, 2012, Harvard Men's Health Watch.

  • K. Collins, Red Meat and Heart Disease: A Closer Look, 2020, Cleveland Clinic Health Essentials.

  • R. Chan, Red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies, 2011, PLOS ONE.

  • E. Micha, D. Mozaffarian, Processed and unprocessed red meat consumption and risk of coronary heart disease and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis, 2010, Circulation.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"