Dieta antyalergiczna

Uporczywe bóle głowy, mięśni, gardła czy żołądka to niekoniecznie sygnały choroby. W zlikwidowaniu tych niepokojących sygnałów niepomogą jedynie leki przeciwbólowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © nasrulekram, lic. CC BY 2.0

/ 12Katar

Obraz
© Svenstorm, lic. CC BY-ND 2.0

Długotrwałe zmęczenie, objawy przeziębienia, wreszcie wzdęcia czy zaparcia mogą być sygnałami alergii. Poznaj produkty, które najczęściej ją wywołują.

/ 12Laktoza i gluten w diecie

Obraz
© brockamer, lic. CC BY 2.0

Zdemaskuj alergeny

Gluten i laktoza to najczęściej uczulające produkty. Krótko po zjedzeniu chleba czy wypiciu mleka mogą pojawić się katar lub uciążliwy ból w okolicy skroni. Zazwyczaj uznajemy, że posiłek nie jest przyczyną objawów. Aby upewnić się jakie jest źródło alergii należy przeprowadzić testy krwi.

/ 12Placuszki z owocami

Obraz
© boo\_licious, lic. CC BY 2.0

Alergia a celikia

Uczulenie nie jest związane z celiakią, czyli brakiem tolerancji na gluten. Celiakia to o wiele poważniejsza choroba. Źródłem tego składnika są zboża. Najlepiej więc wybierać produkty bezglutenowe: ryż, produkty kukurydziane, grykę lub proso.

/ 12Okrągły biały ser

Obraz
© grongar, lic. CC BY 2.0

Dozuj laktozę

Znajduje się głównie w żółtym i białym serze, jeśli jesteśmy uczuleni na laktozę, należy uzupełniać niedobory wapnia pijąc kefiry i jogurty. Doskonałym zamiennikiem są również produkty z mleka koziego, sojowego lub owczego.

/ 12Słodka babeczka

Obraz
© Marufish, lic. CC BY-SA 2.0

Atak grzyba Candidia

Częste przyjmowanie antybiotyków prowadzi do osłabienia flory bakteryjnej w jelitach. W tej sytuacji istnieje ryzyko rozrośnięcia się grzyba Candidia. Żywiący się głównie cukrami, może powodować uszkodzenia jelita. W ten sposób dostaje się do krwiobiegu i wywołuje alergię.

/ 12Problemy z oddychaniem

Obraz
© The Italian voice, lic. CC BY 2.0

Niepokojące symptomy

Skóra i układ oddechowy to miejsca najcześciej atakowane przez alergię. Nawet małych wyprysków czy objawów przeziębienia nie należy bagatelizować, bowiem długotrwały stan chorobowy może doprowadzić do powstania znacznie poważniejszych chorób.

/ 12Chleb bezglutenowy

Obraz
© avlxyz, lic. CC BY-SA 2.0

Produkty pozbawione alergenów

W związku z pojawianiem się częstych uczuleń, na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów bezglutenowych.

/ 12Zdrowe kanapki

Obraz
© Denna Jones, lic. CC BY 2.0

Mądry wybór

Produkty takie jak chleb pszenny, mleko krowie i płatki pszenne zamień na chleb żytni, mleko pochodzenia koziego lub owczego oraz płatki z mąki kukurydzianej i ryżowej.

/ 12Pieczone ziemniaki

Obraz
© Christian Cable, lic. CC BY 2.0

Pomysł na obiad

Makaron z mąki pszennej, kluski czy kaszkę kuskus zamień na brązowy ryż, kaszę jaglaną lub gryczaną. Mięso w panierce zastąp duszonym.

10 / 12Miska popcornu

Obraz
© cyclonebill, lic. CC BY-SA 2.0

Podwieczorek

Zrezygnuj ze słodkich ciastek i mlecznej czekolady. Wybierz sezamki, owoce suszone lub popcorn.

11 / 12Danie restauracyjne

Obraz
© Sandip Bhattacharya, lic. CC BY 2.0

Restauracyjny dylemat

Co zamówić w restauracji? Na pewno unikaj pizzy, kebaba w bułce czy makaronów z zagęszczonymi sosami - mogą zawierać gluten. Poproś kelnera o chiński makaron, mięso duszone z surówkami lub falafel.

12 / 12Dziecko na wizycie u alergologa

Obraz
© iamshimone, lic. CC BY 2.0

Nie wybieraj w ciemno

Upewnij się co cię uczula i zrób testy skórne. Przed wykonaniem badania jedz wszystko co wybierasz na codzień, wykluczenie produktów z laktozą i glutenem spowoduje, że badanie będzie nieskuteczne.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu