Trwa ładowanie...

Dieta FODMAP. Pomoc w zespole jelita wrażliwego

Zespół jelita drażliwego jest trudny do zdiagnozowania i leczenia. Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdrowia. Sprawdź wady i zalety tej diety.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

1. Dieta FODMAP - zalety i wady

Lekarze są zgodni, że dobrze dobrana dieta może skutecznie pomóc w walce z zespołem jelita drażliwego. Dieta zwana w skrócie dietą FODMAP, czyli innymi słowy dieta low-FODMAP albo L-FODMAP, polega na eliminacji fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Substancje, które wymagają wykreślenia z menu, to: fruktoza, laktoza, fruktany, sorbitol, mannitol, maltitol i ksylitol.

Zgodnie z rekomendacją Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, u osób z zespołem jelita drażliwego zalecane jest wyeliminowanie podanych składników przez sześć do ośmiu tygodni. Eksperci nie udowodnili skuteczności tej diety, dlatego zaleca się przerwanie jej po kilku tygodniach.

Radykalne ograniczenia pokarmów, które są wymogiem diety FODMAP, mogą prowadzić do groźnych w skutkach niedoborów witamin i niektórych minerałów m.in. do niedoboru wapnia czy żelaza. Dłuższe stosowanie może szkodzić zdrowiu.

2. Dieta FODMAP - co jeść

W diecie FODMAP należy postawić na produkty z niską zawartością substancji, które w zespole jelita drażliwego mogą nasilać objawy choroby. Bezpieczne dla pacjentów są takie posiłki, jak: bakłażany, brokuły, fasola, marchewka, ogórek, sałata, ziemniaki, cukinia i pomidory. Oprócz warzyw można sięgnąć po owoce, jak kiwi, ananasy, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, truskawki.

Jeśli chorym zależy na spożywaniu mleka, powinni wybrać migdałowe, krowie bez laktozy lub sojowe wyłącznie z białek soi. Polecane są także sery typu feta lub camembert. Posiłki można wzbogacić jajkami oraz tofu, a także płatkami kukurydzianymi, waflami ryżowymi i razowym pieczywem. Na deser można sięgnąć po gorzką czekoladę, orzeszki ziemne, nasiona dyni, orzechy włoskie.

Dieta FODMAP wymaga stałych konsultacji i opieki lekarza oraz dietetyka. Tego stylu żywienia nie można stosować bez kontroli ze strony specjalistów ani bez ograniczeń czasowych. Diety FODMAP można i warto spróbować, ale nie daje ona gwarancji powodzenia, gdyż zespół jelita drażliwego może mieć różne postaci.

3. Dieta FODMAP - produkty zakazane

Produkty zakazane w diecie FODMAP to m.in: mleko i jego przetwory, jak jogurty i twarogi; a także produkty pszenne, rośliny strączkowe, czosnek, cebula, śliwki, jabłka, miód, słodziki. Przez sześć do ośmiu tygodni należy całkowicie wykreślić je z menu.

Należy zrezygnować też z karczochów, szparagów, porów, zielonego groszku, grzybów, nektarynek, mango, brzoskwiń, gruszek i arbuzów. Zakazane są także lody, mleko sojowe, owoce morza, słone przekąski, biszkopty, pistacje, orzechy nerkowca oraz produkty zawierające syrop kukurydziany.

Pierwsze 6-8 tygodni oznacza definitywną eliminację podanych produktów. W kolejnych czterech tygodniach można zacząć żywić się mniej restrykcyjnie.

Po zakończeniu diety FODMAP zaleca się sukcesywne włączanie poszczególnych produktów, najpierw w niewielkich ilościach. W ten sposób można stwierdzić, które z nich są optymalnie tolerowane przez organizm, a z których stanowczo należy zrezygnować. Dany FODMAPowy produkt należy stosować tylko jeden naraz i nie dłużej, niż przez trzy dni. To czas, który pozwoli na oszacowanie, jak organizm reaguje na określony składnik.

Każda osoba stosująca dietę FODMAP może stworzyć swój własny wariant, zgodnie z potrzebami, możliwościami i zakresem tolerancji organizmu.

4. Zespół jelita drażliwego a dieta FODMAP

Zespół jelita drażliwego, tzw. IBS, to choroba, która jest rozpoznawana coraz częściej. Tę dolegliwość diagnozuje się statystycznie już u co 10. osoby. Jest to problem przewlekły i uciążliwy, trudny do zdiagnozowania, oporny na leczenie, komplikujący życie.

Zespół jelita drażliwego może mieć różne typy i różny przebieg: jedni cierpią na zaparcia, inni na biegunki, u części pacjentów na przemian zdarzają się biegunki i zaparcia. Zauważono, że w 80 proc. za objawy odpowiada dieta. Inne czynniki wyzwalające to stres, nadwaga, otyłość.

 8 sposobów na wspomaganie pracy jelit
8 sposobów na wspomaganie pracy jelit [9 zdjęć]

Dolegliwości związane z układem pokarmowym są bardzo często spotykane. Męczą nas: biegunka, zaparcia,...

zobacz galerię

Chorzy na zespół jelita drażliwego muszą zmagać się ze wzdęciami, bólami brzucha, zaparciami lub biegunkami. Dlatego odradza się im sięganie po tłuszcze, smażone potrawy, kawę, alkohol i napoje gazowane.

Dieta FODMAP może być pomocna w leczeniu zespołu jelita drażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w leczeniu zespołu jelita drażliwego (123rf)

Podobne objawy mogą być wywoływane przez inne schorzenia, dlatego niezbędna jest wizyta u gastrologa w celu potwierdzenia zespołu jelita drażliwego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.