Dlaczego warto jeść buraki? Pomagają przeciwdziałać wielu chorobom
1 z 6Buraki - źródło zdrowia i urody
Barszcz, botwinka, sałatka, sok, a nawet ciasto. Z buraka można wyczarować wiele potraw, które oczarują nie tylko smakiem i wyglądem, ale też będą pełne wartości odżywczych.
Polska jest jednym z największych producentów tych warzyw, dlatego warto korzystać z ich dostępności i niskiej ceny.
Buraki mają bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 gramach.
W okresie jesienno-zimowym warto profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji.
Spożywanie buraków korzystnie wpływa na organizm, gdyż posiadają właściwości, które wspomagają nas w walce z wieloma przypadłościami m.in. wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie.
Sprawdź, czym jeszcze może zaskoczyć cię burak.
Zobacz także: przepis na latte z buraka.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO