2 z 6Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny
Chrzan zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie i wzmacnia organizm. W dodatku poprawia trawienie. Gdy dodamy do niego miód i cytrynę, powstanie syrop o wyjątkowych właściowściach. Prawdziwy turboantybiotyk. Do jego przygotowania potrzebujemy: 200 g startego chrzanu, szklankę chłodnej przegotowanej wody, 200 g płynnego miodu lipowego i 4 łyżki soku z cytryny. Chrzan zmieszany z cytryną odstawiamy na godzinę, potem wyciskamy przez gazę i dodajemy miód. Pijemy jedną łyżkę stołową, rozrobioną z wodą, by mikstura nie była zbyt ostra.
Ostry smak i intensywny zapach chrzanu to zasługa sinigryny, rozkłada się, tworząc olejek allilowy - on właśnie jest odpowiedzialny za łzy, jakie wylewamy podczas krojenia i ucierania. Jednak dzięki temu warzywo ma doskonałe działanie bakteriobójcze. Zawiera bardzo dużo cennych substancji - siarkę, fosfor, potas, wapń, magnez. Syrop chrzanowy stosowano na kaszel, katar, a nawet w przypadkach zapalenia płuc.