Trwa ładowanie...
Przeczytaj raport abcZdrowie
Temat miesiąca: Alkohol

Dysbioza jelitowa – przyczyny, objawy, dieta i leczenie

Dysbioza jelitowa to zaburzenie składu mikrobioty jelitowej. Problem pojawia się zwykle przy zbyt małej ilości dobroczynnych bakterii oraz namnożeniu się patogenów w układzie pokarmowym. To prowadzi do rozregulowania działania flory jelitowej, a w efekcie do dysbiozy. Jak sobie z nią radzić? Co robić, by wesprzeć organizm?

Zobacz film: "Clostridioza. Choroba, która atakuje jelita"

spis treści

1. Co to jest dysbioza jelitowa?

Dysbioza jelitowa to zaburzenia równowagi flory bakteryjnej jelit, dotyczące zarówno jej ilości, jak i składu. Mówi się o niej, gdy zostaje zmniejszona liczba, różnorodność oraz funkcje symbiotyczne szczepów zasiedlających układ pokarmowy.

Warto wspomnieć, że naturalnie jelita zasiedlają biliony mikroorganizmów. Ich ilość zależy od odcinka układu pokarmowego. I tak:

  • w jelicie cienkim dominują drobnoustroje z rodzaju Bacteroides, Lactobacillus, Streptococcus, Clostridium, Enterococcus, Veillonella, Enterobacteriaceae.
  • jelito grube zasiedlają: Fusobacterium, Peptostreptococcus, Bifidobacterium, Enterococcus, Bacteroides, Clostridium, Eubacterium, Ruminococcus, Streptococcus oraz Bacillus.

Dobroczynne bakterie w jelitach pełnią ważną rolę, ponieważ:

  • wspierają trawienie,
  • usprawniają działanie układu immunologicznego na poziomie śluzówki jelit,
  • chronią nabłonek jelit przed patogenami i substancjami chorobotwórczymi,
  • unieszkodliwiają toksyny,
  • ułatwiają powstawanie witamin,
  • wspierają działanie leków.

2. Przyczyny dysbiozy

Na pojawienie się dysbiozy jelitowej wpływa wiele czynników. Najczęściej odpowiada za nią:

  • antybiotykoterapia, ponieważ antybiotyki zwalczają nie tylko patogeny, ale i pożyteczne bakterie jelitowe,
  • długotrwałe przyjmowanie leków. To na przykład inhibitory pompy protonowej oraz leki przeciwbólowe,
  • nieodpowiednia dieta. Spożywanie niezdrowej żywności: przetworzonych pokarmów, konserwantów, barwników (zawierają toksyny i metale ciężkie), produktów zakwaszających oraz czerwonego mięsa,
  • prowadzenie siedzącego trybu życia, brak ruchu,
  • przewlekły stres,
  • nadużywanie alkoholu,
  • zażywanie narkotyków,
  • poważne choroby, podczas których spada odporność. Wówczas mikroflora jelit może być naruszona.

Zdarza się, że przyczyn dysbiozy jest kilka, a jest końcowym etapem, prowadzącym do dysbiozy jelitowej jest na przykład długotrwała antybiotykoterapia.

3. Objawy dysbiozy jelitowej

Objawy dysbiozy jelitowej są bardzo różne. Najczęściej to:

  • ból brzucha,
  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • biegunki, zaparcia,
  • zmiana konsystencji stolca. Ten staje się luźny i wodnisty, pojawia się w nim śluz, krew czy ropa),
  • nudności, wymioty,
  • utrata wagi,
  • zahamowaniu wzrostu,
  • brak apetytu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Czym grozi dysbioza?

Objawem zachwiania równowagi mikroflory jelitowej może być jednak nie tylko pogorszenie samopoczucia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale i choroby, głównie o podłożu autoimmunologicznym.

W jelitach znajduje się większość (około 80%) komórek układu odpornościowego. Gdy działanie mikroflory jelit jest zachwiane i nieefektywne, może to prowadzić do wielu groźnych chorób. Nie bez powodu dysbiozę nazywa się „matką chorób”.

Nieleczona dysbioza może przerodzić się w poważniejsze choroby, takie jak:

5. Leczenie dysbiozy jelitowej

Jak przedstawia się kwestia badań w kierunku dysbiozy jelitowej? Istnieją różne metody diagnostyczne. Niektóre polegają na ocenie próbek kału. Te są analizowane pod kątem ilości, jak i rodzaju obecnych w nich bakterii. Innym badaniem flory bakteryjnej jelit jest pośredni test dysbiozy, w którym bada się obecność kwasów organicznych w moczu.

Aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, warto wesprzeć jelita i odbudować ich florę bakteryjną. W takiej sytuacji należy postawić na dietę, ale i zastosować kurację probiotykową (probiotykoterapię).

Co jeść, a co wyeliminować z jadłospisu? Bardzo ważne jest:

  • unikanie cukru, który w procesie fermentacji może wzmagać biegunkę czy wzdęcia,
  • unikanie warzyw wzdymających. To suche nasiona grochu, fasoli, soi, a także kalafior, brokuły, kapusta,
  • jedzenie dużej ilości gotowanych warzyw,
  • spożywanie takich produktów jak owies, jęczmień, nasiona roślin strączkowych, owoce,
  • sięganie po naturalne probiotyki: napoje mleczne fermentowane czy kiszonki,
  • ograniczenie potraw smażonych,
  • nawadnianie organizmu. Zaleca się picie wody mineralnej.

Filarem terapii są także probiotyki. To najczęściej doustne preparaty (kapsułki, krople, proszek) zawierające szczepy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Podaje się je w różnych sytuacjach. Ponieważ pomagają uzupełnić mikroflorę bakteryjną jelit, włączane są także przy dysbiozie.

Probiotyki zaopatrują organizm w dobre bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium, dzięki czemu pomagają skolonizować jelita mikroorganizmami pomagającymi układowi pokarmowemu wrócić do właściwego funkcjonowania.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza