Trwa ładowanie...

Dysbioza jelitowa – przyczyny, objawy, dieta i leczenie

Dysbioza jelitowa to zaburzenie składu mikrobioty jelitowej
Dysbioza jelitowa to zaburzenie składu mikrobioty jelitowej (AdobeStock)

Dysbioza jelitowa to zaburzenie składu mikrobioty jelitowej. Problem pojawia się zwykle przy zbyt małej ilości dobroczynnych bakterii oraz namnożeniu się patogenów w układzie pokarmowym. To prowadzi do rozregulowania działania flory jelitowej, a w efekcie do dysbiozy. Jak sobie z nią radzić? Co robić, by wesprzeć organizm?

spis treści

1. Co to jest dysbioza jelitowa?

Dysbioza jelitowa to zaburzenia równowagi flory bakteryjnej jelit, dotyczące zarówno jej ilości, jak i składu. Mówi się o niej, gdy zostaje zmniejszona liczba, różnorodność oraz funkcje symbiotyczne szczepów zasiedlających układ pokarmowy.

Warto wspomnieć, że naturalnie jelita zasiedlają biliony mikroorganizmów. Ich ilość zależy od odcinka układu pokarmowego. I tak:

Zobacz film: "Clostridioza. Choroba, która atakuje jelita"
  • w jelicie cienkim dominują drobnoustroje z rodzaju Bacteroides, Lactobacillus, Streptococcus, Clostridium, Enterococcus, Veillonella, Enterobacteriaceae.
  • jelito grube zasiedlają: Fusobacterium, Peptostreptococcus, Bifidobacterium, Enterococcus, Bacteroides, Clostridium, Eubacterium, Ruminococcus, Streptococcus oraz Bacillus.

Dobroczynne bakterie w jelitach pełnią ważną rolę, ponieważ:

  • wspierają trawienie,
  • usprawniają działanie układu immunologicznego na poziomie śluzówki jelit,
  • chronią nabłonek jelit przed patogenami i substancjami chorobotwórczymi,
  • unieszkodliwiają toksyny,
  • ułatwiają powstawanie witamin,
  • wspierają działanie leków.

2. Przyczyny dysbiozy

Na pojawienie się dysbiozy jelitowej wpływa wiele czynników. Najczęściej odpowiada za nią:

  • antybiotykoterapia, ponieważ antybiotyki zwalczają nie tylko patogeny, ale i pożyteczne bakterie jelitowe,
  • długotrwałe przyjmowanie leków. To na przykład inhibitory pompy protonowej oraz leki przeciwbólowe,
  • nieodpowiednia dieta. Spożywanie niezdrowej żywności: przetworzonych pokarmów, konserwantów, barwników (zawierają toksyny i metale ciężkie), produktów zakwaszających oraz czerwonego mięsa,
  • prowadzenie siedzącego trybu życia, brak ruchu,
  • przewlekły stres,
  • nadużywanie alkoholu,
  • zażywanie narkotyków,
  • poważne choroby, podczas których spada odporność. Wówczas mikroflora jelit może być naruszona.

Zdarza się, że przyczyn dysbiozy jest kilka, a jest końcowym etapem, prowadzącym do dysbiozy jelitowej jest na przykład długotrwała antybiotykoterapia.

3. Objawy dysbiozy jelitowej

Objawy dysbiozy jelitowej są bardzo różne. Najczęściej to:

  • ból brzucha,
  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • biegunki, zaparcia,
  • zmiana konsystencji stolca. Ten staje się luźny i wodnisty, pojawia się w nim śluz, krew czy ropa),
  • nudności, wymioty,
  • utrata wagi,
  • zahamowaniu wzrostu,
  • brak apetytu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Czym grozi dysbioza?

Objawem zachwiania równowagi mikroflory jelitowej może być jednak nie tylko pogorszenie samopoczucia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale i choroby, głównie o podłożu autoimmunologicznym.

W jelitach znajduje się większość (około 80%) komórek układu odpornościowego. Gdy działanie mikroflory jelit jest zachwiane i nieefektywne, może to prowadzić do wielu groźnych chorób. Nie bez powodu dysbiozę nazywa się „matką chorób”.

Nieleczona dysbioza może przerodzić się w poważniejsze choroby, takie jak:

5. Leczenie dysbiozy jelitowej

Jak przedstawia się kwestia badań w kierunku dysbiozy jelitowej? Istnieją różne metody diagnostyczne. Niektóre polegają na ocenie próbek kału. Te są analizowane pod kątem ilości, jak i rodzaju obecnych w nich bakterii. Innym badaniem flory bakteryjnej jelit jest pośredni test dysbiozy, w którym bada się obecność kwasów organicznych w moczu.

Aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, warto wesprzeć jelita i odbudować ich florę bakteryjną. W takiej sytuacji należy postawić na dietę, ale i zastosować kurację probiotykową (probiotykoterapię).

Co jeść, a co wyeliminować z jadłospisu? Bardzo ważne jest:

  • unikanie cukru, który w procesie fermentacji może wzmagać biegunkę czy wzdęcia,
  • unikanie warzyw wzdymających. To suche nasiona grochu, fasoli, soi, a także kalafior, brokuły, kapusta,
  • jedzenie dużej ilości gotowanych warzyw,
  • spożywanie takich produktów jak owies, jęczmień, nasiona roślin strączkowych, owoce,
  • sięganie po naturalne probiotyki: napoje mleczne fermentowane czy kiszonki,
  • ograniczenie potraw smażonych,
  • nawadnianie organizmu. Zaleca się picie wody mineralnej.

Filarem terapii są także probiotyki. To najczęściej doustne preparaty (kapsułki, krople, proszek) zawierające szczepy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Podaje się je w różnych sytuacjach. Ponieważ pomagają uzupełnić mikroflorę bakteryjną jelit, włączane są także przy dysbiozie.

Probiotyki zaopatrują organizm w dobre bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium, dzięki czemu pomagają skolonizować jelita mikroorganizmami pomagającymi układowi pokarmowemu wrócić do właściwego funkcjonowania.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze