Fagofobia- przyczyny, objawy, diagnozowanie i leczenie
Fagofobia jest jedną z fobii specyficznych. Oznacza lęk przed jedzeniem, a dokładniej przed połykaniem. Pacjent dotknięty fagofobią obawia się, że podczas spożywania lekarstw, posiłku, lub płynu dojdzie do zadławienia lub zakrztuszenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat fagofobii? Jakie są jej przyczyny?
1. Fobia – czym jest?
Fobia (gr. phóbos) to słowo, które wywodzi się języka greckiego. W dosłownym tłumaczeniu oznacza lęk lub strach. Fobia jest zaburzeniem nerwicowym, a jej objawem jest uporczywy lęk przed konkretnymi sytuacjami, zjawiskami, lub obiektami zewnętrznymi. Czynnikiem, który wyzwala lęk może być np. pająk (arachnofobia), kot (ailurofobia) lub pies (kynofobia). Niestety, nadal nie wiadomo, co właściwie przyczynia się do rozwoju reakcji fobicznej.
Zobacz także:
2. Fagofobia – jedna z fobii specyficznych
Fagofobia to jedna z fobii specyficznych. Słowo fagofobia wywodzi się z języka greckiego i pochodzi od słów phagein, które oznacza „jeść”, a także od phobos, co oznacza „strach”. Osoba dotknięta fagofobią odczuwa ogromny strach przed jedzeniem, a właściwie przed połykaniem. Pacjenci z tym zaburzeniem obawiają się zakrztuszenia czy też zadławienia w trakcie przyjmowania pokarmu, lekarstw lub płynów.
3. Fagofobia - jakie są jej przyczyny?
Fagofobia może być spowodowana wieloma różnorodnymi czynnikami. Ustalenie przyczyn tej fobii bywa trudne, ponieważ niektórzy pacjenci nie umieją określić, które doświadczenie uwarunkowało lęk przed połykaniem.
Zdarza się, że objawy fagofobii mogą wystąpić u pacjentów, którzy mają za sobą traumatyczne doświadczenia. Przykładem takich zdarzeń mogą być np. doświadczenie zakrztuszenia się, gwałt. U ofiar przemocy domowej mogą być to również wspomnienia z dzieciństwa. Lęk przed połykaniem może być także pozostałością po chorobie, która ściśle wiąże się z problemami z przełykaniem.
4. Objawy fagofobii
Objawy fagofobii mogą dotyczyć poziomu fizycznego, poznawczego lub behawioralnego. Pacjenci odczuwający objawy fizyczne mogą borykać się z zawrotami i bólem głowy, dusznościami, potliwością, wymiotami i nudnościami, bólami brzucha, zwiększonym napięciem mięśniowym.
Na poziomie poznawczym pojawiają się nieco inne objawy. Pacjent dotknięty fagofobią może unikać spożywania pokarmów czy napojów, ponieważ paraliżuje go strach przed zadławieniem. Jest przekonany o tym, że połknięcie czegokolwiek doprowadzi do niefortunnego wypadku, a w rezultacie śmierci. W głowie chorego pojawia się szereg czarnych scenariuszy.
Objawy na poziomie behawioralnym dotyczą zazwyczaj unikania sytuacji, które zmuszają pacjenta do jedzenia, czy też połykania. Osoba unika wyjść do restauracji, unika rodzinnych spotkań, czy wspólnych obiadów z przyjaciółmi.
5. Fagofobia – diagnozowanie i leczenie
Fagofobia to nic innego jak lęk przed połykaniem. Diagnozowanie fobii musi być poprzedzone dokładnym, a także rzetelnie przeprowadzonym wywiadem lekarskim. Zadaniem specjalisty jest ustalenie, czy pacjent nie boryka się z zaburzeniami odżywiania np. bulimią lub anoreksją oraz czy pacjent nie cierpi na zaburzenia afektywne, które często prowadzą do zaburzeń łaknienia. Należy odrzucić również inne przyczyny, np. dysfagię (upośledzenie połykania). W leczeniu fagofobii zalecana jest odpowiednia psychoterapia, najelpiej w nurcie poznawczo-behawioralnym. Dodatkowo, pacjent może skorzystać z terapii ekspozycyjnej oraz technik relaksacyjnych.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.