Homocysteina prawdziwą przyczyną miażdżycy
O wpływie złego cholesterolu na rozwój miażdżycy mówi się bardzo dużo. To jednak nie jedyna możliwa przyczyna rozwoju tej choroby. Za zwężanie tętnic odpowiadać może też zbyt wysoki poziom innej substancji – homocysteiny. Jej nadmiar wynikać może z predyspozycji genetycznych, a dokładnie z mutacji genu MTHFR, który powinien zapewniać właściwe jej przetwarzanie.
Miażdżyca to choroba tętnic, polegająca na zwężaniu naczyń krwionośnych. Jest ona powodowana odkładaniem się na ich wewnętrznych ścianach zbędnych substancji – przede wszystkim cholesterolu, ale również innych tłuszczy, kolagenu czy wapnia, które wspólnie tworzą tzw. blaszkę miażdżycową. Proces ten jest długotrwały i stopniowy, ale ostatecznie może prowadzić do całkowitego zamknięcia tętnicy i tym samym niedokrwienia (i niedotlenienia) narządów. Miażdżyca zwiększa więc ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
1. Przyczyna miażdżycy – homocysteina
Homocysteina jest aminokwasem, który powstaje w organizmie jako produkt uboczny przetwarzania białek. Od razu też powinien być przekształcany w inne, nieszkodliwe substancje. Żeby było to możliwe we krwi musi być odpowiedni poziom kwasu foliowego oraz witaminy B12.
Kiedy tak nie jest, proces ten zostaje zakłócony, a homocysteina odkłada się, co może doprowadzić do hiperhomocysteinemii – czyli nadmiernego jej stężenia we krwi. Jest to niekorzystne, ponieważ homocysteina uszkadza śródbłonek naczyń krwionośnych. W efekcie są one bardziej podatne na gromadzenie cholesterolu i innych substancji, a więc na rozwój zmian miażdżycowych.
2. Poziom homocysteiny a mutacja MTHFR
Mutacja genu MTHFR zaburza przyswajanie kwasu foliowego, który uczestniczy w procesie metylacji. W procesie tym homocysteina przekształcana jest w substancje nieszkodliwe dla organizmu, a jej poziom naturalnie zostaje obniżony.
Niedobór kwasu foliowego wiąże się więc z ryzykiem rozwoju hiperhomocysteinemii, a tym samym może prowadzić do powstania zmian miażdżycowych czy wystąpienia innych chorób naczyniowych.
3. Miażdżyca – inne przyczyny
Do czynników sprzyjających rozwojowi miażdżycy zalicza się także m.in. starszy wiek, nieprawidłową dietę, małą aktywność fizyczną, nadciśnienie tętnicze czy cukrzycę, a także występowanie w rodzinie chorób o podłożu miażdżycowym. Coraz częściej wskazuje się jednak na zależność pomiędzy rozwojem miażdżycy a wspomnianym już, zbyt wysokim poziomem homocysteiny.
4. Jak uchronić się przed rozwojem miażdżycy?
Wśród działań profilaktycznych najczęściej wymienia się wybór odpowiedniej diety. Warto pamiętać, że powinna ona nie tylko eliminować cholesterol, ale też dostarczać organizmowi kwas foliowy, który pomoże obniżyć poziom szkodliwej homocysteiny. Będzie to zatem dieta bogata w podroby, zielone warzywa czy rośliny strączkowe.
Jeśli homocysteina we krwi utrzymuje się cały czas na wysokim poziomie warto wykonać badanie genetyczne w kierunku mutacji w genie MTHFR. Nawet 50% społeczeństwa może mieć taką mutację. Osoby te powinny z kolei przyjmować specjalną formę kwasu foliowego tzw. zmetylowaną czyli przetworzoną. Takie badanie jest bardzo proste i można je wykonać pobierając samodzielnie wymaz z policzka, a następnie odsyłając próbkę do laboratorium.
Tekst powstał we współpracy z Laboratorium TestDNA.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.