Jak długo można przechowywać świąteczne jedzenie? Co można zamrozić?

Jak długo można bezpiecznie spożywać i przechowywać świąteczne dania? Pominięcie ważnych zasad może doprowadzić w najlepszym wypadku do zepsucia walorów smakowych, a w najgorszym - do groźnego zatrucia.

Czy wędlinę po świętach można mrozić?Czy wędlinę po świętach można mrozić?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Wędliny świąteczne. Czy można je zamrozić?

Po świętach często zostają nam różne resztki – zupy, sosy, pieczywo czy właśnie wędliny. Zamiast wyrzucać, warto je zamrozić i wykorzystać później. Wbrew pozorom lista produktów nadających się do mrożenia jest naprawdę długa. Wędliny również się na niej znajdują – trzeba tylko wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować.

Jeśli planujesz mrozić wędliny, postaw na te dobrej jakości – o krótkim składzie i wysokiej zawartości mięsa. Upewnij się także, że są one świeże. Przetwory mięsne, które już na początku są wilgotne, śliskie lub podejrzanie pachną, po rozmrożeniu stracą resztki pożądanej struktury i smaku. Mrożenie nie naprawi słabej jakości – wręcz przeciwnie, może pogorszyć stan produktu.

Błąd, którego należy unikać

Jednym z najczęstszych błędów jest mrożenie wędlin w sklepowych opakowaniach, zwłaszcza w cienkich woreczkach foliowych. Nie każdy plastik nadaje się do przechowywania żywności w niskiej temperaturze – może uwalniać szkodliwe substancje lub wpływać na smak jedzenia. Lepszym wyborem będzie hermetyczny pojemnik lub folia spożywcza - ale tylko wtedy, gdy dobrze przygotujemy same plasterki.

Bezmięsny mięsny, czyli wędliny dla wegetarian

Wędlina po świętach
Wędlina po świętach © Adobe Stock

Przede wszystkim należy rozdzielić plastry przed zamrożeniem – najlepiej przekładając je kawałkami papieru do pieczenia. W ten sposób łatwo oddzielisz potrzebną porcję bez rozmrażania całej paczki. Wędliny dzielimy też na mniejsze partie, które z łatwością wykorzystamy na raz – dzięki temu ograniczamy ilość marnowanego jedzenia.

Zamrażaj szybko, rozmrażaj powoli

To uniwersalna zasada: im szybciej zamrozisz produkt, tym lepiej zachowa swoje właściwości. A im wolniej go rozmrozisz – np. w lodówce – tym mniejsze ryzyko utraty struktury i smaku. Dzięki temu nawet po wyjęciu z zamrażarki plasterki wędliny mogą smakować tak dobrze jak świeże.

Zamrażanie powoduje tworzenie się kryształków lodu wewnątrz mięsa. Jeśli proces ten jest zbyt wolny (np. w zbyt ciepłej zamrażarce), kryształki będą duże i mogą uszkodzić włókna mięśniowe. Po rozmrożeniu mięso może być wtedy suche lub pozbawione naturalnej sprężystości.

Największym zagrożeniem jest nie samo mrożenie, ale nieprawidłowe rozmrażanie. Mięso rozmrażane w temperaturze pokojowej przez długi czas może osiągnąć "strefę niebezpieczną" (5-60 stopni Celsjusza), w której bakterie (np. salmonella, listeria) szybko się namnażają. Rozmrażanie powinno się odbywać w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej.

Jak długo po świętach można trzymać sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową należy spożyć w ciągu 2-3 dni od przygotowania, pod warunkiem że przez cały ten czas była przechowywana w odpowiednich warunkach – w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, najlepiej na środkowej półce. Warto pamiętać, że dodatki takie jak jajka, cebula i groszek szybko się psują, co znacznie skraca trwałość potrawy. Jeśli sałatka spędziła więcej niż jedną, dwie godziny w temperaturze pokojowej – np. na świątecznym stole – nie powinno się jej już przechowywać i podawać ponownie. Alternatywnie, można przedłużyć jej trwałość, przechowując osobno warzywa i majonez, a składniki łatwo psujące się dodając dopiero tuż przed podaniem. W takiej wersji baza sałatki może wytrzymać w lodówce nawet do 4-5 dni.

Sałatki jarzynowej lepiej nie mrozić z uwagi na obecne w niej majonez, jajka i ogórki. Po rozmrożeniu straci konsystencję, smak i może nie wyglądać apetycznie. Co więcej, spożywanie jej w takiej formie może doprowadzić do problemów trawiennych.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
"Złoto faraonów" może obniżyć cholesterol. Polacy używają coraz częściej
"Złoto faraonów" może obniżyć cholesterol. Polacy używają coraz częściej
10 tys. kroków dziennie to mit? Mózg potrzebuje znacznie mniej
10 tys. kroków dziennie to mit? Mózg potrzebuje znacznie mniej
Obowiązkowy w diecie po 60. roku życia. Biały korzeń gasi stany zapalne
Obowiązkowy w diecie po 60. roku życia. Biały korzeń gasi stany zapalne
Brudna dwunastka. Te produkty są najmocniej zanieczyszczone pestycydami
Brudna dwunastka. Te produkty są najmocniej zanieczyszczone pestycydami
Narodowy program antybiotykowy do poprawy. Ekspertka wskazuje braki
Narodowy program antybiotykowy do poprawy. Ekspertka wskazuje braki
Nazywana cichą złodziejką. Osteoporoza nieodwracalnie niszczy kości
Nazywana cichą złodziejką. Osteoporoza nieodwracalnie niszczy kości
Popularne orzeszki wycofane. Producent prosi o zwrot produktu
Popularne orzeszki wycofane. Producent prosi o zwrot produktu
Widoczny objaw. Może zwiastować cukrzycę lub wysokie trójglicerydy
Widoczny objaw. Może zwiastować cukrzycę lub wysokie trójglicerydy
Szpitale ostrzegają, związki protestują. Oto co chce zmienić Ministerstwo Zdrowia
Szpitale ostrzegają, związki protestują. Oto co chce zmienić Ministerstwo Zdrowia
Pacjenci onkologiczni są odsyłani? MZ i NFZ zabierają głos
Pacjenci onkologiczni są odsyłani? MZ i NFZ zabierają głos
Nowe badania dot. witaminy D3. Kardiolodzy mówią, jak wpływa na serce
Nowe badania dot. witaminy D3. Kardiolodzy mówią, jak wpływa na serce
Odkryto nową przyczynę nadciśnienia. Ryzyko wyższe o 75 proc.
Odkryto nową przyczynę nadciśnienia. Ryzyko wyższe o 75 proc.