Kleik ryżowy – jak go zrobić i jak podawać?
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku może stanowić samodzielny posiłek, zwłaszcza w przypadku niemowląt i małych dzieci, a także osób zmagających się z niestrawnością bądź dochodzących do siebie po operacji. To także pożywny dodatek do dań i zup jarzynowych. Można go również wykorzystywać do wypieków. Jak przygotować kleik ryżowy?
1. Co to jest kleik ryżowy?
Kleik ryżowy to produkt, który wytwarza się z ryżu uprawianego w Chinach, Indiach oraz Indonezji. Jest zdrowy, ponieważ zboże zawiera witaminy z grupy B, magnez i żelazo. To także źródło węglowodanów. Z tego powodu sprawdza się w diecie zarówno maluchów, jak i osób dorosłych.
Kleik ryżowy jest nie tylko odżywczy, ale także lekkostrawny i sycący. Łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, wspomaga wątrobę, trzustkę i żołądek. Ma dobry wpływ na trawienie. Ponieważ nie zawiera glutenu, jest bezpieczny także dla osób, które mają z nim problem.
Po kleik ryżowy można sięgać szczególnie:
- w przypadku rozszerzania diety niemowląt,
- niestrawności, ponieważ działa odżywczo, łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego związane np. z wymiotami,
- po operacjach, co pozwala na stopniowy powrót do normalnej diety.
2. Jak podawać i zrobić kleik ryżowy?
Aby zrobić kleik ryżowy na biegunkę czy dla dziecka, można wykorzystać kleik ryżowy w proszku lub przygotować go z ryżu.
Przyrządzenie kleiku ryżowego od podstaw nie jest skomplikowane, ponieważ to nic innego jak rozgotowany ryż. Do tego celu najlepiej wykorzystać jego krótkie odmiany. To ważne, ponieważ łatwo sklejają się podczas gotowania i szybko osiągają pożądaną konsystencję. Sprawdzi się zarówno ryż jaśminowy, jak i ryż basmati czy arborio.
Gotując ryż na małym ogniu należy cały czas go mieszać, by się nie przypalił. Co ważne trzeba go nie tylko dłużej gotować, ale i wlać więcej wody niż potrzeba (litr wody na 100g ryżu). W przypadku ryżu w torebkach najlepiej przesypać ziarna do garnka. Kleik jest gotowy, jeśli jego konsystencja przypomina papkę. Przed podaniem można go lekko posolić do smaku lub dodać niewielką ilość masła, a następnie wymieszać.
Dobrym pomysłem jest kupienie kleiku ryżowego w proszku. Produkt jest dostępny prawdopodobnie w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy zalać go ciepłą wodą i dobrze wymieszać. Przyrządzony – ma wodzie lub mleku - ma konsystencję papki. Aby wzbogacić jego smak, można do niego dodać owoce: rozgniecione lub zblendowane banany, starte na tarce jabłko czy mus z gruszki.
Kleik można również ugotować również z kaszy jęczmiennej, kaszki kukurydzianej, kaszy manny oraz płatków owsianych. Niektórzy przygotowują go z ryżu brązowego (który jest namaczany przez całą noc).
W krajach Azji południowej i wschodniej kleik ryżowy jest tradycyjnie spożywany na śniadanie. Podawany jest najczęściej z takimi dodatkami jak jaja, ryby, mięso i przyprawy. Dodatki oraz konsystencja potrawy bardzo się różnią, co zależy zarówno od regionu, jak i indywidualnych preferencji smakowych.
3. Kleik ryżowy dla niemowląt
Kleik ryżowy dla niemowląt można przygotować na bazie mleka mamy, mleka modyfikowanego lub preparatu mlekozastępczego. Dla maluchów odpowiednie są również kleiki kukurydziane.
Kleik ryżowy, zwłaszcza dla najmłodszych dzieci, może stanowić samodzielny posiłek, a z uwagi na neutralny smak sprawdzi się również dodatek do zagęszczania posiłków mlecznych oraz dań i zup jarzynowych.
4. Ciastka z kleiku ryżowego
Kleik ryżowy można również wykorzystać do wypieków, robiąc na przykład ciasteczka. Są słodkie, lekko kokosowe, z wierzchu chrupkie, a w środku ciągnące. Przepis jest prosty, szybki w realizacji.
Aby wykonać ciasteczka z kleiku ryżowego, należy przygotować:
- kleik ryżowy (standardowa paczka),
- 3 jajka,
- kostkę masła,
- pół szklanki cukru (lub ksylitolu),
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 4 łyżki stołowe sezamu,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciastka należy połączyć i wyrobić. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecze się około 20 - 25 minut, w temperaturze 180ºC, do ciemnozłotego koloru.
Piekąc ciasteczka z kleiku ryżowego warto pamiętać, by:
- nie układać kulek blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia ciastka rosną, przez co mogą się sklejać,
- ciasteczka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce,
- po wyjęciu z piekarnika ciastka z kleiku będą miękkie, a kiedy przestygną – stwardnieją. Dopiero wtedy należy zdjąć je z blaszki (będą się łatwo odklejać).
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.