Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kleik ryżowy – jak go zrobić i jak podawać?

Avatar placeholder
27.05.2021 12:22
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku może stanowić samodzielny posiłek, zwłaszcza w przypadku niemowląt i małych dzieci, a także osób zmagających się z niestrawnością bądź dochodzących do siebie po operacji.
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku może stanowić samodzielny posiłek, zwłaszcza w przypadku niemowląt i małych dzieci, a także osób zmagających się z niestrawnością bądź dochodzących do siebie po operacji. (123rf)

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku może stanowić samodzielny posiłek, zwłaszcza w przypadku niemowląt i małych dzieci, a także osób zmagających się z niestrawnością bądź dochodzących do siebie po operacji. To także pożywny dodatek do dań i zup jarzynowych. Można go również wykorzystywać do wypieków. Jak przygotować kleik ryżowy?

spis treści

1. Co to jest kleik ryżowy?

Kleik ryżowy to produkt, który wytwarza się z ryżu uprawianego w Chinach, Indiach oraz Indonezji. Jest zdrowy, ponieważ zboże zawiera witaminy z grupy B, magnez i żelazo. To także źródło węglowodanów. Z tego powodu sprawdza się w diecie zarówno maluchów, jak i osób dorosłych.

Kleik ryżowy jest nie tylko odżywczy, ale także lekkostrawny i sycący. Łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, wspomaga wątrobę, trzustkę i żołądek. Ma dobry wpływ na trawienie. Ponieważ nie zawiera glutenu, jest bezpieczny także dla osób, które mają z nim problem.

Po kleik ryżowy można sięgać szczególnie:

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"
  • w przypadku rozszerzania diety niemowląt,
  • niestrawności, ponieważ działa odżywczo, łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego związane np. z wymiotami,
  • po operacjach, co pozwala na stopniowy powrót do normalnej diety.

2. Jak podawać i zrobić kleik ryżowy?

Aby zrobić kleik ryżowy na biegunkę czy dla dziecka, można wykorzystać kleik ryżowy w proszku lub przygotować go z ryżu.

Przyrządzenie kleiku ryżowego od podstaw nie jest skomplikowane, ponieważ to nic innego jak rozgotowany ryż. Do tego celu najlepiej wykorzystać jego krótkie odmiany. To ważne, ponieważ łatwo sklejają się podczas gotowania i szybko osiągają pożądaną konsystencję. Sprawdzi się zarówno ryż jaśminowy, jak i ryż basmati czy arborio.

Gotując ryż na małym ogniu należy cały czas go mieszać, by się nie przypalił. Co ważne trzeba go nie tylko dłużej gotować, ale i wlać więcej wody niż potrzeba (litr wody na 100g ryżu). W przypadku ryżu w torebkach najlepiej przesypać ziarna do garnka. Kleik jest gotowy, jeśli jego konsystencja przypomina papkę. Przed podaniem można go lekko posolić do smaku lub dodać niewielką ilość masła, a następnie wymieszać.

Dobrym pomysłem jest kupienie kleiku ryżowego w proszku. Produkt jest dostępny prawdopodobnie w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy zalać go ciepłą wodą i dobrze wymieszać. Przyrządzony – ma wodzie lub mleku - ma konsystencję papki. Aby wzbogacić jego smak, można do niego dodać owoce: rozgniecione lub zblendowane banany, starte na tarce jabłko czy mus z gruszki.

Kleik można również ugotować również z kaszy jęczmiennej, kaszki kukurydzianej, kaszy manny oraz płatków owsianych. Niektórzy przygotowują go z ryżu brązowego (który jest namaczany przez całą noc).

W krajach Azji południowej i wschodniej kleik ryżowy jest tradycyjnie spożywany na śniadanie. Podawany jest najczęściej z takimi dodatkami jak jaja, ryby, mięso i przyprawy. Dodatki oraz konsystencja potrawy bardzo się różnią, co zależy zarówno od regionu, jak i indywidualnych preferencji smakowych.

3. Kleik ryżowy dla niemowląt

Kleik ryżowy dla niemowląt można przygotować na bazie mleka mamy, mleka modyfikowanego lub preparatu mlekozastępczego. Dla maluchów odpowiednie są również kleiki kukurydziane.

Kleik ryżowy, zwłaszcza dla najmłodszych dzieci, może stanowić samodzielny posiłek, a z uwagi na neutralny smak sprawdzi się również dodatek do zagęszczania posiłków mlecznych oraz dań i zup jarzynowych.

4. Ciastka z kleiku ryżowego

Kleik ryżowy można również wykorzystać do wypieków, robiąc na przykład ciasteczka. Są słodkie, lekko kokosowe, z wierzchu chrupkie, a w środku ciągnące. Przepis jest prosty, szybki w realizacji.

Aby wykonać ciasteczka z kleiku ryżowego, należy przygotować:

  • kleik ryżowy (standardowa paczka),
  • 3 jajka,
  • kostkę masła,
  • pół szklanki cukru (lub ksylitolu),
  • cukier waniliowy,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki stołowe sezamu,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciastka należy połączyć i wyrobić. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecze się około 20 - 25 minut, w temperaturze 180ºC, do ciemnozłotego koloru.

Piekąc ciasteczka z kleiku ryżowego warto pamiętać, by:

  • nie układać kulek blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia ciastka rosną, przez co mogą się sklejać,
  • ciasteczka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce,
  • po wyjęciu z piekarnika ciastka z kleiku będą miękkie, a kiedy przestygną – stwardnieją. Dopiero wtedy należy zdjąć je z blaszki (będą się łatwo odklejać).

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze