Koronawirus na świecie. COVID-19 wywołuje nową postać cukrzycy? Ekspert: "nie ma wątpliwości"

Od kilku miesięcy wiadomo, że COVID-19 może wywoływać ciężkie powikłania u osób z cukrzycą typu 1 i 2, ponadto przyczynia się do rozwoju cukrzycy u osób, które dotychczas jej nie miały. Najnowsze doniesienia lekarzy sugerują, że koronawirus, zakłócając metabolizm cukru w organizmie, może wywoływać także zupełnie nową postać cukrzycy.

Koronawirus na świecie. COVID-19 wywołuje nową postać cukrzycy? Ekspert: "nie ma wątpliwości"Koronawirus na świecie. COVID-19 wywołuje nową postać cukrzycy? Ekspert: "nie ma wątpliwości"
Źródło zdjęć: © getty images
Katarzyna Gałązkiewicz

Wzrost zachorowań na cukrzycę

Międzynarodowa federacja diabetologiczna i Światowa Organizacja Zdrowia wskazują, że 422-425 mln osób na świecie choruje na cukrzycę (najnowsze dane pochodzą z lat 2016-2017). W Polsce diagnozę usłyszało już ok. 3,5 mln osób, ale może się to zmienić. W ciągu ubiegłego roku naukowcy na całym świecie zauważyli wzrost liczby nowych zachorowań na cukrzycę. Szczególny niepokój wzbudzała w nich obserwacja dotycząca wzrostu zachorowań na cukrzycę wśród pacjentów z COVID-19, którzy przed zakażeniem nie mieli zdiagnozowanej choroby.

To skłoniło badaczy z King's College London w Anglii i Monash University w Australii do podjęcia analiz nad tym zjawiskiem i stworzenia międzynarodowego rejestru CoviDiab. Lekarze mogą składać w nim raporty o pacjentach z potwierdzoną historią COVID-19 i nowo zdiagnozowaną cukrzycą. Do tej pory 350 naukowców poinformowało, że spotkało się z co najmniej jednym przypadkiem cukrzycy wywołanej przez COVID-19.

Naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu McMaster pod przewodnictwem dr. Sathisha Thirunavukkarasu dokonali przeglądu kolejnych ośmiu badań, w których wzięło udział ponad 3700 hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 z różnych krajów świata. Zespół odkrył łącznie 492 przypadki nowo zdiagnozowanej cukrzycy wśród 3711 hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 (14,4 proc.).

Dr Sutkowski: Druga dawka dla seniorów nie jest fizycznie zabezpieczona

"W ciągu ostatnich kilku miesięcy zdiagnozowaliśmy więcej przypadków pacjentów, u których rozwinęła się cukrzyca podczas zetknięcia z COVID-19 lub wkrótce potem. Zaczynamy teraz sądzić, że ten związek jest prawdopodobnie prawdziwy. Wirus może być zdolny do powodowania nieprawidłowego funkcjonowania metabolizmu cukru"- powiedział w rozmowie z "The Guardian" dr Francesco Rubino, profesor i kierownik chirurgii metabolicznej i bariatrycznej w King's College London.

COVID-19 a cukrzyca
COVID-19 a cukrzyca © Getty images

COVID-19 wywołuje nową odmianę cukrzycy?

Badacze przyznają, że są zaniepokojeni sposobem, w jaki SARS-CoV-2 przenika do narządów. Zwłaszcza, w jaki sposób atakuje trzustkę . Przypuszczają, że może wywoływać nową odmianę cukrzycy.

"W moim przekonaniu nie ma wątpliwości. COVID-19 jest z pewnością przyczyną nowej cukrzycy" - powiedział Paul Zimmet, profesor na australijskim Monash University, który specjalizuje się w diabetologii.

"Obserwowaliśmy ponad 3700 hospitalizowanych pacjentów z COVID-19. U 14 proc. z nich rozwinęła się cukrzyca. Wraz z moim zespołem uważamy, że to nowy typ cukrzycy, ponieważ uaktywniła się jako powikłanie po COVID-19. Ponadto u części pacjentów poziom insuliny po kilku miesiącach wyrównuje się. Zatem możemy sądzić, że w niektórych przypadkach zmiana nie jest stała. Musimy zrozumieć jej mechanizm."

Specjaliści przedstawili kilka możliwych przyczyn wywoływania cukrzycy przez COVID-19. Uznano, że skoro SARS-CoV-2 oddziałuje z receptorem o nazwie ACE2, infiltrując komórki wielu narządów, w tym trzustki, może zakłócać metabolizm cukru.

Inną hipotezą jest silna reakcja organizmu na przeciwciała, która ma na celu zwalczanie wirusa.

Ponadto pacjenci z COVID-19 są często leczeni lekami steroidowymi, takimi jak deksametazon, który także może podnosić poziom cukru we krwi. Cukrzyca wywołana steroidami może ustąpić po zaprzestaniu przyjmowania leków, ale czasami zmienia się w chorobę przewlekłą.

Specjaliści zwracają uwagę również na to, ilu pacjentów przed zachorowaniem na COVID-19 miało stan przedcukrzycowy.

"Możliwe, że pacjent żyje ze stanem przedcukrzycowym przez wiele lat i nawet o tym nie wie. Teraz mają COVID-19, a infekcja popycha ich w kierunku rozwoju cukrzycy" - powiedział dr Mihail Zilbermint, endokrynolog i profesor nadzwyczajny w Johns Hopkins School of Medicine.

Czy cukrzyca po COVID-19 zostanie na stałe?

Prof. Leszek Czupryniak, wybitny specjalista w dziedzinie diabetologii, w rozmowie z WP abcZdrowie potwierdził, że obecnie obserwuje się sporo takich przypadków w Polsce i wyjaśnił, w jaki sposób dochodzi do zachorowań na cukrzycę u osób, które przeszły COVID-19.

- Po pierwsze każda infekcja sprzyja ujawnieniu się cukrzycy. Zwłaszcza typu 2, ponieważ często przebiega ona bezobjawowo. Człowiek może nie wiedzieć, że choruje, tylko ma lekko podwyższony poziom cukru we krwi. Kiedy dochodzi do zainfekowania, organizm przeżywa duży stres, uwalnia się adrenalina, następuje gwałtowny wyrzut cukru. Na tyle duży, że przekracza granice rozpoznania cukrzycy – wyjaśnia profesor.

Diabetolog zwraca uwagę, że podobne zjawisko było również obserwowane prawie 20 lat temu, podczas pierwszej epidemii spowodowanej koronawirusem SARS-CoV-1.

- Wówczas u osób z ciężkim przebiegiem choroby też diagnozowano cukrzycę. Przeprowadzono badania, które udowodniły, że koronawirus może atakować komórki insuliny. Te komórki beta mają na powierzchni dużo receptorów białka ACE2, które są pożywką dla wirusa. To może być drugim wyjaśnieniem, dlaczego osoby z COVID-19 zaczynają chorować na cukrzycę – mówi Czupryniak.

Naukowcy podkreślają, że nie są pewni, czy osoby, u których rozwinęła się cukrzycę po zachorowaniu na COVID-19, będą miały tę chorobę na stałe, dlatego wskazują na konieczność dalszych badań klinicznych. Dobre wiadomości są takie, że u większości pacjentów po przechorowaniu COVID-19 poziom glukozy we krwi wracał do normy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach