Przejdź na WP

Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa

Konsumpcja mięsa wzrasta z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie tego produktu z diety. W jakich państwach ludzie spożywają najwięcej mięsa i z czego to wynika?

Zobacz film: "Warzywa, które mają więcej żelaza niż mięso"

1. Wyższy wskaźnik konsumpcji mięsa

Coraz częściej słyszymy, że wiele osób ogranicza mięso w diecie lub całkowicie z niego rezygnuje. Ruchy promujące żywienie wegetariańskie i wegańskie przybierają na sile. Według różnych badań 1/3 Brytyjczyków deklaruje, że ograniczyła lub zaprzestała spożywania mięsa, a 2/3 Amerykanów rezygnuje z co najmniej jednej porcji mięsa tygodniowo.

Czerwone mięso szkodzi zdrowiu
Czerwone mięso szkodzi zdrowiu [7 zdjęć]

W zeszłym roku Światowa Organizacja Zdrowia wpisała czerwone mięso na listę produktów kancerogennych....

zobacz galerię

Jednocześnie, z danych wynika, że w ciągu 50 lat gwałtownie wzrosło globalne spożycie mięsa. Produkcja mięsa jest prawie pięciokrotnie wyższa niż na początku lat 60. XX wieku. Wtedy wynosiła 70 mln ton. W 2017 roku było to już 330 mln ton. Z czego to wynika?

2. Wyższy wskaźnik konsumpcji mięsa - powody

Głównym powodem wzrostu spożycia mięsa jest zwiększenie liczby ludności na świecie. W okresie, o którym mowa wzrosła dwukrotnie, z ok. 3 mld w latach 60. XX wieku do ponad 7,6 mld dziś. Nie tylko wzrost populacji przyczynił się do produkcji mięsa. Ma na to wpływ również bogacenie się społeczeństwa. Na świecie jest coraz więcej ludzi, którzy mogą sobie pozwolić na jedzenie mięsa. W których krajach jego spożycie jest najwyższe?

3. Bogate kraje jedzą mięso

Najwięcej mięsa produkuje się i spożywa w Stanach Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii i Argentynie. Z ostatnich danych wynika, że w tych państwach przeciętna osoba zjada ponad 100 kg mięsa rocznie. W Zachodniej Europie spożywa się ok. 80-90 kg mięsa na osobę.

Według Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego przeciętny Polak zjada rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny.

Najmniej mięsa w ciągu roku spożywa się w Etiopii - 7 kg na osobę, Rwandzie - 8 kg, i Nigerii - 9 kg. W krajach rozwijających się, o niskim dochodzie na mieszkańca, mięso nadal jest traktowane jako towar luksusowy.

Do wzrostu produkcji i spożycia mięsa przyczyniają się również kraje o średnich dochodach. Jest ich coraz więcej, a prym wiodą Chiny i Brazylia. W tych państwach zaobserwowano korelację między wzrostem gospodarczym a wzrostem spożycia mięsa. Przeciętny Chińczyk w latach 60. XX wieku spożywał rocznie ok. 5 kg mięsa. Dzisiaj zjada ok. 60 kg.

4. Niekorzystny wpływ mięsa na zdrowie

Niewielkie spożycie mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, ale w wielu krajach konsumpcja tego produktu wykracza daleko poza normy żywieniowe. Nadmierne spożycie mięsa, szczególnie czerwonego, może zwiększać ryzyko chorób serca, udarów i niektórych rodzajów raka.

Mięso zawiera też duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w nadmiernych ilościach powodują wzrost stężenia cholesterolu LDL we krwi. Może to skutkować rozwojem miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Ograniczenie mięsa na pewno jest dobrym pomysłem. Warto też wybierać chude białe mięso, np. drób, zamiast wołowiny i wieprzowiny.

Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa to m.in. Stany Zjednoczone i Australia
Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa to m.in. Stany Zjednoczone i Australia (123rf.com)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz wideo, które cieszą się największą popularnością:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy