Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa

Avatar placeholder
05.02.2019 08:45
Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa to m.in. Stany Zjednoczone i Australia
Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa to m.in. Stany Zjednoczone i Australia (123rf.com)

Konsumpcja mięsa wzrasta z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie tego produktu z diety. W jakich państwach ludzie spożywają najwięcej mięsa i z czego to wynika?

1. Wyższy wskaźnik konsumpcji mięsa

Coraz częściej słyszymy, że wiele osób ogranicza mięso w diecie lub całkowicie z niego rezygnuje. Ruchy promujące żywienie wegetariańskie i wegańskie przybierają na sile. Według różnych badań 1/3 Brytyjczyków deklaruje, że ograniczyła lub zaprzestała spożywania mięsa, a 2/3 Amerykanów rezygnuje z co najmniej jednej porcji mięsa tygodniowo.

Jednocześnie, z danych wynika, że w ciągu 50 lat gwałtownie wzrosło globalne spożycie mięsa. Produkcja mięsa jest prawie pięciokrotnie wyższa niż na początku lat 60. XX wieku. Wtedy wynosiła 70 mln ton. W 2017 roku było to już 330 mln ton. Z czego to wynika?

2. Wyższy wskaźnik konsumpcji mięsa - powody

Głównym powodem wzrostu spożycia mięsa jest zwiększenie liczby ludności na świecie. W okresie, o którym mowa wzrosła dwukrotnie, z ok. 3 mld w latach 60. XX wieku do ponad 7,6 mld dziś. Nie tylko wzrost populacji przyczynił się do produkcji mięsa. Ma na to wpływ również bogacenie się społeczeństwa. Na świecie jest coraz więcej ludzi, którzy mogą sobie pozwolić na jedzenie mięsa. W których krajach jego spożycie jest najwyższe?

3. Bogate kraje jedzą mięso

Zobacz film: "Warzywa, które mają więcej żelaza niż mięso"

Najwięcej mięsa produkuje się i spożywa w Stanach Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii i Argentynie. Z ostatnich danych wynika, że w tych państwach przeciętna osoba zjada ponad 100 kg mięsa rocznie. W Zachodniej Europie spożywa się ok. 80-90 kg mięsa na osobę.

Według Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego przeciętny Polak zjada rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny.

Najmniej mięsa w ciągu roku spożywa się w Etiopii - 7 kg na osobę, Rwandzie - 8 kg, i Nigerii - 9 kg. W krajach rozwijających się, o niskim dochodzie na mieszkańca, mięso nadal jest traktowane jako towar luksusowy.

Do wzrostu produkcji i spożycia mięsa przyczyniają się również kraje o średnich dochodach. Jest ich coraz więcej, a prym wiodą Chiny i Brazylia. W tych państwach zaobserwowano korelację między wzrostem gospodarczym a wzrostem spożycia mięsa. Przeciętny Chińczyk w latach 60. XX wieku spożywał rocznie ok. 5 kg mięsa. Dzisiaj zjada ok. 60 kg.

4. Niekorzystny wpływ mięsa na zdrowie

Niewielkie spożycie mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, ale w wielu krajach konsumpcja tego produktu wykracza daleko poza normy żywieniowe. Nadmierne spożycie mięsa, szczególnie czerwonego, może zwiększać ryzyko chorób serca, udarów i niektórych rodzajów raka.

Mięso zawiera też duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w nadmiernych ilościach powodują wzrost stężenia cholesterolu LDL we krwi. Może to skutkować rozwojem miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Ograniczenie mięsa na pewno jest dobrym pomysłem. Warto też wybierać chude białe mięso, np. drób, zamiast wołowiny i wieprzowiny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze