Kwas moczowy - poziom, interpretacja wyników

Kwas moczowy jest produktem degradacji puryn, czyli zasad azotowych wchodzących w skład kwasów nukleinowych DNA i RNA. Degradacja ta zachodzi w hepatocytach wątroby pod wpływem działania różnych enzymów. Kwas moczowy w 30% jest wydalany przez przewód pokarmowy, a w 70% jest przefiltrowywany przez nerki do moczu. Jeśli organizm funkcjonuje prawidłowo, to produkcja i wydalanie kwasu moczowego pozostaje w równowadze i jego stężenia mieszczą się w granicach normy. Jednak w różnych stanach chorobowych dochodzi do wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi. Powodem tego jest jego nadmierna produkcja w wątrobie albo upośledzenie jego wydalania przez nerki.

Polecane wideo:

Kwas moczowy - sposób oznaczania i wartości prawidłowe stężenia

 

Oznaczenia poziomu kwasu moczowego wykonuje się w próbce krwi żylnej, pobranej najczęściej z żyły łokciowej. Na badanie pacjent powinien zgłosić się na czczo, po co najmniej 8-godzinnej przerwie od ostatniego, lekkostrawnego posiłku. Oznaczenia kwasu moczowego wykonuje się w zautomatyzowanych analizatorach, wykorzystujących różne reakcje enzymatyczne.

Ogólnie wartości prawidłowe stężenia kwasu moczowego we krwi powinny mieścić się w granicach od 3 do 7 mg% (180 do 420 µmol/l). Można nieco uściślić te wartości w zależności od płci przyjmując, że u zdrowego mężczyzny prawidłowe stężenie kwasu moczowego wynosi do 7 mg%, a u zdrowej kobiety do 6 mg%.

Kwas moczowy - interpretacja wyników

 

Do zwiększenia stężenia kwasu moczowego powyżej przyjętej normy, czyli hiperurykemii, dochodzi w następujących stanach chorobowych:
- pierwotna postać dny moczanowej – uwarunkowane genetycznie zaburzenia metabolizmu puryn prowadzą do zwiększenia stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi; jego nadmierne ilości odkładają się w chrząstkach stawowych w postaci kryształków kwasu moczowego i doprowadzają do wystąpienia stanu zapalnego w tych stawach;
- zwiększona podaż pokarmów „bogatopurynowych” w diecie – należą do nich pokarmy mięsne, zwłaszcza „podroby”, buliony, owoce morza i warzywa takie jak szpinak, szparagi, fasola, groch, grzyby;
- upośledzenie wydalania kwasu moczowego przez nerki – w przypadku ostrej i przewlekłej niewydolności nerek, u osób z torbielowatością nerek, w uszkodzeniu nerek spowodowanych zatruciem tlenkiem węgla czy ołowiem, u osób leczonych diuretykami;
- zwiększony rozpad nukleotydów w ustroju – w przebiegu chorób mielo- i limfoproliferacyjnych, w niedokrwistości hemolitycznej, w czerwienicy prawdziwej, w mononukleozie, a także w wyniku rozpadu tkanek nowotworowych po chemioterapii i radioterapii (tak zwany zespół lizy guza);
- inne przyczyny jak duży wysiłek fizyczny, zawał mięśnia sercowego, nadczynność przytarczyc, niedoczynność tarczycy.

Natomiast zmniejszenie stężenia kwasu moczowego występuje w wyniku:
- leczenia inhibitorami oksydazy ksantynowej, na przykład allopurinolem – jest to lek skutecznie stosowany w ostrych napadach dny moczanowej;
- wrodzonego niedoboru oksydazy ksantynowej – oksydaza ksantynowa to enzym biorący udział w przemianach puryn do kwasu moczowego; jego wrodzony niedobór prowadzi do zmniejszenia jego stężenia;
- wzmożonego wydzielania i upośledzonej resorpcji zwrotnej kwasu moczowego w nerkach – najczęściej w przebiegu tubulopatii nerkowych lub przyjmowania leków zwiększających wydalanie kwasu moczowego z moczem (salicylany, fenylobutazon, probenecyd, glikokortykosteroidy);
- u kobiet w ciąży;
- u osób ze SIADH – zespół nieadekwatnego wydzielania wazopresyny;
- u osób z akromegalią.

Najczęściej oznaczanie stężenia kwasu moczowego jest wykorzystywane w diagnostyce dny moczanowej. Należy zwrócić uwagę, że samo stwierdzenie hiperurykemii, czyli zwiększonej ilości kwasu moczowego we krwi, daje jedynie podejrzenie tej choroby. By potwierdzić diagnozę należy stwierdzić, obok hiperurykemii, występowanie objawów zapalenia stawów.

Magdalena Pikul, 7 dni temu

Bibliografia

  • Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2
  • Puszczewicz M. Wielka interna - reumatologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-62597-06-2
  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Źródła zewnętrzne

Normy laboratoryjne

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kwas moczowy - poziom, interpretacja wyników
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kwas moczowy - poziom, interpretacja wyników
Zapalenie pochwy

Jak zminimalizować ryzyko stanów zapalnych pochwy?

Jak zminimalizować ryzyko stanów zapalnych pochwy?

się środkami zawierającymi kwas mlekowy – czyli płynami o kwaśnym pH, takim, jakie powinno być w pochwie, ale ta sama czynność może wywołać (...) podrażnienia u innej kobiety. Ważniejsze wydaje się, aby w pochwie występowała bakteria...

Krew i naczynia krwionośne

Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny

Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny

Dieta osób ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego powinna być bogata w kwasy tłuszczowe wielonienascyone omega-3. Zaliczamy do nich kwas &alpha (...) ;-linolenowy, eikozapentaenowy oraz kwas dekozakeksaenowy....

Dieta na ładną cerę

Poznaj jedzenie dla ładnej skóry

Poznaj jedzenie dla ładnej skóry

i nawilżającym właściwościom.Jagody Jagody zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje skóry oraz uszkodzenia (...) , przyczyniają się do zwiększenia przepływu krwi oraz poprawiają stan nawodnienia...

Bilansowanie zdrowej diety

Jedzenie, które poprawia pracę mózgu

Jedzenie, które poprawia pracę mózgu

poziom kwasu dokozaheksaenowego związany jest z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera i utraty pamięci.Jagody Badania wykazały, że spożycie (...) , takie jak witamina B6, B12 oraz kwas...

Naturalne środki poprawy odporności

Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?

Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?

, wzmacniają odporność. Poza tym kwas chlebowy pomaga w odchudzaniu, obniża poziom „złego" cholesterolu LDL i dostarcza witamin C oraz z grupy B. Najwięcej (...) produkcji. W sklepach warto szukać takiej, która nie zawiera...

Owoce

Sok z cytryny - właściwości i zastosowanie

Sok z cytryny - właściwości i zastosowanie

usunąć kwas moczowy ze stawów, który powoduje ból i stan zapalny. Sok pomaga odświeżyć oddech dzięki zawartości olejków, a także łagodzi ból zębów czy stany zapalne dziąseł. (...) jeszcze warto pić sok wyciśnięty prosto...

Urologia i nefrologia

Układ moczowy

Układ moczowy

Układ moczowy jest jednym z najważniejszych układów organizmu człowieka. We wnętrzu tego układu dochodzi do produkcji moczu. Dzięki procesom (...) mineralne. Większość objętości moczu to woda. Przy braku chorób, szczególnie tych związanych...

Dieta na ładną cerę

Jedzenie dla promiennej skóry

Jedzenie dla promiennej skóry

w niej przeciwutleniaczom.Olej słonecznikowy Kwas linolowy, którego źródłem jest olej słonecznikowy, odpowiada za właściwy poziom nawilżenia skóry, przyśpiesza (...) regenerację komórek, reguluje czynność gruczołów...

Produkty żywnościowe

Syrop klonowy - właściwości

Syrop klonowy - właściwości

, magnez, potas, fosfor, mangan, witaminy z grupy B: B2, B5, B6, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Niacyna poprawia krążenie, obniża poziom (...) , prostaty, piersi, okrężnicy i mózgu. Syrop klonowy zawiera też kwas...

Bilansowanie zdrowej diety

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

jednak wie, że ma również inne cenne właściwości, bardzo korzystne dla zdrowia. Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy (...) jabłkowego znajdują się cenne dla organizmu przeciwutleniacze,...