Kwiat czarnego bzu - charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Kwiat czarnego bzu wykorzystywany jest zarówno w sztuce kulinarnej, jak i kosmetyce oraz lecznictwie. Jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest chętnie wykorzystywany w produkcji naparów, syropów lub herbat. Poznaj właściwości czarnego bzu.
Zobacz film: "Czarny bez - najlepszy na jesienne przeziębienia"
1. Charakterystyka czarnego bzu
Czarny bez znany jest medycynie ludowej od wieków. Do celów terapeutycznych wykorzystywano praktycznie wszystkie części tej rośliny. W Europie wykorzystywano ją m.in. do pobudzania laktacji u karmiących kobiet. W starożytnym Egipcie leczono nim oparzenia, a w Ameryce Północnej choroby skóry i przeziębienia.
Czarny bez występuje w Europie, Afryce, Ameryce Północnej oraz Azji i Australii. Roślina uprawiana jest od wieków, przez co trudno stwierdzić, gdzie występowała pierwotnie.
Krzew czarnego bzu osiąga 10 m wysokości. Charakteryzuje się białymi, drobnymi kwiatami oraz fioletowo-czarnymi owocami o długości od 6-8 mm. Kwiaty bzu mają silny, charakterystyczny zapach.
Okres kwitnienia czarnego bzu przypada na czerwiec i lipiec. Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Czarny bez żyje około 25 lat.
2. Właściwości czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu zawierają wiele substancji mających pozytywny wpływ na zdrowie organizmu, Możemy zaliczyć do nich m.in.: flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, sterole, flawonole i cholinę.
Czarny bez jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu oraz sodu.
Kwiat czarnego bzu ma następujące właściwości zdrowotne:
- Działa wykrztuśne;
- Rozrzedza katar;
- Zwalcza przeziębienie i wzmacnia odporność;
- Działa antywirusowo;
- Wzmacnia włosy;
- Ma działanie przeciwbólowe;
- Poprawia krążenie;
- Wspomaga przemianę materii;
- Działa przeciwzapalnie
- Ma działanie moczopędne.
Kwiat czarnego bzu posiada także właściwości trujące. Wykorzystując kwiaty, powinniśmy zachować ostrożność. Zawarte w nich glikozydy cyjanogenne, sambucyna oraz sambunigryna są trujące. Substancje usuwa smażenie lub gotowanie.
Jedną z najczęstszych przyczyn zatrucia czarnym bzem jest spożycie niedojrzałych owoców zawierających trujące substancje. Objawami zatrucia czarnym bzem są:
- wymioty;
- bóle głowy;
- biegunka;
- nudności;
- zaburzenia oddychania.
3. Zastosowanie kwiatu czarnego bzu
Kwiat czarnego bzu wykorzystywany jest w kosmetyce, lecznictwie i sztuce kulinarnej. Syrop z czarnego bzu pomaga zwalczyć przeziębienie lub dolegliwości trawienne.
Z osłabionymi i suchymi włosami świetnie radzą sobie płukanki do włosów z kwiatów czarnego bzu. Z kwiatów można przyrządzić także napar, który posłuży jako wzmacniający, przeciwbakteryjny tonik.
Okład z czarnego bzu można stosować przy podrażnieniach oczu. Jeśli mamy problem z krążeniem lub cellulitem, możemy przygotować kąpiele z dodatkiem zaparzonych kwiatów czarnego bzu.
Komentarze