Lecytyna - rodzaje, właściwości zdrowotne, źródła lecytyny w diecie, nadmiar

Lecytyna to mieszanina związków tłuszczowych, które uskuteczniają wchłanianie witamin i cennych składników odżywczych. Lecytyna wywiera dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie są źródła lecytyny w diecie?

Lecytyna zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.Lecytyna zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Czym jest lecytyna?

Lecytyna to mieszanina związków tłuszczowych, głównie fosfolipidów, składających się z glicerolu, grupy fosforowej, kwasów tłuszczowych, choliny, inozytolu lub seryny.

W składzie lecytyny znajduje się również woda, trójglicerydy oraz węglowodany. Mieszanina ta po raz pierwszy została pozyskana w 1846 roku z żółtka jaja kurzego. Wraz z upływem czasu udowodniono pozytywny wpływ lecytyny na zdrowie.

Rodzaje lecytyny

Istnieją trzy główne rodzaje lecytyny: sojowa, słonecznikowa oraz rzepakowa. Bez względu na odmianę produktu około 30% składu to oleje w różnych proporcjach kwasów tłuszczowych. Lecytyna słonecznikowa i sojowa charakteryzuje się przewagą omega-6, natomiast rzepakowa kwasów omega-3.

Właściwości zdrowotne lecytyny

Lecytyna jest obecna we wszystkich komórkach organizmu, również tych znajdujących się w mózgu. Ma duży wpływ na układ nerwowy, zdolność koncentracji i zapamiętywania.

Dodatkowo jest składnikiem niezbędnym do regeneracji organizmu po wysiłku oraz przemiany materii. Lecytyna zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości wątroby, kamieni żółciowych i miażdżycy.

Usprawnia krążenie krwi i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu i ogranicza szkody wywoływane przez picie alkoholu czy stosowanie leków.

Lecytyna ma pozytywny wpływ na sprawność seksualną mężczyzn i występuje w płynie nasiennym. Ma też dobroczynny wpływ na osoby, które cierpią na zaburzenia maniakalno-depresyjne, urojenia czy halucynacje.

Lecytyna chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźnia procesy starzenia i podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL, jednocześnie obniżając szkodliwą frakcję LDL i trójglicerydy.

Zapotrzebowanie na lecytynę

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę wynosi 2-2,5 grama. Większość osób dostarcza odpowiednią ilość tej mieszaniny wraz z dietą, ale zdarza się również że niezbędna jest suplementacja. Na niedobór lecytyny mogą być narażone osoby, które ciężko pracują fizycznie lub umysłowo, bądź intensywnie trenują.

Źródła lecytyny w diecie

  • żółtka jaj,
  • słonecznik,
  • olej rzepakowy nierafinowany,
  • wątróbka,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • orzechy,
  • ryby,
  • nabiał,
  • zielone warzywa,
  • awokado,
  • oliwki,
  • siemię lniane.

Nadmiar lecytyny

Kilkukrotne przekroczenie dziennego zapotrzebowania zwykle skutkuje bólami brzucha, nudnościami, biegunką lub uczuciem ciężkości w brzuchu. Przedawkowanie lecytyny może mieć też znacznie groźniejsze skutki, takie jak zaburzenia pracy serca i znaczny spadek ciśnienia krwi

Warto pamiętać, że często suplementy z lecytyną są wzbogacone witaminą E, która nie powinna być nadużywana przez pacjentów, stosujących środki rozrzedzające krew. Niektóre produkty mogą też zawierać alkohol, co jest szczególnie istotną informacją dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz kierowców.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie