Lecytyna - rodzaje, właściwości zdrowotne, źródła lecytyny w diecie, nadmiar

Lecytyna to mieszanina związków tłuszczowych, które uskuteczniają wchłanianie witamin i cennych składników odżywczych. Lecytyna wywiera dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie są źródła lecytyny w diecie?

Lecytyna zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.Lecytyna zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Czym jest lecytyna?

Lecytyna to mieszanina związków tłuszczowych, głównie fosfolipidów, składających się z glicerolu, grupy fosforowej, kwasów tłuszczowych, choliny, inozytolu lub seryny.

W składzie lecytyny znajduje się również woda, trójglicerydy oraz węglowodany. Mieszanina ta po raz pierwszy została pozyskana w 1846 roku z żółtka jaja kurzego. Wraz z upływem czasu udowodniono pozytywny wpływ lecytyny na zdrowie.

Rodzaje lecytyny

Istnieją trzy główne rodzaje lecytyny: sojowa, słonecznikowa oraz rzepakowa. Bez względu na odmianę produktu około 30% składu to oleje w różnych proporcjach kwasów tłuszczowych. Lecytyna słonecznikowa i sojowa charakteryzuje się przewagą omega-6, natomiast rzepakowa kwasów omega-3.

Właściwości zdrowotne lecytyny

Lecytyna jest obecna we wszystkich komórkach organizmu, również tych znajdujących się w mózgu. Ma duży wpływ na układ nerwowy, zdolność koncentracji i zapamiętywania.

Dodatkowo jest składnikiem niezbędnym do regeneracji organizmu po wysiłku oraz przemiany materii. Lecytyna zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości wątroby, kamieni żółciowych i miażdżycy.

Usprawnia krążenie krwi i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu i ogranicza szkody wywoływane przez picie alkoholu czy stosowanie leków.

Lecytyna ma pozytywny wpływ na sprawność seksualną mężczyzn i występuje w płynie nasiennym. Ma też dobroczynny wpływ na osoby, które cierpią na zaburzenia maniakalno-depresyjne, urojenia czy halucynacje.

Lecytyna chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźnia procesy starzenia i podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL, jednocześnie obniżając szkodliwą frakcję LDL i trójglicerydy.

Zapotrzebowanie na lecytynę

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę wynosi 2-2,5 grama. Większość osób dostarcza odpowiednią ilość tej mieszaniny wraz z dietą, ale zdarza się również że niezbędna jest suplementacja. Na niedobór lecytyny mogą być narażone osoby, które ciężko pracują fizycznie lub umysłowo, bądź intensywnie trenują.

Źródła lecytyny w diecie

  • żółtka jaj,
  • słonecznik,
  • olej rzepakowy nierafinowany,
  • wątróbka,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • orzechy,
  • ryby,
  • nabiał,
  • zielone warzywa,
  • awokado,
  • oliwki,
  • siemię lniane.

Nadmiar lecytyny

Kilkukrotne przekroczenie dziennego zapotrzebowania zwykle skutkuje bólami brzucha, nudnościami, biegunką lub uczuciem ciężkości w brzuchu. Przedawkowanie lecytyny może mieć też znacznie groźniejsze skutki, takie jak zaburzenia pracy serca i znaczny spadek ciśnienia krwi

Warto pamiętać, że często suplementy z lecytyną są wzbogacone witaminą E, która nie powinna być nadużywana przez pacjentów, stosujących środki rozrzedzające krew. Niektóre produkty mogą też zawierać alkohol, co jest szczególnie istotną informacją dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz kierowców.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy