Mak polny – właściwości lecznicze, działanie i uprawa

Mak polny jest chwastem, ale i rośliną ozdobną oraz leczniczą. Zawiera witaminy i minerały, ale również fitosterole, flawonoidy, tokoferole, antocyjany i alkaloidy. To sprawia, że ma działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i uspokajające. Dobroczynnie wpływa także na skórę. Jak go stosować? Gdzie znaleźć?

Mak polny to roślina ozdobna i lecznicza.Mak polny to roślina ozdobna i lecznicza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest mak polny?

Mak polny (Papaver rhoeas L.) to gatunek rośliny z rodziny makowatych (Papaveraceae Juss.). Pochodzi z Europy i Azji. W Polsce jest pospolity na terenie całego kraju. Rośnie na polach, głównie w uprawach zbóż ozimych i rzepaku, ale i w miejscach ruderalnych, na glebach gliniastych oraz glebach wapiennych.

Mak polny jest nie tylko chwastem zbożowym, lecz także gatunkiem uprawnym, sianym. Jest uprawiany w wielu krajach świata. Po raz pierwszy wspomniał o nim Karol Linneusz w 1753 roku.

Jak wygląda mak polny?

Mak polny to roślina jednoroczna, która dorasta do 90 cm wysokości. Jest wysoka i wiotka. Posiada słabo rozgałęzioną, kanciastą, szczeciniasto owłosioną łodygę oraz szarozielone, odziomkowe liście.

Kwiaty maku i makówki są bardzo charakterystyczne. Jego kwiaty mają czerwone, duże płatki z czarną plamą u nasady. Ich słupek jest otoczony ciemnofioletowymi i niezgrubiałymi pręcikami. Pojawiają się od maja do sierpnia. Owoc maku to wielonasienna, jajowata torebka (nazywana makówką) o długości 1–2 cm. Jest naga. Gdy dojrzeje, pojawiają się w niej otworki. Wysypują się przez nie nasiona.

Zastosowanie maku polnego

Mak polny to:

  • roślina jadalna. Jego nasiona wykorzystuje się tak samo jak nasiona maku lekarskiego. Jego płatki wykorzystuje się do barwienia napojów, także wina,
  • roślina ozdobna. Uprawia się go w ogrodach, sadząc na rabatach. Płatki używane są do wykonania potpourri,
  • roślina stosowana do produkcji kosmetyków, np. płynów do higieny intymnej, balsamów i kremów, także szamponów,
  • roślina farbiarska, wykorzystywana do barwienia leków,
  • roślina lecznicza. Wyciągi z maku polnego stosuje się zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Mak polny występuje w postaci suszu i wyciągów olejowych, odwarów. Wewnętrznie roślina może stanowić dodatek do mieszanek ziołowych lub innych preparatów, głównie o działaniu wykrztuśnym.

Mak polny - właściwości lecznicze

Mak polny to roślina lecznicza. Surowiec zielarski stanowią płatki maku polnego. Zbiera się je w porze kwitnienia i suszy w odpowiednich warunkach. Dzięki swojemu składowi chemicznemu mają działanie przeciwzapalne, powlekające, wykrztuśne i uspokajające.

W skład maku polnego wchodzą tokoferole, alkaloidy izochinolinowe (w tym readyna), antocyjany, (fitosterole) oraz olej. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6), witaminy (A, C, D, E) i minerałów (żelaza, manganu, wapnia, miedzi, fosforu, cynku, także kwasów (oleinowy, palmitynowy, linolowy, linolenowy i stearynowy).

Jak i kiedy stosować mak w celach leczniczych?

Wewnętrznie mak polny stosuje się rzadko, głównie jako dodatek do mieszanek ziołowych łagodzących objawy infekcji górnych dróg oddechowych i kaszlu. Sięga się po niego w celu łagodzenia objawów przeziębień, w tym odkrztuszania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Roślina działa także powlekająco na górne drogi oddechowe (odpowiadają za to głównie substancje śluzowe i alkaloidy izochinolinowe).

Mak polny sprawdza się również przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Ponadto roślina zmniejsza potliwość i ułatwia zasypianie. Znajduje zastosowanie przy bezsenności, ale także nadmiernej pobudliwości oraz przy zaburzeniach trawiennych na tle nerwicowym.

Zewnętrznie mak w postaci naparów wykorzystuje się do przemywania spojówek oczu, płukania jamy ustnej, dziąseł (na zapalenia dziąseł) i gardła, także irygacji pochwy w przebiegu stanów zapalnych.

Mak polny w kosmetyce

Mak polny odnajduje się w kosmetyce, w pielęgnacji twarzy i ciała, także włosów. Składnikiem kosmetyków jest pozyskiwany z niego olej. Wskazaniem do stosowania preparatów jest sucha cera, utrata elastyczności skóry, zmarszczki, podrażnienia.

Kosmetyki, dzięki właściwościom maku, zapewniają zmniejszenie stopnia utraty wilgoci skóry i nawilżenie skóry, poprawę elastyczności naskórka i przeciwdziałanie nadmiernemu rogowaceniu się naskórka, jak i spłycenie drobnych zmarszczek oraz ochronę przed przedwczesnym starzenie się skóry.

Przeciwwskazania, skutki uboczne i środki ostrożności

Choć spożywanie maku w niewielkich ilościach jest bezpieczne, istnieją przeciwwskazania do jego stosowania. To ciąża oraz wiek poniże 2. roku życia, także alergia zarówno na roślinę, jak i składnik preparatów, które ją zawierają.

Nie zaleca się jednoczesnego przyjmowania preparatów na bazie maku polnego z lekami uspokajającymi i przeciwdepresyjnymi. Ze stosowaniem wewnętrznym maku wiąże się ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. To nadmierne działanie uspokajające, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w tym bóle brzucha, nudności i wymioty. Przyczyną jest spożywanie maku w nadmiernych ilościach.

Czy mak polny jest trujący?

Mak polny to roślina trująca. Ma to związek z tym, że zawiera biały sok mleczny. W jego skład wchodzi trujący alkaloid readyna i małe ilości papaweryny. W płatkach obecny jest również antocyjan – mekocyjanina. Należy pamiętać, by nie spożywać ich na surowo. Grozi to zatruciem alkaloidami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza pięta achillesowa"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza pięta achillesowa"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób