Metionina – właściwości, funkcje, niedobór i nadmiar

Metionina to organiczny związek chemiczny zaliczany do aminokwasów egzogennych. Choć jest jednym z najważniejszych substancji składających się na organizm człowieka, nie jest wytwarzana przez organizm. Musi być dostarczana z pożywieniem. Co warto o niej wiedzieć?

Metionina to organiczny związek chemiczny zaliczany do aminokwasów egzogennych.Metionina to organiczny związek chemiczny zaliczany do aminokwasów egzogennych.
Źródło zdjęć: © Gettyimages

Co to metionina?

Metionina (skróty: Met, M) – organiczny związek chemiczny z grupy podstawowych aminokwasów białkowych. Należy do aminokwasów niezbędnych dla człowieka. Nie może być syntetyzowana w organizmie. Należy dostarczać ją z pożywieniem. Jest ważna, ponieważ spełnia wiele funkcji, które wspomagają organizm w prawidłowym, codziennym funkcjonowaniu.

Źródłem metioniny są produkty mięsne (zwłaszcza mięso wieprzowe) i ryby, jajka, mleko i jego przetwory (np. 100 g parmezanu zawiera 1010 mg metioniny). Można ją również znaleźć w nasionach sezamu i orzechach brazylijskich, jak również w roślinach strączkowych. Należy jednak pamiętać, że bogata w nią fasola, groszek czy soczewica, w porównaniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, zawiera stosunkowo nieduże jej ilości.

Właściwości i funkcje metioniny

Rolą metioniny jest budowa białek. Wraz z cysteiną korzystnie działa na stawy. Chroni je przed chronicznym zapaleniem stawów (artroza). Uczestniczy w wielu procesach metabolicznych organizmu. Dostarcza grup siarkowych. Obok cysteiny jest jedynym aminokwasem, który zawiera siarkę. Ta wzmacnia chrząstkę stawową, odbudowuje ją.

Czy stosując dietę odsłonimy mięśnie. Dietetyk rozwiewa wątpliwości

Metionina pomaga łagodzić bóle reumatyczne, hamuje rozwój stanów zapalnych okolic stawowych. Aminokwas zakwasza mocz i żółć, a i wspomaga naturalne procesy regeneracji tkanki łącznej, skóry, włosów i paznokci. Od niego zależy prawidłowy wzrost tkanek, detoks organizmu czy tworzenie komórek odpornościowych.

Metionina uczestniczy w powstawaniu katecholamin, karnityny, DNA, RNA. W wyniku reakcji chemicznych przekształca się w homocysteinę. Ta, dzięki witaminie B12 i kwasowi foliowemu, może znów przekształcić się w metioninę (to część cyklu metylacyjnego), zaś dzięki witaminie B6 – w cysteinę (to proces nazywany reakcją transsulfuracji).

Cykl przemian metioniny, homocysteiny i cysteiny nazywa się cyklem metylacyjnym. W jego wyniku powstaje glutation. To antyoksydant komórkowy, który ma wpływ na przyswajanie minerałów, takich jak cynk czy miedź. Jest silnym antyoksydantem neutralizującym szkodliwy wpływ wolnych rodników i pestycydów.

Umożliwia też wydalanie z organizmu związków azotowych oraz chlorowcopochodnych toksyn. W dalszej kolejności powstaje S-adenozylometionina (SAMe), który chroni wątrobę i umożliwiają liczne przemiany chemiczne.

Czynniki przemiany metioniny

Czynniki, które regulują procesy przemian metioniny w organizmie to kwas foliowy, trimetyloglicyna, witamina B6, B12 oraz pirydoksalo-5-fosforan (aktywna forma witaminy B6).

Niedobór witamin B12, B6 lub kwasu foliowego sprawia, że w rezultacie może wzrastać poziom homocysteiny. Jeśli zachodzą normalne procesy fizjologiczne, ta pozostaje biologicznie nieaktywna. W przeciwnym razie, przy braku wsparcia organizmu do przekształcania metioniny, homocysteina może wyrządzić szkody. Jej nadmiar w organizmie nazywa się hiperhomocysteinemią. Gdy związek kumuluje się we krwi, zniszczeniu może ulec wyściółka naczyń krwionośnych.

Wysokie stężenie homocysteiny w surowicy krwi zaburza procesy krzepnięcia krwi, co jest związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca (ponieważ wpływa na powstawanie miażdżycy). W rezultacie dochodzi do odkładania tłuszczu, co z kolei prowadzi do wzrostu ryzyka pojawienia się zawału serca czy udaru mózgu. Ponadto prowadzi do powikłań w przebiegu ciąży, przyczynia się do schorzeń neurologicznych (choroba Alzheimera).

Niedobór metioniny

Objawami niedoboru metioniny jest:

Zbyt niska ilość metioniny może prowadzić do zwiększonego ryzyka miażdżycy, w wyniku zwiększenia obiegu cholesterolu oraz wyższej skłonności lipidów do peroksydacji.

Metionina - objawy nadmiaru

Z kolei nadmiar metioniny wiąże się z takimi objawami jak:

Dzienne zapotrzebowanie na metioninę wynosi od 1 do 5 gramów na 1 kg masy ciała. Nadmiar metioniny w organizmie jest zazwyczaj spowodowany zbyt dużą suplementacją. Należy pamiętać, że aminokwas nie powinien być suplementowany przez ciężarne, kobiety karmiące piersią oraz stosujące antykoncepcję hormonalną.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej