7 z 8Zamienniki folii
(123rf.com) Bezpieczniejszym sposobem na przechowywanie i transportowanie potraw będzie stosowanie papieru śniadaniowego
Z powodu skutków, jakie nadmierne używanie folii aluminiowej i duże stężenie glinu może mieć na nasz organizm, najlepiej całkowicie zrezygnować z jej stosowania w kuchni. Bezpieczniejszym sposobem na przechowywanie i transportowanie potraw będzie stosowanie papieru śniadaniowego, naczyń żaroodpornych i specjalnie do tego przystosowanych plastikowych pojemników.
Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie rezygnacji z używania folii aluminiowej, zwracajmy uwagę na to, jakie produkty w niej przechowujemy. Nie zawijajmy w nią gorących potraw i nie gotujmy z jej pomocą, gdyż po podgrzaniu jest najbardziej toksyczna. Nie przechowujmy w niej również cytrusów ani innych owoców, a także kanapek czy potraw, w których składzie znajdują się pomidory.
Szczegółowe badania dotyczące negatywnego wpływu aluminium na zdrowie, znajdziecie na stronie Ministerstwa Zdrowia i Pomocy Humanitarnej Stanów Zjednoczonych. Zobacz także: Myślała, że to zwykły pieprzyk. Aby usunąć raka, musiała przejść 15 operacji