Mykotoksyny. Niebezpieczne substancje, których nie widać

Znajdziemy je w owocach, zbożach, orzechach, a nawet w powietrzu. Mykotoksyny to niebezpieczne substancje wytwarzane przez pleśń. Dziś pod lupę bierzemy te niewidoczne dla oka toksyny i sprawdzamy, czy można się przed nimi uchronić.

Najczęściej mykotoksyny powstają w żywności pokrytej pleśniąNajczęściej mykotoksyny powstają w żywności pokrytej pleśnią
Źródło zdjęć: © 123RF

Mykotoksyny – niebezpieczeństwo kryje się w kuchni

Mykotoksyny to substancje trujące pojawiające się najczęściej w produktach spożywczych. Wytwarzane są w pleśni. W związku z tym powinniśmy zwracać szczególną uwagę na żywność, w której szybko może pojawić się grzyb, np. w produktach mlecznych, świeżych owocach, warzywach i przetworach.

Eksperci wśród najniebezpieczniejszych mykotoksyn wymieniają aflatoksynę, występującą najczęściej w zbożach i orzechach. Inną, równie często występującą substancją jest patulina, rozwijająca się w owocach. Warto zachować czujność i dokładnie oglądać produkty, które mamy jeść. Niestety, nawet odkrojenie psującej się części owocu nie spowoduje, że unikniemy mykotoksyn. Należy pamiętać również o pestkach. W nich również mogą pojawić się szkodliwe substacje, które "zarażają" cały owoc.

Mykotoksyny – dlaczego są niebezpieczne?

Te niewidoczne dla ludzkiego oka związki chemiczne bardzo negatywnie wpływają na stan zdrowia. Mogą być przyczyną powstania alergii, problemów z układem pokarmowych i oddechowym. Mają też szkodliwy wpływ na odporność. Często też powodują poważne zatrucia. Zdaniem naukowców, substancje zawarte w pleśni mogą też przyczynić się do rozwoju komórek rakowych.

Spleśniały chleb. Pod żadnym pozorem go nie jedz

Niestety, samo unikanie zepsutej, pokrytej pleśnią żywności nie wystarczy, aby uniemożliwić mykotoksynom kontakt z naszym organizmem. Substancje te rozwijają się także w budynkach, w których znajdują się grzyby i pleśń. Przez to wchodząc do takiego pomieszczenia jesteśmy narażeni na mykotoksyny krążące w wilgotnym powietrzu.

Zdaniem badaczy, to właśnie one wywołały tzw. klątwę Kazimierza Jagiellończyka. Była to tajemnicza seria zgonów osób, które od piątku, 13 kwietnia 1973 roku, czyli od momentu, gdy po raz pierwszy otworzono grobowiec, miały kontakt z kryptą. Uczeni twierdzą, że ściany tego miejsca były pokryte pleśnią, kropidlakiem żółtym (łac. Aspergillus fumigatus).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie