Najlepszy żurek na Wielkanoc. Dietetyczka nie ma wątpliwości

Wielkanoc bez żurku to jak Boże Narodzenie bez barszczu. Tradycyjna, kwaśna zupa na zakwasie żytnim to nieodłączny element świątecznego stołu. Choć wielu z nas rezygnuje dziś z samodzielnego przygotowywania zakwasu, wybierając gotowe rozwiązania ze sklepu, warto wiedzieć, jak odróżnić wartościowy produkt od wysokoprzetworzonego, pełnego niepożądanych dodatków.

Jak wybrać najlepszy żurek? Dietetyczka dzieli się wskazówkamiJak wybrać najlepszy żurek? Dietetyczka dzieli się wskazówkami
Źródło zdjęć: © Getty Images

Podstawa to prosty skład

Najlepszy żurek to taki, którego skład ogranicza się do kilku prostych i naturalnych składników: woda, mąka żytnia (najlepiej pełnoziarnista) i sól. To właśnie z nich tradycyjnie przygotowywano zakwas, będący bazą żurku.

Czasem w składzie można też znaleźć czosnek, który pełni nie tylko rolę smakową, ale i naturalnego konserwantu. Im krótszy skład, tym lepiej – zasada ta w przypadku żurku sprawdza się wyjątkowo dobrze.

- To nie jest droga na skróty tylko znak naszych czasów, jesteśmy zabiegani, zestresowani i zapracowani, więc nie ma w tym nic złego. Co innego wrzucanie do koszyka produktów bez czytania składu - zaznaczyła dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska w rozmowie z portalem WP abcZdrowie.

Jak zrobić zakwas na żurek?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

  • zawartość mąki żytniej – im wyższa, tym lepiej. Mąka żytnia to serce zakwasu i główne źródło charakterystycznego smaku oraz wartości odżywczych,
  • brak zbędnych dodatków – unikaj żurków zawierających skrobię jako główny składnik, ponieważ może to oznaczać, że producent oszczędził na mące żytniej,
  • brak cukru – choć trudno w to uwierzyć, cukier często pojawia się w składzie gotowych żurków, nawet w znacznych ilościach. Jest całkowicie zbędny i niepożądany w zupie tego typu,
  • zawartość soli – sprawdzaj, na którym miejscu w składzie znajduje się sól. Jeśli jest jednym z pierwszych składników, to znak, że może być jej zdecydowanie za dużo. Warto też spojrzeć na ilość soli w 100 ml produktu – bezpieczna ilość to poniżej 0,5 g,
  • brak wzmacniaczy smaku – glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy sodowe, czy aromaty dymu wędzarniczego nie mają miejsca w dobrej jakości żurku. Ich obecność świadczy o niskiej wartości produktu i próbie sztucznego podbicia smaku,
  • brak tłuszczów nasyconych – dodatek tłuszczu palmowego, wieprzowego smalcu czy wędzonej słoniny znacząco obniża jakość zdrowotną produktu. Takie składniki mogą zwiększać poziom cholesterolu i wpływać negatywnie na układ krążenia.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Wybierając żurek na Wielkanoc, warto sięgnąć po produkt o jak najprostszym składzie. Szukaj tych, które zawierają przede wszystkim wodę i mąkę żytnią, najlepiej pełnoziarnistą. Unikaj natomiast dodatków takich jak glutaminian sodu, aromaty, cukier, tłuszcze nasycone czy nadmiar soli.

- Zawierzanie obrazkom na froncie opakowania czy chwytliwym nazwom, opisom i deklaracjom producenta nie wystarczy. Zwracajmy uwagę na skład, w którym powinno być jak najmniej cukru czy soli, bo tych dwóch składników w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo - radzi ekspertka.

  • BIO żurki zazwyczaj mają lepszy skład – krótszy, bardziej naturalny i pozbawiony konserwantów. Jeśli chcesz postawić na jakość, to często właśnie ekologiczne produkty są dobrym wyborem,
  • brak konserwantów to zaleta, ale niejedyna – sól i czosnek same w sobie pełnią funkcję naturalnych środków konserwujących. Dlatego obecność np. sorbinianu potasu może być zbędna, choć formalnie uznawana za bezpieczną,
  • Zawartość warzyw – suszone warzywa, takie jak marchew, cebula czy por, są mile widziane, jeśli pojawiają się w niewielkiej ilości i nie zastępują głównego składnika, jakim jest mąka żytnia.

Dzięki świadomemu wyborowi, tradycyjny żurek nie tylko będzie smaczny, ale też zdrowszy – i o to właśnie chodzi w świątecznej kuchni.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"