Najzdrowsza odmiana cebuli. Mózg i serce ją uwielbiają

Czerwona cebula to jedna z najpopularniejszych odmian tego warzywa. Wyróżnia się nie tylko intensywnym kolorem, ale także chrupiącymi warstwami i delikatnym smakiem. Często wykorzystywana jest do sałatek i kanapek. Koniecznie posadź w ogrodzie i ciesz się z jej wyjątkowych właściwości.

Odmiana cebuli warta uznania. Koniecznie dodaj ją do dietyOdmiana cebuli warta uznania. Koniecznie dodaj ją do diety
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Czy czerwona cebula jest zdrowa?

Zazwyczaj preferujemy cebulę białą lub żółtą, jednak czerwona ma swoje unikalne właściwości, których nie powinniśmy ignorować. Uważa się, że to najzdrowsza z odmian cebuli.

Sto gramów czerwonej cebuli zawiera jedynie 40 kalorii. Jest to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i minerały. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Szczególnie cenne są fruktany, naturalny prebiotyk, który wspiera mikroflorę bakteryjną jelit.

Czerwona cebula jest bogatym źródłem potasu, wapnia, siarki, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, witaminy E, C i tych z grupy B.

Warzywo to doskonale działa na mózg i serce. Wpływa pozytywnie na układ krążenia, utrzymuje równowagę wodną organizmu i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ze względu na zawartość wapnia wspiera także zdrowie kości, buduje szkliwo i reguluje proces krzepnięcia krwi.

Regularne spożywanie czerwonej cebuli może również korzystnie wpłynąć na urodę, pomóc w utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci, a także przyspieszać proces gojenia się ran.

Żółta cebula w porównaniu do czerwonej charakteryzuje się ostrzejszym smakiem i zapachem. Jest również niezwykle zdrowa, ale cechuje ją mniejsze bogactwo składników odżywczych.

Zastosowanie czerwonej cebuli

Czerwona cebula doskonale pasuje do sałatek i kanapek, najlepiej spożywać ją na surowo, by nie straciła witamin i minerałów na skutek obróbki termicznej. Świetnie komponuje się również ze słodko-kwaśnymi daniami.

Można z niej też w bardzo prosty sposób przygotować syrop. Wystarczy pokroić obraną cebulę i zasypać ją cukrem, warzywo puści sok o niezwykłych właściwościach leczniczych.

Należy jednak pamiętać, że czerwona cebula jest dość ciężkostrawna i spożywanie jej w dużych ilościach może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach