Najzdrowsza odmiana cebuli. Mózg i serce ją uwielbiają

Czerwona cebula to jedna z najpopularniejszych odmian tego warzywa. Wyróżnia się nie tylko intensywnym kolorem, ale także chrupiącymi warstwami i delikatnym smakiem. Często wykorzystywana jest do sałatek i kanapek. Koniecznie posadź w ogrodzie i ciesz się z jej wyjątkowych właściwości.

Odmiana cebuli warta uznania. Koniecznie dodaj ją do dietyOdmiana cebuli warta uznania. Koniecznie dodaj ją do diety
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Czy czerwona cebula jest zdrowa?

Zazwyczaj preferujemy cebulę białą lub żółtą, jednak czerwona ma swoje unikalne właściwości, których nie powinniśmy ignorować. Uważa się, że to najzdrowsza z odmian cebuli.

Sto gramów czerwonej cebuli zawiera jedynie 40 kalorii. Jest to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i minerały. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Szczególnie cenne są fruktany, naturalny prebiotyk, który wspiera mikroflorę bakteryjną jelit.

Czerwona cebula jest bogatym źródłem potasu, wapnia, siarki, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, witaminy E, C i tych z grupy B.

Warzywo to doskonale działa na mózg i serce. Wpływa pozytywnie na układ krążenia, utrzymuje równowagę wodną organizmu i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ze względu na zawartość wapnia wspiera także zdrowie kości, buduje szkliwo i reguluje proces krzepnięcia krwi.

Regularne spożywanie czerwonej cebuli może również korzystnie wpłynąć na urodę, pomóc w utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci, a także przyspieszać proces gojenia się ran.

Żółta cebula w porównaniu do czerwonej charakteryzuje się ostrzejszym smakiem i zapachem. Jest również niezwykle zdrowa, ale cechuje ją mniejsze bogactwo składników odżywczych.

Zastosowanie czerwonej cebuli

Czerwona cebula doskonale pasuje do sałatek i kanapek, najlepiej spożywać ją na surowo, by nie straciła witamin i minerałów na skutek obróbki termicznej. Świetnie komponuje się również ze słodko-kwaśnymi daniami.

Można z niej też w bardzo prosty sposób przygotować syrop. Wystarczy pokroić obraną cebulę i zasypać ją cukrem, warzywo puści sok o niezwykłych właściwościach leczniczych.

Należy jednak pamiętać, że czerwona cebula jest dość ciężkostrawna i spożywanie jej w dużych ilościach może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej