Naturalne oczyszczanie trzustki
1 z 12Oczyść trzustkę
Trzustka to niewielki gruczoł produkujący enzymy, które są niezbędne do trawienia tłuszczów, węglowodanów i białek. Wytwarza też insulinę i glukagon, zajmujące się przemianą węglowodanów.
Z uwagi na to, że trzustka pełni w organizmie bardzo ważne funkcje, jej nadmierne obciążenie może powodować poważne problemy zdrowotne. Czynnikami zwiększającymi ryzyko rozwoju chorób trzustki są przede wszystkim regularne spożywanie alkoholu, palenie tytoniu i dieta wysokotłuszczowa. Na trzustkę niekorzystny wpływ mogą mieć także choroby, np. kamica nerkowa, cukrzyca, mocznica, zakażenia wirusowe i bakteryjne oraz zaburzenia autoimmunologiczne.
Na szczęście istnieją też sposoby, by wspierać jej pracę. Dzięki włączeniu do menu pewnych produktów można skuteczniej pozbywać się toksyn przyjmowanych wraz z żywnością, lekarstwami i używkami! Co zatem warto jeść, by oczyścić trzustkę?