Trwa ładowanie...

Nie jesteś w stanie schudnąć? Powodem mogą być niedobory tych witamin

Niedobory witaminy z grupy B wpływają na przemianę materii i zaburzają spalanie tkanki tłuszczowej
Niedobory witaminy z grupy B wpływają na przemianę materii i zaburzają spalanie tkanki tłuszczowej (Getty Images)

Bezskutecznie walczysz ze zbędnymi kilogramami? Przez zmęczenie i rozdrażnienie ciągle podjadasz? Eksperci radzą, by w takich przypadkach sprawdzić poziom witamin, zwłaszcza z grupy B i D. Ich niedobór może zaburzać proces metabolizmu.

spis treści

1. Witaminy a odchudzanie

Witaminy i minerały to niezbędne składniki odżywcze, które odgrywają kluczową rolę w pracy organizmu. - Każda witamina odgrywa swoją rolę w procesach metabolicznych i wpływa na określone aspekty. Niedobór którejś z witamin potencjalnie może być chorobotwórczy - mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Czy witaminy mogą pomóc w procesie odchudzania? Czy ich niedobór może utrudniać walkę z nadwagą? Ekspert wyjaśnia, na czym polega ta zależność. - Nie jest tak, że jeżeli będziemy suplementować określone witaminy, szybciej schudniemy, ale z kolei ich niedobory mogą zaburzać metabolizm i utrudniać zrzucenie zbędnych kilogramów - tłumaczy.

Zobacz film: "Trzy dni - dwa słowa. Czego mamy chcą na Dzień Matki 2023"

- Na proces odchudzania ma wpływ wiele czynników mi.in. mała ilość snu, nieodpowiednie nawodnienie, nadwyżka kaloryczna, nieregularne posiłki, ale również niedobory pokarmowe, które bardzo zaburzają metabolizm. Obserwuję, że największy wpływ na utrudniony proces odchudzania mają niedobory witamin z grupy B oraz witamina D3 - wyjaśnia Monika Królak-Wasilewska, dietetyk kliniczny.

Osoby z otyłością często mają niedobór witaminy D
Osoby z otyłością często mają niedobór witaminy D (Getty Images)

2. Osoby otyłe często cierpią na niedobór witaminy D

Szacuje się, że większość polskiego społeczeństwa mierzy się z niedoborem witaminy D. Wynika to przede wszystkim z niedostatecznej ekspozycji na światło słoneczne w naszej strefie geograficznej.

- Witamina D i kwasy omega 3 to dwa mocno niedoborowe składniki w naszej diecie. Niedobór witaminy D ma przełożenie bezpośrednio na nasz metabolizm, ale również na układ nerwowy i nasze samopoczucie. Jej niedobór powoduje, że później zajadamy gorsze samopoczucie - zauważa dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

W jednym z badań wykazano, że osoby z nadwagą i otyłością, które suplementowały wapń i witaminę D, w czasie diety zredukowały więcej tkanki tłuszczowej, niż grupa kontrolna bez suplementacji. - Witamina D bardzo często jest na niskim poziomie u osób z otyłością, w związku z tym tacy pacjenci muszą przyjmować jej większe dawki - tłumaczy Kamil Paprotny.

3. Kwas askorbinowy i witaminy z grupy B a odchudzanie

Kwas askorbinowy, czyli witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga wchłanianie żelaza. Dietetycy zwracają uwagę na jej rolę w procesie odchudzania, z której większość osób nie zdaje sobie sprawy.

- Witamina C może mieć wpływ na tworzenie się kolagenu, dzięki temu nasza skóra będzie łatwiej się kurczyć, co niewątpliwie jest plusem przy spadku masy ciała - zauważa Paprotny i dodaje, że niedobory witaminy C są rzadkie, w związku z tym z reguły nie jest konieczna jej dodatkowa suplementacja.

- Niedobór witaminy C rzadko jest problemem, o ile jemy warzywa i owoce. Witamina C jest ważna, ale bardzo często przeceniamy jej zdrowotną wartość w kontekście odporności. Zapotrzebowanie na nią łatwo pokryć zjadając paprykę, warzywa kapustne, cytrusy. Wystarczy jedno kiwi, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę. Uwaga na przedawkowanie - wit. C w nadmiarze może się przyczynić do rozwoju kamicy nerkowej - ostrzega ekspert.

Dietetycy zwracają uwagę również na rolę witamin z grupy B - ich niski poziom może utrudniać odchudzanie. Dlaczego?

- Witaminy z grupy B są bardzo ważne przede wszystkim dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ich niedobór może powodować ciągłe uczucie zmęczenia. Bardzo często przy dużych redukcjach produktów spożywczych, szczególnie węglowodanów, mięsa - te witaminy są w niedoborze. Witaminy z grupy B znajdują się m.in. w produktach razowych, a witamina B12 - w produktach odzwierzęcych - tłumaczy Paprotny.

- Niedobór witamin z grupy B może sprzyjać m.in. temu, że mamy większą ochotę na słodycze - przypomina dr Stolińska. - W procesie utrzymywania prawidłowej wagi bardzo ważny jest też prawidłowy poziom składników mineralnych, zwłaszcza selenu i cynku, które biorą udział w pracy tarczycy, a tarczyca jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm. Przy zaburzeniach pracy tarczycy, rośnie ryzyko nadwagi i otyłości - dodaje specjalistka żywienia.

4. Ostrożnie z suplementacją

Jakie objawy mogą wskazywać na niedobór witamin i minerałów? - Osłabienie, sucha skóra, wypadające włosy, łamiące się paznokcie, ale też bóle i zawroty głowy, ospałość, zaburzenia koncentracji, problemy ze snem. Sygnały alarmowe świadczące o niedoborach pojawiają się też na ciele - są to białe plamki na paznokciach, podkrążone oczy - wymienia dr Stolińska.

Dietetycy wskazują, że każda skrajność jest niedobra, nadmiar witamin jest równie niekorzystny dla organizmu, jak ich niedobór. Przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się ze specjalistą, który oceni, czy grozi nam niedobór określonych składników i zleci odpowiednie badania.

- Podstawą w procesie odchudzania jest zmiana nawyków żywieniowy, czyli przestrzeganie deficytu kalorycznego, odżywcza dieta bogata w warzywa, regularne posiłki - bez podjadania, sen oraz prawidłowe nawodnienie. Ponadto warto wykonać badania krwi i sprawdzić, czy mamy jakieś niedobory w organizmie - radzi Królak-Wasilewska.

- Witamina D3 jest witaminą, która musi być suplementowana, nawet najlepiej zbilansowana dieta nie uzupełni jej niedoborów. W naszej strefie klimatycznej prawidłowa synteza D3 w skórze jest od końca maja do końca września, w pozostałych miesiącach suplementacja jest obowiązkowa, ale warto ją suplementować również w okresie letnim. Przy dużym niedoborze witaminy B12 czy kwasu foliowego, warto pilnować w diecie odpowiedniej ilości chudego mięsa, ryb czy jajek oraz zielonych warzyw. Dodatkowo na dwa-trzy miesiące można włączyć B kompleks, żeby wspomóc metabolizm i szybciej uzupełnić niedobory, co również wpłynie na poprawę samopoczucia - wyjaśnia.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze