Niebezpieczna potrawa. Może wywołać raka wątroby

Ryba, zioła i sok z cytryny. Trzy składniki, które często goszczą na naszych talerzach. Okazuje się jednak, że mogą tworzyć niebezpieczne połączenie, które skutkuje rozwojem nowotworu wątroby.

Koi plaKoi pla
Źródło zdjęć: © wikimedia.org

Koi pla — niebezpieczna potrawa

Wspomniane trzy produkty są podstawą koi pla — potrawy popularnej w Tajlandii. To smaczny i tani posiłek, który króluje w domach biedniejszej części społeczeństwa. Na tym jednak zalety koi pla się kończą. Spożywanie tej potrawy wiąże się z poważnym skutkiem ubocznym, który ma wpływ na zdrowie i życie człowieka — rakiem wątroby.

Winne rozwoju tej choroby są pasożyty, których przetrwalniki są zjadane wraz z surową rybą. W regionie Isaan, gdzie to danie jest szczególnie znane i lubiane, aż 50 proc. nowotworów zdiagnozowanych u mężczyzn dotyczy wątroby, podczas gdy na świecie rak tego organu stanowi 10 proc. wszystkich przypadków choroby nowotworowej u płci męskiej.

Winny pasożyt

Wątrobę atakuje przywra Clonorchis sinensis — pasożyt, którym zarażone są ryby łowione w celu przygotowania koi pla. Najczęściej połów odbywa się w wodach Mekongu. Chociaż obróbka termiczna ryby zabija pasożyty, to mieszkańcy nie są jej zwolennikami. Nie chcą zmieniać swojej diety. Preferują surowe mięso.

Dieta na zdrową wątrobę. Co jeść?

Koi pla to potrawa, która może wywołać raka wątroby
Koi pla to potrawa, która może wywołać raka wątroby © wikimedia.org

O zmianę myślenia, świadomość zagrożenia i rozpowszechnianie wiedzy na ten temat wśród mieszkańców Tajlandii walczy lokalny lekarz Narong Khuntikeo. Stracił on oboje rodziców na skutek raka. Choroba zaatakowała ich organizmy, ponieważ przez większą część życia żywili się głównie koi pla. Lekarz podrózuje po regionie, oferując bezpłatne testy, które mają pomóc stwierdzić lub wykluczyć obecność pasożytów w ciele pacjenta.

Zobacz także:

Niebezpieczeństwo rozwoju raka wątroby dotyczy nie tylko mieszkańców regionu, ale i turystów z całego świata, którzy odwiedzają Tajlandię. W trakcie pobytu w tym kraju lepiej unikać jedzenia koi pla, gdyż już jedna porcja tej lokalnej potrawy może spowodować rozwój choroby nowotworowej.

Źródła

  1. theguardian.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin