Niebezpieczna potrawa. Może wywołać raka wątroby

Ryba, zioła i sok z cytryny. Trzy składniki, które często goszczą na naszych talerzach. Okazuje się jednak, że mogą tworzyć niebezpieczne połączenie, które skutkuje rozwojem nowotworu wątroby.

Zobacz film: "Dieta na zdrową wątrobę. Co jeść?"

1. Koi pla — niebezpieczna potrawa

Wspomniane trzy produkty są podstawą koi pla — potrawy popularnej w Tajlandii. To smaczny i tani posiłek, który króluje w domach biedniejszej części społeczeństwa. Na tym jednak zalety koi pla się kończą. Spożywanie tej potrawy wiąże się z poważnym skutkiem ubocznym, który ma wpływ na zdrowie i życie człowieka — rakiem wątroby.

6 objawów, które wskazują na choroby wątroby
6 objawów, które wskazują na choroby wątroby [7 zdjęć]

Wątroba to narząd miąższowy, który u człowieka znajduje się pod przeponą. Przypisuje się jej wiele funkcji...

zobacz galerię

Winne rozwoju tej choroby są pasożyty, których przetrwalniki są zjadane wraz z surową rybą. W regionie Isaan, gdzie to danie jest szczególnie znane i lubiane, aż 50 proc. nowotworów zdiagnozowanych u mężczyzn dotyczy wątroby, podczas gdy na świecie rak tego organu stanowi 10 proc. wszystkich przypadków choroby nowotworowej u płci męskiej.

Koi pla to potrawa, która może wywołać raka wątroby
Koi pla to potrawa, która może wywołać raka wątroby (wikimedia.org)

2. Winny pasożyt

Wątrobę atakuje przywra Clonorchis sinensis — pasożyt, którym zarażone są ryby łowione w celu przygotowania koi pla. Najczęściej połów odbywa się w wodach Mekongu. Chociaż obróbka termiczna ryby zabija pasożyty, to mieszkańcy nie są jej zwolennikami. Nie chcą zmieniać swojej diety. Preferują surowe mięso.

O zmianę myślenia, świadomość zagrożenia i rozpowszechnianie wiedzy na ten temat wśród mieszkańców Tajlandii walczy lokalny lekarz Narong Khuntikeo. Stracił on oboje rodziców na skutek raka. Choroba zaatakowała ich organizmy, ponieważ przez większą część życia żywili się głównie koi pla. Lekarz podrózuje po regionie, oferując bezpłatne testy, które mają pomóc stwierdzić lub wykluczyć obecność pasożytów w ciele pacjenta.

Zobacz także:

Niebezpieczeństwo rozwoju raka wątroby dotyczy nie tylko mieszkańców regionu, ale i turystów z całego świata, którzy odwiedzają Tajlandię. W trakcie pobytu w tym kraju lepiej unikać jedzenia koi pla, gdyż już jedna porcja tej lokalnej potrawy może spowodować rozwój choroby nowotworowej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy