Niedobór jodu – objawy, przyczyny i leczenie
Niedobór jodu wywołuje wiele nieprzyjemnych objawów, ale i prowadzi do niedoczynności tarczycy oraz pojawienia się wola tarczycy u dorosłych. U dzieci powoduje zaburzenia w rozwoju układu fizycznego i obniżenie wyższych funkcji mózgu. To dlatego tak ważne jest, by zadbać o jego optymalną podaż oraz uzupełnianie ewentualnych niedoborów. Co warto wiedzieć?
1. Niedobór jodu
Niedobór jodu wpływa na stan zdrowia fizycznego i psychicznego. Ma to związek z tym, że choć jest zaliczany do mikroelementów, a organizm potrzebuje go w minimalnej ilości, życie bez niego nie jest możliwe. To jeden z najważniejszych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka.
Dostarczany ustrojowi jod jest wchłaniany w jelitach do krwi i transportowany do tarczycy. Ta wychwytuje go w ilości niezbędnej do produkcji hormonów. Nadmiar pierwiastka jest usuwany wraz z moczem, choć jego niewielka ilość jest magazynowana w śliniankach, piersiach oraz błonie śluzowej żołądka.
Jod jest składnikiem mineralnym niezbędnym do syntezy hormonów tarczycy: trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4). Oznacza to, że ma ogromny wpływ na pracę gruczołu. Hormony tarczycy wpływają na dojrzewanie morfologiczne i czynnościowe wielu tkanek i narządów, między innymi układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Biorą udział w regulacji stałej temperatury ciała, erytropoezy, motoryki przewodu pokarmowego.
2. Przyczyny niedoboru jodu
W rejonach nadmorskich jod jest dostarczany do organizmu wraz z wdychanym powietrzem. Ponadto na tych terenach spora ilość pierwiastka jest obecna w glebie, skąd czerpią go rośliny, a następnie pozyskują zwierzęta. W takiej sytuacji trudno o niedobór.
Im dalej od morza, tym zawartość przyswajanego jodu zmniejsza się. To dlatego w Polsce niedobór jodu może zagrażać osobom mieszkającym zwłaszcza na południu kraju, z dala od Bałtyku. W większości regionów niezbędne jest zatem jego uzupełnianie drogą pokarmową, wraz z pożywieniem i wodą.
Tym samym przyczyną niedoboru jodu może być niedostateczna ilość pierwiastka w diecie. Oznacza to, że w grupie ryzyka znajdują się osoby przebywające na diecie bezsolnej oraz unikające w posiłkach ryb i owoców morza (np. wegetarianie, weganie).
Jeszcze inną przyczyną niedoboru jodu w organizmie jest spożywanie tzw. związków wolotwórczych, które uniemożliwiają wbudowywanie jodu do hormonów tarczycy. Rodanki, czyli związki wolotwórcze są zawarte w szpinaku, kapuście, brukselce i rzepie.
Warto pamiętać, że do zmniejszenia wchłaniania jodu w przewodzie pokarmowym może prowadzić nadmiar wapnia w wodzie pitnej.
3. Zapotrzebowanie na jod
Dzienne zapotrzebowanie na jod jest zróżnicowanie i zależy od wieku oraz stanu fizjologicznego. Przyjmuje się, że:
- niemowlęta i dzieci w wieku przedszkolnym (0-5 lat) potrzebują 90 µg/dzień,
- dzieci w wieku szkolnym (6-12 lat) – 120 µg/dzień,
- młodzież i dorośli - 150 µg/dzień,
- kobiety w ciąży i karmiące – 250 µg/dzień.
4. Objawy niedoboru jodu
Niedostateczne spożycie jodu prowadzi do zaburzeń z powodu niedoboru jodu (ang. iodine deficiency disorders – IDD). Główne grupy ryzyka to: kobiety w ciąży, noworodki oraz dzieci i młodzież w okresie dojrzewania.
Objawy niedoboru jodu są zróżnicowane i zależą od wieku oraz stanu fizjologicznego, a ich nasilenie zależy od czasu trwania tego typu niedostatku. Symptomy wynikają przede wszystkim z nieprawidłowej pracy tarczycy i zależą od okresu życia, w którym osoba została narażona na niedobór pierwiastka.
Przy niedoborze jodu najczęściej obserwuje się:
- tycie,
- zmęczenie, brak energii, zniechęcenie
- uczucie chłodu,
- suchą, podatną na uszkodzenia, często zaczerwienioną skórę,
- obniżenie wyższych funkcji mózgu: zdolności uczenia się, zapamiętywania i kojarzenia, obniżenie w istotnym stopniu ilorazu inteligencji,
- zaburzenia funkcji poznawczych u dzieci i dorosłych,
- zmniejszoną produktywność,
- opóźnienie rozwoju fizycznego u dzieci i młodzieży,
- pojawianie się guzków tarczycy,
- niedoczynności tarczycy.
Przewlekły niedobór jodu powoduje powstawanie wola u dorosłych. To objaw powiększającej się tarczycy, która zwiększa swoją powierzchnię, aby móc lepiej wchłaniać ten pierwiastek. Wiąże się z nim również zwiększone ryzyko zachorowania na schorzenia tarczycy oraz raka żołądka.
Niedobór jodu w czasie ciąży może być przyczyną:
- wad rozwojowych płodu,
- przedwczesnego porodu, poronień samoistnych i martwych urodzeń,
- śmierci noworodka w okresie okołoporodowym,
- kretynizmu endemicznego, czyli upośledzenia umysłowego, nieodwracalnego uszkodzenia mózgu u płodu i noworodków.
5. Jak uzupełnić niedobór jodu w organizmie?
Uzupełnianie jodu w organizmie polega na spożywaniu produktów, które są jego bogatym źródłem. To:
- ryby morskie (jod występuje w wodzie morskiej): świeży dorsz, halibut, mintaj,
- wędzony łosoś,
- wodorosty,
- kawior,
- owoce morza,
- ser gouda,
- kefiry, maślanka, mleko,
- brązowy ryż, chleb żytni,
- sól jodowana,
- woda lecznicza o wysokim stężeniu jodu,
- warzywa: sałata, rzepa, biała fasola, pomidory, kukurydza,
- owoce: pomarańcze, jabłka,
Leczenie niedoboru jodu polega na zażywaniu jodu w tabletkach (jod występuje w postaci jodku potasu). Dawka lecznicza u dorosłych wynosi około 300-500 µg. Terapia trwa kilka miesięcy. W niektórych przypadkach wola miąższowego podaje się dodatkowo tyroksynę.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.