Nosicielstwo Salmonelli - diagnostyka, kiedy badanie, zakażenie Salmonellą

Nosicielstwo Salmonelli może się wiązać z bardzo poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zarażenie bakterią Salmonelli może przebiegać bezobjawowo, a czasami Salmonella powoduje tylko łagodne objawy zatrucia pokarmowego. Salmonella może jednak występować także pod postacią durową lub septyczną – ropne zapalenie opon mózgowych, zapalenie mięśni i stawów, ropne zapalenie płuc, zapalenie wsierdzia, ropne zapalenie nerek. Zatrucie Salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci.

Zatrucie w podwarszawskim przedszkolu. Sanepid podejrzewa salmonellę

Nosicielstwo Salmonelli - diagnostyka

Najczęstszym badaniem, które wykonuje się dla potwierdzenia zatrucia pałeczką Salmonella, to badanie kału. Można także wykonać bakteriologiczne badanie krwi, wymiocin, moczu lub podejrzanej żywności. Duża liczba produktów i składników spożywczych rutynowo jest testowana, by upewnić się, że nie zawiera groźnych dla zdrowia pałeczek Salmonelli.

Produktami, które szczególnie często poddaje się badaniu na obecność Salmonelli są: mięso, produkty mleczne, jajka oraz produkty zwierające w swoim składzie surowe jaja (np. majonez). Pałeczki Salmonella nie są w stanie rozmnażać się w niskich temperaturach, zatem jeśli próbki nie mogą zostać od razu zbadane, zaleca się ich zamrożenie. Po pobraniu materiału biologicznego prowadzi się hodowlę bakterii Salmonella na odpowiednim podłożu. Wykonuje się to najczęściej 3-krotnie w ciągu 3 dni.

Nosicielstwo Salmonelli - kiedy badanie

Badanie zalecane jest przy podejrzeniu infekcji. Objawy nosicielstwa Salmonelli, które najczęściej się pojawiają to:

biegunka ze śluzem lub śluzem i krwią;
• ostre bóle brzucha;
wymioty;
• odwodnienie;
• niskie ciśnienie krwi.

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka związanego z zatruciem niewłaściwie przyrządzoną wieprzowiną. Okazuje się, że równie niebezpieczne może być spożywanie...

Badanie na salmonellozę wykonywane jest także u osób bezpośrednio stykających się z produktami spożywczymi przy ich wyrobie, przerobie, pakowaniu, przechowywaniu, obrocie, przewozie oraz przygotowaniu do spożycia. Badanie na salmonellozę wykonywane jest także u wyleczonych z zakażenia Salmonellą, a także u osób z ich bezpośredniego otoczenia.

Nosiciele Salmonelli mogą wykonywać różne zajęcia, ale muszą mieć pozwolenie Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, a zajęcia te nie mogą powodować szerzenia się Salmonelli. Osoby, które są nosicielami Salmonelli mają obowiązek zgłaszania się na rutynowe badania na nosicielstwo Salmonelli, przestrzegać zasad prawidłowej higieny oraz zgłaszać się do Inspektora Sanitarnego za każdym razem, gdy zmieniają miejsce zamieszkania lub zatrudnienia.

Badanie na nosicielstwo Salmonelli jest wykonywane także u osób szczególnie podatnych na zakażenie Salmonellą. Są to osoby o zmniejszonej odporności, głównie noworodki i niemowlęta, a także osoby dorosłe, które leczone są antybiotykami lub były poddane zabiegom chirurgicznym. Większą wrażliwość na zakażenie Salmonellą wykazują także osoby leczone lekami cytotoksycznymi, hormonami kory nadnerczy, promieniami RTG itp.

Nosicielstwo Salmonelli - zakażenie Salmonellą

Do zakażenia Salmonellą głównie dochodzi drogą pokarmową, poprzez spożycie produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego (od zakażonych zwierząt). Do zakażeń szpitalnych Salmonellą dochodzi poprzez bezpośredni kontakt z chorymi dziećmi lub personelem medycznym (przejściowi nosiciele), a także w wyniku pośredniego zakażenia Salmonellą w wyniku styczności z bielizną, termometrem czy innym sprzętem. Do czynników szerzenia się zakażenia Salmonellą zalicza się także drogę powietrzną. Takie zakażenie Salmonellą możliwe jest przy nieodpowiednim sprzątaniu pomieszczeń.

Co zrobić, aby zapobiec zakażeniu bakterią Salmonelli? Należy przede wszystkim:
• myć ręce po wyjściu z toalety;
• myć ręce przed przygotowaniem posiłków;
• utrzymywać w czystości naczynia i sprzęty kuchenne, a także dbać o czystość całej kuchni;
przechowywać żywność w odpowiedniej (niskiej) temperaturze;
• odpowiednio przechowywać produkty spożywcze w lodówce, tzn. należy wydzielić miejsce w lodówce na surowy drób, mięso i jaja w taki sposób, aby nie stykały się z innymi produktami;
• myć jaja przed rozbiciem skorupki;
• unikać lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców.

Jak należy postępować przy zatruciach pokarmowych u dzieci?

Biegunka u dziecka może być oznaką infekcji wirusowej przewodu pokarmowego. Infekcje tego typu określa się czasem mianem „grypy żołądkowej”. Biegunka stanowi...

Aby nie doszło do zakażenia Salmonellą, należy także odpowiednio przygotowywać posiłki. Zaleca się nie rozmrażać i ponownie zamrażać tej samej żywności, całkowicie rozmrażać drób, mięso, ryby i ich przetwory przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania. Posiłki przygotowywać poprzez poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie). Jest to najłatwiejszy sposób niszczenia Salmonelli. Jaja używane do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, zaleca się wyparzać przez 10 sekund.

Marta Bednarska, 3 miesiące temu

Bibliografia

  • Boroń-Kaczmarska A. Choroby zakaźne w zarysie, Pomorska Akademia Medyczna, Szczecin 2004, ISBN 83-89318-35-0
  • Cianciara J., Juszczyk J., Choroby zakaźne i pasożytnicze, Czelej, Lublin 2007, ISBN 978-83-60608-34-0
  • Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D., Zieliński A., Choroby zakaźne i pasożytnicze - epidemiologia i profilaktyka, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2007, ISBN 978-83-7522-010-0

Źródła zewnętrzne

Normy laboratoryjne

Komentarze (3)
~Morowy Bór
~Morowy Bór 3 tygodnie temu

@~Ewelina: Mój syn ( 7 lat ) zaraził się na kolonii, dostawał antybiotyk + regularne oddawanie kału do sprawdzenia w sanepidzie. Po miesiącu był czysty, tzn. potrójne badanie nie wykryło bakterii w kale. Dlaczego nie zabierzesz dziecka do lekarza tylko dajesz mu różne dziadostwa ( oleje z czarnuszki ) Wypij to sama a dziecko zaprowadź do lekarza

Odpowiedz
~Ewelina
~Ewelina 5 miesięcy temu

@~Natka: moja 3 letnia córka zaraziła się salmonellą w przedszkolu, od 5 miesięcy jest nosicielką salmonelli i nie możemy się tego pozbyć. Probiotyki podaję cały czas. Jesteśmy bezradni. Mam do Pani kilka pytań: - czy taką kurację olejem z czarnuszki i miodem manuka polecił Państwu lekarz (ewentualnie jaki)? - jaki konkretnie miód Pani stosowała? - bo są różne poziomy zawartego w nich MGO.

Odpowiedz
~Natka
~Natka 6 miesięcy temu

Moja córka 6 lat złapała to świństwo 2 miesiące temu. Musieliśmy iść do szpitala, bo już się prawie odwodniona, biegunka i wysoką gorączką, a przy tym silne bóle brzucha. W szpitalu dostała kroplówki i antybiotyk, po 5 dniach wróciliśmy do domu. I zaczął się problem, co tu zrobić, żeby badania kontrolne kału wyszły ujemne. Przez cały miesiąc podawałam jej kultury bakterii 2 razy dziennie, najważniejsze żeby dawać na zmianę różne szczepy tych bakterii, do tego 3 razy dziennie po łyżeczce miodu manuka ( bardzo szybko regeneruje jelita, tylko trzeba uważać żeby nie podawać dzieciom udzielonym na miód ) i dwa razy dziennie po pół łyżeczki oleju z czarnuszki. Po miesiącu zrobiłam badania kontrolne i na szczęście bakterii w kale już nie było, wynik trzy razy ujemny. Mysle,że moja kuracja pomogła, a chyba najważniejsze jest po tym zachorowaniu zregenerowanie jelit.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nosicielstwo Salmonelli - diagnostyka, kiedy badanie, zakażenie Salmonellą
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Nosicielstwo Salmonelli - diagnostyka, kiedy badanie, zakażenie Salmonellą
Salmonellowe zatrucia pokarmowe

Badania sanepidowskie - Salmonella, zakażenie, objawy

Badania sanepidowskie mają przede wszystkim na celu wykrycie, czy nie jesteśmy nosicielami Salmonelli. Jak może dojść do zakażenia Salmonellą (...) sanepidowskiego to około 100 zł. Badania...

Salmonellowe zatrucia pokarmowe

Rośnie liczba zakażeń salmonellą

Rośnie liczba zakażeń salmonellą

Rośnie liczba zakażeń pałeczką salmonelli. Tylko w pierwszej połowie 2017 roku przypadków zachorowań na salmonellozę było o 400 więcej (...) zakażenie salmonellą, przekroczyła 10 tys....

Newsy

Paczkowana sałata może być źródłem Salmonelli

powodowane przez nieodpowiednie pakowanie sałaty. Naukowcy nie mierzyli poziomu Salmonelli w zakupionej sałacie, ale badali sposób, w jaki bakterie (...) Adams z Uniwersytetu w Surrey, powiedział, że szczep Salmonelli...

Dieta przyszłej mamy

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

dla płodu. Surowe jaja Mogą one zawierać bakterie salmonelli. Należy pamiętać, że surowe jaja często wykorzystywane są w produkcji dressingów do sałatek (...) . Alkohol Napoje alkoholowe nie powinny być spożywane przez przyszłe matki...

Choroby i dolegliwości

Objawy Salmonelli - zagrożenia, zatrucie, leczenie

. Mogą one spowodować zakażenie różnych narządów w ciele człowieka, a także są odpowiedzialne za choroby związane ze stawami. Objawy salmonelli - zagrożenia (...) . Również mleko i przetwory mleczne mogą narazić osobę,...

Diagnostyka niepłodności

Badanie nasienia

Badanie nasienia

Nasienie do badania pobiera się w tym samym dniu, kiedy wykonywana jest punkcja u kobiety. Można oddać je w ośrodku lub przynieść z domu.

Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie, powikłania, profilaktyka, szczepienia

Pałeczki salmonelli

Pałeczki salmonelli

Dur brzuszny jest ostrą chorobą zakaźną wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego (Salmonella typhi).

Urologia i nefrologia

Krwiomocz (WIDEO)

Krwiomocz (WIDEO) Odtwórz wideo

. Jeśli zjawisko to jest obecne, jednak jego zauważenie umożliwia dopiero specjalistyczne badanie, to takie zjawisko określa się terminem krwinkomoczu (krwiomoczu (...) mikroskopowego, mikrohematurii). Taka dolegliwość w obu przypadkach...