Nosicielstwo Salmonelli - diagnostyka, kiedy badanie, zakażenie Salmonellą

Nosicielstwo Salmonelli może się wiązać z bardzo poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zarażenie bakterią Salmonelli może przebiegać bezobjawowo, a czasami Salmonella powoduje tylko łagodne objawy zatrucia pokarmowego. Salmonella może jednak występować także pod postacią durową lub septyczną – ropne zapalenie opon mózgowych, zapalenie mięśni i stawów, ropne zapalenie płuc, zapalenie wsierdzia, ropne zapalenie nerek. Zatrucie Salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci.

Nosicielstwo Salmonelli - diagnostyka, kiedy badanie, zakażenie SalmonelląNosicielstwo Salmonelli - diagnostyka, kiedy badanie, zakażenie Salmonellą
Źródło zdjęć: © adobestock

Badania kału na nosicielstwo Salmonelli

Najczęstszym badaniem, które wykonuje się dla potwierdzenia zatrucia pałeczką Salmonella, to badanie kału. Można także wykonać bakteriologiczne badanie krwi, wymiocin, moczu lub podejrzanej żywności. Duża liczba produktów i składników spożywczych rutynowo jest testowana, by upewnić się, że nie zawiera groźnych dla zdrowia pałeczek Salmonelli.

Produktami, które szczególnie często poddaje się badaniu na obecność Salmonelli są: mięso, produkty mleczne, jajka oraz produkty zwierające w swoim składzie surowe jaja (np. majonez). Pałeczki Salmonella nie są w stanie rozmnażać się w niskich temperaturach, zatem jeśli próbki nie mogą zostać od razu zbadane, zaleca się ich zamrożenie. Po pobraniu materiału biologicznego prowadzi się hodowlę bakterii Salmonella na odpowiednim podłożu. Wykonuje się to najczęściej 3-krotnie w ciągu 3 dni.

Podejrzenie Salmonelli

Badanie zalecane jest przy podejrzeniu infekcji. Objawy nosicielstwa Salmonelli, które najczęściej się pojawiają to:

Jajka są częstą przyczyną zakażenia Salmonellą
Jajka są częstą przyczyną zakażenia Salmonellą © 123rf

biegunka ze śluzem lub śluzem i krwią;
• ostre bóle brzucha;
• wymioty;
• odwodnienie;
• niskie ciśnienie krwi.

Badanie na salmonellozę wykonywane jest także u osób bezpośrednio stykających się z produktami spożywczymi przy ich wyrobie, przerobie, pakowaniu, przechowywaniu, obrocie, przewozie oraz przygotowaniu do spożycia. Badanie na salmonellozę wykonywane jest także u wyleczonych z zakażenia Salmonellą, a także u osób z ich bezpośredniego otoczenia.

Nosiciele Salmonelli mogą wykonywać różne zajęcia, ale muszą mieć pozwolenie Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, a zajęcia te nie mogą powodować szerzenia się Salmonelli. Osoby, które są nosicielami Salmonelli mają obowiązek zgłaszania się na rutynowe badania na nosicielstwo Salmonelli, przestrzegać zasad prawidłowej higieny oraz zgłaszać się do Inspektora Sanitarnego za każdym razem, gdy zmieniają miejsce zamieszkania lub zatrudnienia.

Badanie na nosicielstwo Salmonelli jest wykonywane także u osób szczególnie podatnych na zakażenie Salmonellą. Są to osoby o zmniejszonej odporności, głównie noworodki i niemowlęta, a także osoby dorosłe, które leczone są antybiotykami lub były poddane zabiegom chirurgicznym. Większą wrażliwość na zakażenie Salmonellą wykazują także osoby leczone lekami cytotoksycznymi, hormonami kory nadnerczy, promieniami RTG itp.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Zakażenie Salmonellą

Do zakażenia Salmonellą głównie dochodzi drogą pokarmową, poprzez spożycie produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego (od zakażonych zwierząt). Do zakażeń szpitalnych Salmonellą dochodzi poprzez bezpośredni kontakt z chorymi dziećmi lub personelem medycznym (przejściowi nosiciele), a także w wyniku pośredniego zakażenia Salmonellą w wyniku styczności z bielizną, termometrem czy innym sprzętem. Do czynników szerzenia się zakażenia Salmonellą zalicza się także drogę powietrzną. Takie zakażenie Salmonellą możliwe jest przy nieodpowiednim sprzątaniu pomieszczeń.

Co zrobić, aby zapobiec zakażeniu bakterią Salmonelli? Należy przede wszystkim:
• myć ręce po wyjściu z toalety;
• myć ręce przed przygotowaniem posiłków;
• utrzymywać w czystości naczynia i sprzęty kuchenne, a także dbać o czystość całej kuchni;
przechowywać żywność w odpowiedniej (niskiej) temperaturze;
• odpowiednio przechowywać produkty spożywcze w lodówce, tzn. należy wydzielić miejsce w lodówce na surowy drób, mięso i jaja w taki sposób, aby nie stykały się z innymi produktami;
• myć jaja przed rozbiciem skorupki;
• unikać lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców.

Aby nie doszło do zakażenia Salmonellą, należy także odpowiednio przygotowywać posiłki. Zaleca się nie rozmrażać i ponownie zamrażać tej samej żywności, całkowicie rozmrażać drób, mięso, ryby i ich przetwory przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania. Posiłki przygotowywać poprzez poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie). Jest to najłatwiejszy sposób niszczenia Salmonelli. Jaja używane do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, zaleca się wyparzać przez 10 sekund.

Źródła

  1. Bakteryjne zatrucia pokarmowe
  2. Boroń-Kaczmarska A. Choroby zakaźne w zarysie, Pomorska Akademia Medyczna, Szczecin 2004, ISBN 83-89318-35-0
  3. Cianciara J., Juszczyk J., Choroby zakaźne i pasożytnicze, Czelej, Lublin 2007, ISBN 978-83-60608-34-0
  4. Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D., Zieliński A., Choroby zakaźne i pasożytnicze - epidemiologia i profilaktyka, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2007, ISBN 978-83-7522-010-0

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy