Nosicielstwo Salmonelli - diagnostyka, kiedy badanie, zakażenie Salmonellą

Nosicielstwo Salmonelli może się wiązać z bardzo poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zarażenie bakterią Salmonelli może przebiegać bezobjawowo, a czasami Salmonella powoduje tylko łagodne objawy zatrucia pokarmowego. Salmonella może jednak występować także pod postacią durową lub septyczną – ropne zapalenie opon mózgowych, zapalenie mięśni i stawów, ropne zapalenie płuc, zapalenie wsierdzia, ropne zapalenie nerek. Zatrucie Salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci.

1. Nosicielstwo Salmonelli - diagnostyka

Najczęstszym badaniem, które wykonuje się dla potwierdzenia zatrucia pałeczką Salmonella, to badanie kału. Można także wykonać bakteriologiczne badanie krwi, wymiocin, moczu lub podejrzanej żywności. Duża liczba produktów i składników spożywczych rutynowo jest testowana, by upewnić się, że nie zawiera groźnych dla zdrowia pałeczek Salmonelli.

Zobacz film: "Zatrucie w podwarszawskim przedszkolu. Sanepid podejrzewa salmonellę"

Produktami, które szczególnie często poddaje się badaniu na obecność Salmonelli są: mięso, produkty mleczne, jajka oraz produkty zwierające w swoim składzie surowe jaja (np. majonez). Pałeczki Salmonella nie są w stanie rozmnażać się w niskich temperaturach, zatem jeśli próbki nie mogą zostać od razu zbadane, zaleca się ich zamrożenie. Po pobraniu materiału biologicznego prowadzi się hodowlę bakterii Salmonella na odpowiednim podłożu. Wykonuje się to najczęściej 3-krotnie w ciągu 3 dni.

Jajka są częstą przyczyną zakażenia Salmonellą
Jajka są częstą przyczyną zakażenia Salmonellą (123rf)

2. Nosicielstwo Salmonelli - kiedy badanie

Badanie zalecane jest przy podejrzeniu infekcji. Objawy nosicielstwa Salmonelli, które najczęściej się pojawiają to:

biegunka ze śluzem lub śluzem i krwią;
• ostre bóle brzucha;
wymioty;
• odwodnienie;
• niskie ciśnienie krwi.

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe
10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe [10 zdjęć]

Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka związanego z zatruciem niewłaściwie przyrządzoną wieprzowiną....

zobacz galerię

Badanie na salmonellozę wykonywane jest także u osób bezpośrednio stykających się z produktami spożywczymi przy ich wyrobie, przerobie, pakowaniu, przechowywaniu, obrocie, przewozie oraz przygotowaniu do spożycia. Badanie na salmonellozę wykonywane jest także u wyleczonych z zakażenia Salmonellą, a także u osób z ich bezpośredniego otoczenia.

Nosiciele Salmonelli mogą wykonywać różne zajęcia, ale muszą mieć pozwolenie Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, a zajęcia te nie mogą powodować szerzenia się Salmonelli. Osoby, które są nosicielami Salmonelli mają obowiązek zgłaszania się na rutynowe badania na nosicielstwo Salmonelli, przestrzegać zasad prawidłowej higieny oraz zgłaszać się do Inspektora Sanitarnego za każdym razem, gdy zmieniają miejsce zamieszkania lub zatrudnienia.

Badanie na nosicielstwo Salmonelli jest wykonywane także u osób szczególnie podatnych na zakażenie Salmonellą. Są to osoby o zmniejszonej odporności, głównie noworodki i niemowlęta, a także osoby dorosłe, które leczone są antybiotykami lub były poddane zabiegom chirurgicznym. Większą wrażliwość na zakażenie Salmonellą wykazują także osoby leczone lekami cytotoksycznymi, hormonami kory nadnerczy, promieniami RTG itp.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

3. Nosicielstwo Salmonelli - zakażenie Salmonellą

Do zakażenia Salmonellą głównie dochodzi drogą pokarmową, poprzez spożycie produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego (od zakażonych zwierząt). Do zakażeń szpitalnych Salmonellą dochodzi poprzez bezpośredni kontakt z chorymi dziećmi lub personelem medycznym (przejściowi nosiciele), a także w wyniku pośredniego zakażenia Salmonellą w wyniku styczności z bielizną, termometrem czy innym sprzętem. Do czynników szerzenia się zakażenia Salmonellą zalicza się także drogę powietrzną. Takie zakażenie Salmonellą możliwe jest przy nieodpowiednim sprzątaniu pomieszczeń.

Co zrobić, aby zapobiec zakażeniu bakterią Salmonelli? Należy przede wszystkim:
• myć ręce po wyjściu z toalety;
• myć ręce przed przygotowaniem posiłków;
• utrzymywać w czystości naczynia i sprzęty kuchenne, a także dbać o czystość całej kuchni;
przechowywać żywność w odpowiedniej (niskiej) temperaturze;
• odpowiednio przechowywać produkty spożywcze w lodówce, tzn. należy wydzielić miejsce w lodówce na surowy drób, mięso i jaja w taki sposób, aby nie stykały się z innymi produktami;
• myć jaja przed rozbiciem skorupki;
• unikać lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców.

Jak należy postępować przy zatruciach pokarmowych u dzieci?
Jak należy postępować przy zatruciach pokarmowych u dzieci?

Biegunka u dziecka może być oznaką infekcji wirusowej przewodu pokarmowego. Infekcje tego typu określa...

zobacz galerię

Aby nie doszło do zakażenia Salmonellą, należy także odpowiednio przygotowywać posiłki. Zaleca się nie rozmrażać i ponownie zamrażać tej samej żywności, całkowicie rozmrażać drób, mięso, ryby i ich przetwory przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania. Posiłki przygotowywać poprzez poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie). Jest to najłatwiejszy sposób niszczenia Salmonelli. Jaja używane do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, zaleca się wyparzać przez 10 sekund.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Badanie ogólne kału

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!