Odtyka żyły. Kardiolog zdradza, jak ujarzmić cholesterol bez leków
W Polsce hipercholesterolemia dotyka ponad 60 proc. społeczeństwa. Niestety choć stanowi jeden z głównych czynników ryzyka zawału serca czy udaru mózgu, to Polacy latami bagatelizują problem. Kardiolożka ma cztery wskazówki, jak obniżyć poziom cholesterolu bez leków.
W tym artykule:
Hipercholesterolemia. Problem 21 mln Polaków
Ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu zmaga się nawet nawet 21 mln Polaków. Większość z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, co im grozi, nawet jeśli wiedzą, jakie mają stężenie cholesterolu LDL, HDL czy trójglicerydów.
Tymczasem nieleczona hipercholesterolemia prowadzi do miażdżycy. To też jeden z głównych czynników rozwoju chorób układu krążenia, które odpowiadają za ponad 40 proc. zgonów w Polsce.
Dr Elizabeth Klodas, kardiolog, popularyzatorka wiedzy medycznej w sieci, założycielka Preventative Cardiology Clinic, wyjaśnia na łamach mindbodygreen.com, że wysoki poziom cholesterolu frakcji LDL "może dać o sobie znać w drastyczny sposób":
Objawy wysokiego cholesterolu widoczne na nogach
- jako ból w klatce piersiowej bądź duszności,
- poprzez wystąpienie udaru lub zawału,
- jako zaburzenia erekcji u mężczyzn,
- jako widoczne złogi cholesterolu na skórze, tzw. kępki żółte.
4 sposoby kardiologa na ujarzmienie cholesterolu
"Jako kardiolog chciałabym podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jak monitorować poziom cholesterolu, wykrywać problemy na wczesnym etapie i przywracać prawidłowe wyniki" - zwraca uwagę dr Klodas na łamach mindbodygreen.com
Jej zdaniem przede wszystkim należy włączyć do diety błonnik, który zatrzymuje cholesterol LDL w układzie pokarmowym i uniemożliwia jego ponowne wchłonięcie.
"To powoduje, że organizm musi wykorzystać więcej krążącego LDL, aby wytworzyć żółć na następny posiłek, co pomaga oczyścić LDL z krwiobiegu" - pisze lekarka.
Druga z zasad, to włączenie do diety jak najwięcej produktów roślinnych, które są źródłem steroli roślinnych. "Konkurują z cholesterolem żółciowym o wchłanianie", dzięki czemu do krwiobiegu trafia mniejsza ilość cholesterolu LDL.
Trzecia reguła, którą wyjaśnia dr Klodas, to włączenie do diety kwasów omega-3. Należą do nich kwasy EPA, DHA i ALA. Kwas alfa-linolenowy, obecny zwłaszcza w nasionach i ziarnach, pomaga obniżyć "zły" i podnieść "dobry" cholesterol.
Ostatnia rada dr Klodas dotyczy obecności antyoksydantów w diecie. Znajdują się w warzywach i owocach. Hamują stany zapalne, chronią przed rozwojem wolnych rodników i zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL.
"Antyoksydanty zapobiegają temu, dzięki czemu krążący LDL jest mniej toksyczny. Antyoksydanty występują w szczególnie dużych ilościach w owocach, warzywach i liściastych zielonych warzywach" - podkreśla kardiolożka.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.