Owoc numer jeden dla serca. Kardiolog radzi jeść codziennie

Awokado to owoc, który w ostatnich latach zyskał dużą popularność. To nie tylko śniadaniowy przysmak, ale skuteczne wsparcie dla zdrowia serca. Potwierdzają to badania naukowe.

Awokado to jeden z najzdrowszych owocówAwokado to jeden z najzdrowszych owoców
Źródło zdjęć: © YouTube / Getty Images
Magdalena Pietras

Awokado polecane przez kardiologa

Kardiolog i dyrektor Food is Medicine Institute przy Friedman School na Uniwersytecie Tufts - dr Dariush Mozaffarian jest zdania, że numerem jeden dla zdrowia serca jest awokado, które warto jeść codziennie. - Awokado zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli tego niekorzystnego dla serca - podkreśla ekspert.

Oprócz "dobrych tłuszczów", ten owoc dostarcza także rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga usuwanie cholesterolu z organizmu oraz potasu, czyli pierwiastka obniżającego ciśnienie krwi i niwelującego skutki nadmiaru sodu.

Na uwagę zasługuje również bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią naczynia krwionośne przed stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym - kluczowymi czynnikami w rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Tezę Mozaffariana potwierdzają również badania naukowe.

Awokado pod lupą naukowców

W badaniu opublikowanym w "Journal of the American Heart Association" w 2022 roku, prowadzonym przez 30 lat (w latach 1986–2016) na ponad 110 tysiącach Amerykanów wykazano, że regularne spożywanie awokado może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Osoby jedzące awokado co najmniej dwa razy w tygodniu miały o 16 proc. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i o 21 proc. niższe ryzyko choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z osobami, które w ogóle go nie jadły.

Co ciekawe, każde dodatkowe pół porcji awokado dziennie (około ćwiartka owocu) obniżało ryzyko chorób serca o 20 proc. Podobny efekt zaobserwowano, gdy awokado zastępowało margarynę, masło, jajka, jogurt, ser lub przetworzone mięso – ryzyko spadało wtedy o 16-22 proc.

Inne właściwości awokado

Awokado to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, E, K, z grupy B, a także kwas foliowy, magnez, potas, cynk i błonnik. Dzięki obecności antyoksydantów wspiera odporność, poprawia stan skóry i chroni przed stresem oksydacyjnym. Karotenoidy zawarte w owocu wspomagają wzrok i opóźniają procesy starzenia. Awokado daje uczucie sytości, dlatego sprzyja zdrowemu odchudzaniu.

Jak wybrać dobre awokado?

Najsmaczniejsze awokado to takie, które jest już dojrzałe. Można je rozpoznać po dotyku - jeśli skórka będzie się lekko uginać pod palcami, to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.

Awokado może być bazą wielu posiłków. Można z niego przyrządzić gucamole, pastę kanapkową, zupy, kremy. Doskonale pasuje do sałatek.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów