Owoc numer jeden dla serca. Kardiolog radzi jeść codziennie
Awokado to owoc, który w ostatnich latach zyskał dużą popularność. To nie tylko śniadaniowy przysmak, ale skuteczne wsparcie dla zdrowia serca. Potwierdzają to badania naukowe.
W tym artykule:
Awokado polecane przez kardiologa
Kardiolog i dyrektor Food is Medicine Institute przy Friedman School na Uniwersytecie Tufts - dr Dariush Mozaffarian jest zdania, że numerem jeden dla zdrowia serca jest awokado, które warto jeść codziennie. - Awokado zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli tego niekorzystnego dla serca - podkreśla ekspert.
Oprócz "dobrych tłuszczów", ten owoc dostarcza także rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga usuwanie cholesterolu z organizmu oraz potasu, czyli pierwiastka obniżającego ciśnienie krwi i niwelującego skutki nadmiaru sodu.
Na uwagę zasługuje również bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią naczynia krwionośne przed stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym - kluczowymi czynnikami w rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Tezę Mozaffariana potwierdzają również badania naukowe.
Awokado pod lupą naukowców
W badaniu opublikowanym w "Journal of the American Heart Association" w 2022 roku, prowadzonym przez 30 lat (w latach 1986–2016) na ponad 110 tysiącach Amerykanów wykazano, że regularne spożywanie awokado może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Osoby jedzące awokado co najmniej dwa razy w tygodniu miały o 16 proc. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i o 21 proc. niższe ryzyko choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z osobami, które w ogóle go nie jadły.
Co ciekawe, każde dodatkowe pół porcji awokado dziennie (około ćwiartka owocu) obniżało ryzyko chorób serca o 20 proc. Podobny efekt zaobserwowano, gdy awokado zastępowało margarynę, masło, jajka, jogurt, ser lub przetworzone mięso – ryzyko spadało wtedy o 16-22 proc.
Inne właściwości awokado
Awokado to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, E, K, z grupy B, a także kwas foliowy, magnez, potas, cynk i błonnik. Dzięki obecności antyoksydantów wspiera odporność, poprawia stan skóry i chroni przed stresem oksydacyjnym. Karotenoidy zawarte w owocu wspomagają wzrok i opóźniają procesy starzenia. Awokado daje uczucie sytości, dlatego sprzyja zdrowemu odchudzaniu.
Jak wybrać dobre awokado?
Najsmaczniejsze awokado to takie, które jest już dojrzałe. Można je rozpoznać po dotyku - jeśli skórka będzie się lekko uginać pod palcami, to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.
Awokado może być bazą wielu posiłków. Można z niego przyrządzić gucamole, pastę kanapkową, zupy, kremy. Doskonale pasuje do sałatek.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.