Owoc numer jeden dla serca. Kardiolog radzi jeść codziennie

Awokado to owoc, który w ostatnich latach zyskał dużą popularność. To nie tylko śniadaniowy przysmak, ale skuteczne wsparcie dla zdrowia serca. Potwierdzają to badania naukowe.

Awokado to jeden z najzdrowszych owocówAwokado to jeden z najzdrowszych owoców
Źródło zdjęć: © YouTube / Getty Images
Magdalena Pietras

Awokado polecane przez kardiologa

Kardiolog i dyrektor Food is Medicine Institute przy Friedman School na Uniwersytecie Tufts - dr Dariush Mozaffarian jest zdania, że numerem jeden dla zdrowia serca jest awokado, które warto jeść codziennie. - Awokado zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli tego niekorzystnego dla serca - podkreśla ekspert.

Oprócz "dobrych tłuszczów", ten owoc dostarcza także rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga usuwanie cholesterolu z organizmu oraz potasu, czyli pierwiastka obniżającego ciśnienie krwi i niwelującego skutki nadmiaru sodu.

Na uwagę zasługuje również bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią naczynia krwionośne przed stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym - kluczowymi czynnikami w rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Tezę Mozaffariana potwierdzają również badania naukowe.

Awokado pod lupą naukowców

W badaniu opublikowanym w "Journal of the American Heart Association" w 2022 roku, prowadzonym przez 30 lat (w latach 1986–2016) na ponad 110 tysiącach Amerykanów wykazano, że regularne spożywanie awokado może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Osoby jedzące awokado co najmniej dwa razy w tygodniu miały o 16 proc. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i o 21 proc. niższe ryzyko choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z osobami, które w ogóle go nie jadły.

Co ciekawe, każde dodatkowe pół porcji awokado dziennie (około ćwiartka owocu) obniżało ryzyko chorób serca o 20 proc. Podobny efekt zaobserwowano, gdy awokado zastępowało margarynę, masło, jajka, jogurt, ser lub przetworzone mięso – ryzyko spadało wtedy o 16-22 proc.

Inne właściwości awokado

Awokado to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, E, K, z grupy B, a także kwas foliowy, magnez, potas, cynk i błonnik. Dzięki obecności antyoksydantów wspiera odporność, poprawia stan skóry i chroni przed stresem oksydacyjnym. Karotenoidy zawarte w owocu wspomagają wzrok i opóźniają procesy starzenia. Awokado daje uczucie sytości, dlatego sprzyja zdrowemu odchudzaniu.

Jak wybrać dobre awokado?

Najsmaczniejsze awokado to takie, które jest już dojrzałe. Można je rozpoznać po dotyku - jeśli skórka będzie się lekko uginać pod palcami, to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.

Awokado może być bazą wielu posiłków. Można z niego przyrządzić gucamole, pastę kanapkową, zupy, kremy. Doskonale pasuje do sałatek.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"