Owoce i warzywa wzmacniające odporność

Sezon zachorowań na przeziębienie i grypę już się rozpoczął, a my zaopatrujemy się w przeróżne specyfiki działające zwykle tylko na objawy trwającej już infekcji. Często zapominamy o dobrodziejstwach natury i niezawodnym, profilaktycznym działaniu owoców i warzyw wzmacniających naszą odporność. Sprawdźmy więc, czym urozmaicić jesienno-zimową dietę.

/ 7Papryka

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk pokrywa do 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek. Pamiętajmy też, że czerwona papryka ma w sobie rutynę – związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne oraz bioflawonoidy, które chronią serce i układ krążenia.

/ 7Kiwi

To świetny owoc na grypowy sezon - w nim także króluje witamina C chroniąca przed infekcjami. Szacuje się, że już jeden duży okaz może dostarczyć nam wystarczającej ilości witaminy C na cały dzień. Kiwi jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B, których niedobór niesie ze sobą szereg poważnych konsekwencji zdrowotnych takich jak: anemia, stany depresyjne i problemy z przyswajaniem substancji odżywczych. Obfituje ponadto w karotenoidy, kwas foliowy oraz magnez, odpowiadający za prawidłową pracę układu nerwowego.

Warto jeść je jesienią i zimą, kiedy jest najsmaczniejsze. Nie tylko poprawi odporność, ale pomoże też wyregulować ciśnienie, wzmocni naczynka krwinośne oraz ochroni przed zaćmą, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.

/ 7Cytryna

Syrop z miodu, czosnku i cytryny to domowe panaceum na przeziębieniowe dolegliwości. Warto przyjrzeć się bliżej cytrynie, która ma rewelacyjne właściwości. Posiada silne działanie bakteriostatyczne, czyli hamuje rozwój i namnażanie się bakterii. Bogata jest w polifenole, w tym rutynę, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, utrudniając tym samym przenikanie drobnoustrojów do krwi. W czasie infekcji zmniejsza obrzęk śluzówki i wspomaga działanie witaminy C.

Oprócz tego cytryna korzystnie wpływa na nasz metabolizm, bierze udział w syntezie kolagenu, przyspieszając proces gojenia się ran. Bogata w witaminę C cytryna jest naturalnym lekiem na szkorbut i nadciśnienie, a picie na czczo soku z tego owocu zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm.

/ 7Owoce pigwowca

Warto na nie zapolować, bo wzmacniają organizm i chronią przed przeziębieniem. Owoce pigwowca to bogactwo witaminy C, tych z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, fosforu. Obecne w nich składniki sprawiają, że to naturalne lekarstwo na grypę. Owoce działają przeciwzapalnie, tonizująco, moczopędnie, antyseptycznie i ściągająco. Zawierają też przeciwutleniacze, które chronią nas przed rozwojem groźnych chorób.
Owoców nie je się na surowo, bo są twarde i kwaśne - nieprzypadkowo nazywa się je „polskimi cytrynami” - możemy natomiast je dowolnie przerabiać – na marmolady, galaretki, soki, kompoty, nalewki itp.

/ 7Natka pietruszki

Wartości lecznicze pietruszki porównuje się do działania czosnku, cebuli czy kapusty. Szczególnie natka jest cennym produktem spożywczym i leczniczym – ma czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza czy kapusta, dwukrotnie więcej niż mniszek. By zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść łyżkę stołową natki. W pietruszce znajdziemy też takie witaminy jak prowitamina A, PP, K i z grupy B.

/ 7Kiełki pszenicy

Zawierają wszystkie cenne witaminy i mikroelementy, jakie możemy znaleźć w roślinach, tylko od kilku do nawet pięćdziesięciu razy bardziej skondensowane. Kiełki pszenicy są doskonałym źródłem witaminy B6, która zwiększa odporność organizmu. Łatwo przyswajalne, dodające energii oraz wigoru możemy nawet wyhodować samodzielnie w kuchni. Można je także kupić w większości sklepów.

/ 7Grejpfrut

Idealnie podnosi odporność organizmu, wykazuje też działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Najlepiej jeść je z białą wewnętrzną skórkę, czyli albedo. To właśnie biała osłona owocu zawiera bardzo duże ilości naringiny (odpowiedzialnej za specyficzny, gorzkawy smak grejpfruta), substancji działającej przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, obniżającej ilość cholesterolu, zmniejszającej poziom glukozy we krwi i przyspieszającej przemianę materii. Imponująco wygląda także zawartość witaminy C w grejpfrutach. Miąższ odmian różowych i czerwonych zawiera jej więcej niż żółtych.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"