Owoce w cukrzycy

Gdy tylko nadchodzi lato, wszyscy nabieramy ochoty na świeże owoce – ale które z nich są bezpieczne dla diabetyków? Niestety nie wszystkie owoce mogą być spożywane przez cukrzyków, ze względu na dużą zawartość węglowodanów. Owoce, które można spożywać, a nawet są zalecane w cukrzycy, to np. brzoskwinie, pomarańcze, melony, truskawki, awokado.

Polecane wideo:

1. Jedzenie dla cukrzyków

Prawidłowa dieta cukrzycowa zajmuje bardzo istotne miejsce w ogólnym procesie leczenia cukrzycy. Podczas przygotowywania posiłków należy kierować się pewnymi zasadami, które dotyczą regularności spożywania posiłków, ich kaloryczności oraz ogólnego składu diety. W diecie dla cukrzyków powinny znajdować się produkty o łącznej zawartości 15-20% białka, do 30% tłuszczów oraz 50-60% węglowodanów. W cukrzycy ważny jest indeks glikemiczny porównujący przyrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy oraz 50 g węglowodanów z danego posiłku. Dlatego też ważne jest, w jakiej ilości i jakie to są węglowodany w spożywanych przez cukrzyka pokarmach.

1.1. Fruktoza a dieta cukrzyka

Wiele osób zastanawia się, co można jeść przy cukrzycy. Dieta diabetyka nie musi być nudna i monotonna, ale chorzy muszą przykładać większą wagę do jedzenia. Do tej pory uważano, że fruktoza to idealne rozwiązanie dla diabetyków, którzy mogli stosować ją na co dzień bez skutków ubocznych dla zdrowia. Panowała opinia, że fruktoza nie przyczynia się do próchnicy zębów w takim stopniu jak "biały" cukier i że poprzez ograniczenie ilości spożywanych kalorii zapobiega otyłości. Jednak według najnowszych badań sytuacja jest wręcz odwrotna. Fruktoza spożywana w dużych ilościach zwiększa ryzyko otyłości i przyczynia się do wystąpienia wysokiego ciśnienia, cukrzycy, otyłości i przewlekłej choroby nerek. Przez ostatnie 30 lat spożycie fruktozy znacznie wzrosło, podobnie jak liczba ludzi otyłych i chorych na cukrzycę, chorobę nerek i nadciśnienie. Badania wykazały, że im więcej fruktozy się spożywa, tym bardziej wrażliwy na jej działanie staje się organizm. Dlatego na skutki uboczne fruktozy bardziej narażone są osoby otyłe niż szczupłe. Udowodniono, że osoby spożywające fruktozę na co dzień mają większy apetyt niż te spożywające glukozę. Czy fruktoza jest bezpieczna dla cukrzyków? W niewielkich ilościach może mieć nawet pozytywne działanie na organizm. Dzienna dawka poniżej 90 gramów obniża poziom HbA1c. Jednak wystarczy przekroczyć "bezpieczną" ilość, by narazić się na problemy z nerkami, nadciśnienie itp.

1.2. Działanie fruktozy

Indeks glikemiczny fruktozy wynosi zaledwie 20, co oznacza, że nie powoduje ona dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jest to bardzo dobry wynik w porównaniu do innych węglowodanów, dlatego też fruktoza, która naturalnie znajduje się w miodzie, owocach i niektórych warzywach, jest powszechnie dodawana do napojów, ciast i innych słodyczy. Fruktoza jest nie tylko słodzikiem, ale i czynnikiem poprawiającym teksturę wypieków. Jak przebiega proces jej wchłaniania? Z jelita cienkiego fruktoza jest transportowana przez żyłę wrotną bezpośrednio do wątroby. Tam ulega dalszym procesom metabolicznym. W wątrobie glukoza jest wychwytywana przez hepatocyty i podlega kolejnym przemianom. Nie uczestniczy w tym insulina. Jeśli dana osoba spożywa zbyt dużo fruktozy, może to doprowadzić do syntezy prekursorów tłuszczu. W rezultacie we krwi wzrasta stężenie triacylogliceroli, co przyczynia się do chorób układu sercowo-naczyniowego. Długotrwałe spożywanie dużych ilości fruktozy może także doprowadzić do zmian profilu lipidowego. Pojawiają się także głosy, że nadmiar fruktozy w diecie może powodować insulinooporność i cukrzycę typu 2.

Dieta cukrzyka nie jest prosta. Nawet jeżeli niektóre produkty lub substancje, jak fruktoza, uchodzą za korzystne dla diabetyków, po pewnym czasie może się okazać, że jest wręcz przeciwnie. Przygotowując jedzenie dla cukrzyka warto pamiętać o głównych zaleceniach i w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem.

2. Jakie owoce można jeść w cukrzycy?

Znaczenie indeksu glikemicznego jest mniejsze przy wyborze owoców czy warzyw, ze względu na to, że zawierają one mało węglowodanów. Owoce dla cukrzyków to głównie owoce cytrusowe (z racji małej zawartości węglowodanów). Owoce i warzywa polecane są również ze względu na ich niewielką kaloryczność, a także dużą zawartość błonnika. Dieta cukrzycowa powinna zawierać 20 g błonnika na dzień.

Oto 10 najzdrowszych owoców, które nie podniosą ci poziomu cukru, a pozwolą cieszyć się wspaniałym orzeźwiającym smakiem:

  • Arbuz – kawałek soczystego arbuza działa orzeźwiająco, podczas gdy zażywasz kąpieli słonecznej, a co więcej, nie podniesie stężenia cukru we krwi, bowiem 220 g tego owocu to równowartość 10 g węglowodanów. Uważaj natomiast na sok z arbuza, albowiem stanowi skoncentrowane źródło węglowodanów z dużym poziomem glikemii.
  • Truskawki – nie ma nic lepszego jak miseczka truskawek na letni wieczór. Taki posiłek zawiera raptem 15 g węglowodanów, ale nie dodawaj za dużo śmietanki, spróbuj raczej zastąpić ją niskokalorycznym jogurtem.
  • Kantalupa – kubek pokrojonego w kosteczki melona z pewnością umili ci poranek, a mała zawartość węglowodanów sprawia, że możesz zjeść dużo bez obawy, że poziom glukozy wzrośnie.
  • Awokado – z tostem bądź wrzucone do świeżej sałatki sprawi, że każdy dzień będzie dla ciebie latem. Możesz też spać spokojnie, bowiem owoc ten jest ubogi w cukier.
  • Melon – to kolejny klasyk, który uprzyjemni ci deser wieczorową porą bądź śniadanie.
  • Brzoskwinia – średniej wielkości brzoskwinia (ok. 179 g) z pewnością sprawi, że poczujesz się lepiej, a i poziom glukozy nie wzrośnie drastycznie.
  • Wiśnie – jeśli jedzone są z umiarem, stanowią dobry wybór dla owocowej diety.
  • Grejpfrut – połówka tego owocu zapewni ci dobry start na cały dzień, bez nadmiernego podniesienia stężenia glukozy we krwi.
  • Pomarańcza – mała pomarańcza, choć wygląda niepozornie, jest wypełniona dobroczynną witaminą C oraz nie zawiera zbyt dużo węglowodanów.
  • Papaja – dwa plastry papai to doskonały dodatek do porannego posiłku z jogurtu. Możesz także dodatkowo sobie dogodzić, wyciskając trochę soku z pomarańczy do wspomnianego śniadania.

Jak widać, można z łatwością włączyć owoce do letniej diety, bez podwyższania poziomu cukru czy insuliny. Wystarczy tylko dokonywać właściwych wyborów żywieniowych, by móc się cieszyć wspaniałym smakiem.

Redakcja abcZdrowie, ponad rok temu

Bibliografia

  • Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6
  • Colwell J.A. CUKRZYCA - nowe ujęcie diagnostyki i leczenia, Urban & Partner, Wrocław 2004, ISBN 83-87944-77-7
  • Cichocka A. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2, Medyk, Warszawa 2010, ISBN 978-83-89745-58-3
  • Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1

Dieta dla cukrzyka

Komentarze (6)
~tamtam
~tamtam ponad rok temu

cytat: Lek. Izabela Brym Stażysta/Rezydent, Warszawa Wawer Witam. Owoce i warzywa dla potrzeb osób chorych na cukrzycę zostąly podzielone na grupy w zależności od zawartości węglowodanów. Podział przedstawia się następująco: Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny (warzywa: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi). Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie (warzywa: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, nać pietruszki, pory, rzepa, szczaw, włoszczyzna, kapusta). Grupa III – owoce o zawartości 10–25 proc. węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone (warzywa: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki). Grupa IV – warzywa o zawartości do 75 proc. węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Owoce a cukrzyca

we krwi po spożyciu 50 g glukozy oraz 50 g węglowodanów z danego posiłku. Owoce zalecane w diecie cukrzyka to cytrusy. Ze względu na to, że zawierają (...) Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Owoce odpowiednie dla diabetyków

Owoce odpowiednie dla diabetyków

Owoce nie dla diabetyków? Istnieje błędne mniemanie, że owoce są nieodpowiednie dla diabetyków, gdyż zawierają cukier. Jednak należy zauważyć (...) zdrowej diety pacjentów z cukrzycą. Papaja Owoce te...

Leczenie cukrzycy

Co to są bolusy?

do epizodów hiperglikemii, czyli zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, jest zachowana równowaga glikemiczna. Przy cukrzycy ilość insuliny produkowanej (...) przez organizm jest zbyt mała lub jej działanie nie jest prawidłowe (pojawia...

Owoce

Owoce w diecie

Owoce w diecie

Owoce powinny na dobre zagościć w naszych jadłospisach. Wybierając owoce sezonowe w rozsądnych ilościach, zagwarantujemy organizmowi dużą dawkę witamin i antyoksydantów.

Profilaktyka cukrzycy

Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy?

Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy?

Zmniejsz podaż cukrów Stężenie glukozy we krwi odgrywa istotną rolę w etiologii cukrzycy, dlatego w trosce o zdrowie warto ograniczać ilość cukru (...) owoców i warzyw Warzywa i owoce to bogate źródło witamin oraz składników...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superżywność dla cukrzyków

Superżywność dla cukrzyków

Jagody Owoce te zawierają zarówno nierozpuszczalny błonnik, który pomaga usunąć tłuszcz z organizmu, jak i rozpuszczalny błonnik, który spowalnia (...) , dostarczają tłuszczu, odpowiedzialnego za łagodzenie stanów zapalnych. Tymczasem...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

10 produktów idealnych dla cukrzyków

10 produktów idealnych dla cukrzyków

Owoce jagodowe Dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń. Diabetycy muszą zrezygnować ze słodyczy oraz niektórych owoców, które zawierają duże (...) ilości naturalnych cukrów. Słodką alternatywą mogą być owoce...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Dzięki tym nawykom utrzymasz zdrowy poziom cukru we krwi

Dzięki tym nawykom utrzymasz zdrowy poziom cukru we krwi

cukrzycy nawet o 21%. To zasługa charakterystycznych dla niej produktów, takich jak: ryby, warzywa, owoce, rośliny strączkowe oraz oliwa z oliwek (...) . Zawsze jedz śniadanie Jeżeli z braku czasu często zdarza ci się...

Słodycze

Bakalie - dietetyczne słodycze

niektórych chorób serca i cukrzycy. Każda dieta odchudzająca bazuje na eliminowaniu słodkości na rzecz owoców i warzyw. W sytuacji, kiedy brakuje nam cukru (...) , warto zastąpić słodkiego batonika czy czekoladę bakaliami. To idealny...