Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ zawierają one sporą ilość cukru. Mimo wszystko owoce powinny znajdować się w codziennym jadłospisie cukrzyka, ale w odpowiedniej ilości i z konkretnymi dodatkami. Jakie owoce jedzą diabetycy?
1. Dieta cukrzyka
Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych, czyli takich które charakteryzuje stale rosnąca liczba zachorowań w krajach rozwiniętych. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2025 roku nawet 300 milionów osób może chorować na cukrzycę.
Ryzyko to zwiększają predyspozycje genetyczne, zaburzenia wydzielania insuliny, nieprawidłowa diety, niezdrowy styl życia, zbyt wysokie ciśnienie krwi, otyłość i duże stężenie cholesterolu.
Leczenie cukrzycy składa się z kilku bardzo istotnych elementów, jednym z nich jest odpowiednio zbilansowana dieta. Za jej sprawą łatwiejsze jest utrzymanie prawidłowej masy ciała lub pozbycie się zbędnych kilogramów, a także kontrola glikemii.
Dieta osób chorych na cukrzycę powinna być zróżnicowana i obfitować w warzywa, produkty pełnoziarniste, nasiona, orzechy i zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego. Na talerzu nie powinno brakować również źródła białka w postaci chudego mięsa, ryb, nabiału czy strączków.
Ponadto, jadłospis powinien być skomponowany w taki sposób, by wyeliminować podjadanie pomiędzy posiłkami. Istotna jest również kaloryczność dań, ponieważ nadwaga i otyłość nie sprzyjają leczeniu cukrzycy i zwiększają ryzyko wystąpienia powikłań tej choroby.
Cukrzycy powinni wypracować również nawyk picia dużej ilości płynów, przede wszystkim wody niegazowanej, ale również herbat ziołowych bez słodzenia.
2. Jakie znaczenie ma indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) ma ogromne znaczenie w komponowaniu dań dla cukrzyków. IG określa jak szybko wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu konkretnego produktu w porównaniu do reakcji organizmu po przyjęciu takiej samej ilości czystej glukozy.
Im niższy indeks glikemiczny tym glikemia poposiłkowa jest mniejsza, dzięki czemu diabetyk nie musi zażywać dużych dawek leków czy insuliny.
- niski indeks glikemiczny - IG poniżej 55,
- średni indeks glikemiczny - IG 55-70,
- wysoki indeks glikemiczny - IG powyżej 70.
Dieta cukrzyka powinna opierać się na produktach z niskim indeksem glikemicznym, żywność ze średnim IG może pojawić się w jadłospisie od czasu do czasu, natomiast produktów o wysokim indeksie warto unikać.
3. Ile owoców może zjeść cukrzyk?
Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny spożywać jedną porcję owoców, która nie przekracza 300 gramów. Owoce powinny stanowić jeden z głównych posiłków lub być spożywane bezpośrednio po obiedzie czy śniadaniu.
Przekąski nie są wskazane u pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Ponadto, aby zmniejszyć ładunek glikemiczny należy jeść owoce zawsze w towarzystwie białka i/lub tłuszczu. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie pełnoziarnistych otrębów z jogurtem naturalnym, owocami i orzechami.
4. Polecane owoce w cukrzycy
W diecie cukrzyka powinny znajdować się przede wszystkim owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak :
- agrest - IG 15,
- porzeczka - IG 15,
- śliwka - IG 39,
- grejpfrut - IG 25,
- jabłko - IG 38,
- brzoskwinia - IG 30,
- pomarańcza - IG 42,
- gruszka - IG 38,
- truskawki - IG 40,
- mango - IG 51,
- nektarynka - IG 35,
- kiwi - IG 53,
- jagody- IG 53,
- czereśnie - IG 22,
- wiśnie - IG 22,
- maliny - IG 25,
- mandarynki - IG 30.
Cukrzycy mogą sięgać również po pomelo, granat, poziomki, jeżyny, aronię, cytryny czy morele.
5. Niepolecane owoce w cukrzycy
Do niepolecanych owoców należą między innymi winogrona, arbuz, melon, dojrzały banan, rodzynki, suszone daktyle. Do tego grona należy zaliczyć również dżemy i konfitury, często mają dodatek cukru, podobnie jak soki owocowe i syropy. Podobnie jest w przypadku owoców kandyzowanych, które zawierają dużą ilość cukru i są wysokokaloryczne. Te owoce powinny zniknąć także z diety osób, które mają problem z nadwagą lub otyłością.
5.1. Dojrzałość owoców a indeks glikemiczny
Dojrzałe owoce mają zdecydowanie wyższy indeks. Lekko zielony banan ma IG 30, natomiast ciemnożółty owoc już 51. Wynika to z faktu, że w mniej dojrzałych owocach znajduje się skrobia oporna, która jest trawiona zdecydowanie wolniej i wywołuje mniejszy wzrost glikemii.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.