Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Nowe zagrożenie jest już w Polsce. W USA 450 tys. przypadków

 Katarzyna Prus
10.08.2023 11:25
Nie tylko borelioza atakuje po ukąszeniu kleszcza. Ekspert ostrzega
Nie tylko borelioza atakuje po ukąszeniu kleszcza. Ekspert ostrzega (Getty Images)

Chorych na boreliozę przybywa dramatycznie, więc nic dziwnego, że to z nią związane są największe obawy przed kleszczami. Tymczasem skutkiem ich ukąszenia może być też groźna alergia na mięso prowadząca nawet do wstrząsu anafilaktycznego i śmierci.

spis treści

1. Nie tylko borelioza

Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że jeszcze dziesięć lat temu liczba pacjentów, którzy zgłaszali się do lekarzy rodzinnych z chorobą przenoszoną przez kleszcze, nie przekraczała 42 tysięcy. W ostatnich latach wzrosła jednak dwukrotnie.

W 2021 roku do lekarzy POZ zgłosiło się już 85 tys. takich osób, a rok później - 95 tys. chorych.

NFZ wskazuje, że zdecydowana wiekszość - 99 proc. chorych - to pacjenci z rozpoznaniem boreliozy. Rzadszą, ale bardziej niebezpieczną chorobą przenoszoną przez kleszcze jest kleszczowe zapalenie mózgu (KZM). W 2022 roku zachorowało na nią pół tysiąca osób, z czego 80 proc. wymagało hospitalizacji.

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

Rekordowy wysyp chorych na boreliozę i KZM potwierdzają też statystyki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB. Wynika z nich, że takich przypadków jest niemal dwa razy tyle, co przed rokiem.

W lipcu zanotowano 11 504 przypadków boreliozy, podczas gdy w analogicznym okresie w ubiegłym roku było ich 6 869. Jest też dwa razy więcej kleszczowego zapalenia mózgu - 249 przypadków w lipcu tego roku i 123 w tym samym czasie w zeszłym roku.

Groźnych skutków ukąszenia przez kleszcza jest jednak więcej. Należy do nich zespół alfa-gal i związana z nim alergia na czerwone mięso, która może się skończyć nawet wstrząsem anafilaktycznym i śmiercią.

2. Alergia na mięso groźna dla każdego

O tym, jak poważny jest to problem, świadczy nowy raport amerykańskich Centrów ds. Kontroli i Prewencji Chorób (CDC). Okazuje się, że w latach 2010 – 2022 oficjalnie zanotowano 110 tys. przypadków groźnego zespołu alfa-gal. Autorzy badań szacują jednak, że w rzeczywistości przypadków alergii po ukąszeniu kleszcza może być znacznie więcej, nawet 450 tys.

Autorzy raportu zwracają uwagę, że nadal wielu pracowników amerykańskiej ochrony zdrowia nie potrafi właściwie rozpoznać zespołu alfa-gal. Badania pokazały, że niektórzy nawet o nim nie słyszeli.

Jaką rolę w rozwoju tej groźnej alergii odgrywają kleszcze?

- Alfa-gal jest półalergenem obecnym w czerwonych krwinkach kleszcza. W ludzkim organizmie go nie ma, ale może się tam dostać po ukąszeniu przez kleszcza. Wówczas organizm zaczyna produkować przeciwciała przeciwko alfa-gal, które przyklejają się do komórek tucznych, a te uwalniają histaminę odpowiedzialną za reakcje anafilaktyczne - tłumaczy alergolog prof. Ewa Czarnobilska, kierownik Zakładu Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Uniwersytetu Jagiellońskiego.

- Żeby jednak tę reakcję uruchomić, potrzebny jest ponowny kontakt z alergenem - w tym przypadku jest nim czerwone mięso. W takim mięsie również jest obecny alfa-gal, który łączy się z przeciwciałami wytworzonymi w organizmie, a skutkiem jest reakcja alergiczna - zaznacza lekarka.

Na początku reakcja alergiczna po zjedzeniu czerwonego mięsa może mieć np. postać rumienia czy pokrzywki, a dopiero po kilkudziesięciu minutach do godziny pojawiają się poważniejsze objawy, w tym wstrząs anafilaktyczny.

- Fakt, że alfa-gal jest półalergenem, a nie alergenem, daje nam czas na działanie i zgłoszenie się po pomoc jeszcze na etapie mniej groźnych objawów. W przypadku pełnych alergenów - zarówno pokarmowych, jak i wziewnych - wstrząs anafilaktyczny może nastąpić od razu - zaznacza prof. Czarnobilska.

Niestety nie każdy wie, jak zareagować, a to opóźnia diagnostykę.

- Żeby pacjent odpowiednio zareagował, musi powiązać reakcję alergiczną ze zjedzeniem czerwonego mięsa, a także ukąszeniem przez kleszcza. Tymczasem wiele osób nie ma świadomości, że taka reakcja w ogóle może się pojawić. Problemem, z którym przede wszystkim kojarzone jest ukąszenie kleszcza, jest borelioza, o innych mówi się znacznie mniej - zwraca uwagę alergolog.

Podkreśla, że alergia na czerwone mięso po ukąszeniu przez kleszcza może być niebezpieczna dla każdego, nie tylko alergików.

3. Nie badaj się na własną rękę

Szacuje się, że wstrząs anafilaktyczny po zjedzeniu czerwonego mięsa może wystąpić nawet u połowy osób z alergią na alfa-gal.

Prof. Czarnobilska dodaje, że zespół alfa-gal został opisany przez amerykańskich naukowców kilkanaście lat temu, ale w Polsce diagnozuje się go od niedawna.

- W Stanach Zjednoczonych problem faktycznie jest poważny, a osób, u których rozpoznaje się taką alergię, jest bardzo dużo. W Polsce od niedawna mamy możliwości diagnostyczne, by to rozpoznawać. Oznacza to, że alergie, które występowały wcześniej, pozostawały niewykryte. Niewykluczone też, że problem będzie narastał, bo kleszcze atakują coraz bardziej - wskazuje alergolog.

Jeśli więc zauważymy u siebie niepokojące objawy wskazujące na alergię, np. pokrzywkę czy rumień po zjedzeniu czerwonego mięsa, powinniśmy się od razu zgłosić do alergologa.

- Nie róbmy badań i nie leczmy się na własną rękę. Pamiętajmy, że to może być zespół alfa-gal, ale też alergia na inne substancje zawarte w mięsie, np. antybiotyki. To musi ocenić alergolog, by dopasować właściwe leczenie - podkreśla lekarka.

Na razie nie ma leku na zespół alfa-gal, więc zostaje leczenie objawowe i dieta eliminacyjna. Nie spożywajmy produktów zawierających mięso i tłuszcz ssaków (dotyczy to również masła, mleka, śmietany czy żelatyny). Czerwone mięso zastępujmy drobiem oraz rybami.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze