Popularny mit o winie obalony. Wielu Polaków dalej w niego wierzy
Czerwone wino długo uchodziło za "zdrowszy" alkohol, rzekomo chroniący przed nowotworami. Najnowsze badania pokazują jednak, że to mit – czerwone wino nie zmniejsza ryzyka raka, a niektóre trunki, jak białe wino, mogą je wręcz zwiększać.
Szkodliwy wpływ alkoholu na zdrowie
Alkohol może poważnie szkodzić zdrowiu – pity nawet w małych ilościach. Już umiarkowane picie zwiększa ryzyko nowotworów, uszkadza wątrobę i trzustkę oraz zaburza pracę serca i mózgu. Alkohol osłabia odporność, pogarsza pamięć, nasila stany lękowe i może prowadzić do uzależnienia.
Badanie naukowców z University of Pennsylvania opublikowane w 2022 r. w "Nature Communications" wykazało, że już 1-2 drinki dziennie, może negatywnie wpływać na mózg. U osób pijących taką ilość zaobserwowano zmniejszoną objętość szarej i białej w mózgu, co odpowiada efektom starzenia się narządu nawet o kilka lat.
Nowe badania dotyczące wina
Mimo to przez lata Polacy traktowali czerwone wino za "zdrowszy" alkohol – głównie ze względu na obecność przeciwutleniaczy, takich jak resweratrol. Przypisywano mu działanie ochronne m.in. wobec nowotworów. Jednak najnowsze badania naukowców z Brown University obalają ten popularny mit.
W analizie obejmującej 42 badania i blisko 96 tys. osób nie znaleziono dowodów na to, że czerwone wino zmniejsza ryzyko raka. Co więcej, regularne picie białego wina może je zwiększać – szczególnie w przypadku raka skóry. Ryzyko to było średnio o 22 proc. wyższe u osób sięgających po białe wino.
- W naszej analizie uwzględniliśmy jak najwięcej badań epidemiologicznych, które osobno sprawdzały związek między spożyciem czerwonego i białego wina a ryzykiem nowotworów. Wyniki nie wykazały istotnej różnicy w ogólnym ryzyku zachorowania na raka między czerwonym a białym winem. Jednak zaobserwowaliśmy różnicę w przypadku ryzyka raka skóry. Konkretnie, spożycie białego wina - ale nie czerwonego - było powiązane ze zwiększonym ryzykiem tego nowotworu - powiedziała prof. Eunyoung Cho, autorka badania opublikowanego w "Nutrients".
Eksperci przypominają, że niezależnie od rodzaju trunku, alkohol zawiera etanol, który w organizmie przekształca się w toksyczne związki uszkadzające DNA. W 2020 roku nadmierne picie alkoholu wiązano z ponad 740 tys. przypadków nowotworów na świecie. Dlatego najzdrowszym wyborem dla dobra organizmu jest całkowite zrezygnowanie z alkoholu.
Źródła: 1. PAP 2. "Associations between alcohol consumption and gray and white matter volumes in the UK Biobank" w: "Nature Communications"
Źródła
- 6970553107478657
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.