5 z 6Białe pieczywo
Otyłość, wzdęcia, problemy jelitowe, bóle głowy, wszystkie te problemy może powodować jeden z najpopularniejszych produktów- pieczywo (123rf)
Być może właśnie teraz analizujesz, ile kromek chleba już dziś zjadłeś. Oczywiście sekret tkwi w składzie. Amerykański kardiolog William Davis postanowił zbadać wpływ pieczywa na pracę naszego mózgu. Amerykanów cierpi na syndrom "foggy brain" (zamglonego umysłu), który charakteryzuje się brakiem koncentracji oraz trudnościami z łączeniem faktów.
Dlaczego tak się dzieje? Istnieje założenie, że nowoczesne odmiany pszenicy genetycznie modyfikowanej zawierają białko, które jest przyczyną ciągłego zmęczenia i nadwagi. Zdaniem Davisa, uprawiana dzisiaj pszenica radykalnie różni się od tej, która rosła 40-50 lat temu.
Sprawdź koniecznie: Masz problemy z koncentracją? Zobacz, w jaki sposób możesz sobie pomóc