2 z 7Gorzka czekolada
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast po batony czy cukierki, sięgnij po gorzką czekoladę. Według Harvard Health wysoka zawartość kakao w gorzkiej czekoladzie sprawia, że dostarczamy organizmowi większą ilość flawanoli, czyli substancji roślinnych, działających przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Te pochodne flawonoidów poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych mózgu i podwyższają poziom tlenu w komórkach mózgowych. Potwierdza to badanie z 2014 r., które wykazało, że osoby w wieku od 50 do 69 lat, które każdego dnia otrzymywały suplementy kakaowe o wysokim stężeniu flawanoli, miały znacznie lepsze wyniki w testach pamięci niż pozostali.
Na kolejnej stronbie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego co jeść, by mniej się stresować
Zobacz także: Nie masz pomysłu na mikołajkowy prezent? Sprawdź, co kupują inni