5 z 8Zdrowe tłuszcze i kwasy omega-3
W organizmie istnieje wiele hormonów, które są odpowiedzialne za różne funkcje. Wszystkie łączy jedno – do prawidłowego przemieszczania się po organizmie potrzebują tłuszczu. Jest on używany także do ich syntezy. Dieta bez jego optymalnej ilości może zaburzać więc gospodarkę hormonalną.
Wybierajmy produkty pełne zdrowych tłuszczów. Są to: oliwa, żółtka jajek, awokado, orzechy, nasiona i tłuste ryby. Około 30 proc. kalorii spożywanych dziennie powinno pochodzić właśnie z nich.
Ważne jest także spożywanie kwasów omega-3. Ich niedobór w diecie będzie skutkował zmniejszoną ilością tych substancji. W efekcie organizm nie poradzi sobie ze zwalczeniem stanów zapalnych.
Bogactwem kwasów omega-3 są: siemię lniane, ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy włoskie, jajka i tłuste ryby.
Zobacz także: Wszystkie ryby są zdrowe? Niekoniecznie...